test

Vlaović: Sporazum o saradnji biće ključni korak ka jačanju kulturnih veza Crne Gore i Islanda

Standard

13/09/2023

11:24

Potpisivanje Sporazuma o saradnji u oblasti kulture između Crne Gore i Islanda omogućiće uspostavljanje formalnih veza i zajedničkog rada na brojnim kulturnim inicijativama, poručila je ministarka kulture i medija u tehničkom mandatu Maša Vlaović.

Ona je u Rejkjaviku na sastanku sa ministarkom kulture i biznisa Republike Island, Liljom Alfredsdotir, gdje je i dogovoreno potpisivanje Sporazuma, kazala da Crna Gora i Island do sada nijesu formalizovale saradnju na institucionalnom nivou u oblasti kulture i da je ta inicijativa ključni korak ka jačanju kulturnih veza između naših zemalja.

“Sporazum o saradnji će omogućiti razmjenu umjetnika, projekte zaštite kulturne baštine, podršku kreativnim industrijama i učešće u međunarodnim programima”, smatra Vlaović.

Sporazum o kulturnoj saradnji obuhvatao bi niz aktivnosti koje su od zajedničkog interesa za kulturu Crne Gore i Islanda, sa fokusom na zajedničke projekte koje će ministarstva i ustanove kulture u obje zemlje sprovoditi u narednom periodu.

Ministarka Alfredsdotir poručila je da izgradnja novih i jačanje postojećih institucionalnih i infrastrukturnih kapaciteta za podršku, razvoj i promociju kulturnih i kreativnih industrija i povezanih djelatnosti predstavljaju glavni podsticaj razvoja kreativnog sektora u obje zemlje.

One su saglasne da je saradnja od suštinskog značaja za unapređenje kulturnog života dvije zemlje i stvaranje mostova među umjetnicima i kulturnim radnicima.

Vlaović se, kako je saopšteno iz njenog kabineta, sastala i sa direktorom Muzeja umjetnosti u Rejkjaviku Olofom Kristinom Sigurardotirom i tom prilikom je poručeno da Muzej savremene umjetnosti Crne Gore teži da bude centar inovativnih izložbi i muzejskih zbirki, a kroz saradnju sa Muzejom umjetnosti u Rejkjaviku obogatiće ponudu i programsku politiku.

“Kao prvi konkretan primjer saradnje dogovorena je izložba islandskog umjetnika Gudmundura Gudmundssona, poznatijeg kao Erro, koji je dobitnik brojnih priznanja. Izlagao je na svim kontinentima i svim najvećim likovnim smotrama, a njegovi radovi nalaze se u zbirkama velikih muzeja savremene umetnosti od Pariza do Njujorka. Izložba je planirana za mart naredne godine”, naveli su u saopštenju.

Preporučeno

Pored ministarke Vlaović, sastanku su prisustvovali i generalna direktorica Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo, Milena Durutović, kao i v.d. direktora Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore, Vladislav Šćepanović.

Izvor (naslovna fotografija):

Izvor: MKM

Ostavite komentar

Komentari (0)