test

Barometar 26 – Platforma za zatvaranje 26 poglavlja do 2026, koja uvodi Crnu Goru u EU

Standard

26/10/2024

19:04

Ambiciozna agenda u ispunjavanju pregovaračkih poglavlja, koju je Crna Gora postavila uz saradnju sa Evropskom komisijom, zahtijeva puni fokus čitavog društva, ali je moguće ispuniti san i postati dio EU do kraja 2028, poručeno je prilikom današnjeg susreta premijera Milojka Spajića, sa predsjednicom Evropske komisije, Ursulom fon der Lajen.

Zbog toga će, kako navode u saopštenju, Vlada predstaviti platformu „Barometar 26“, kako bi cijelo društvo bilo fokusirano na ono što ogromna većina građana očekuje – da Crna Gora bude sljedeća članica EU u najskorijem roku.

„Mnogo toga smo postigli, ali tek moramo da puno radimo. Naredne dvije godine su ključne za našu evropsku perspektivu. Potrebna nam je puna podrška društva, svih partija, civilnog sektora, kako bi ispunili ambiciozne ciljeve”, poručio je Spajić.

Prema njegovim riječima, da bi osigurali široku podršku, predstaviće platformu kojom će ubrzati tempo u pregovorima i osigurati da do kraja 2026. zatvorimo 26 poglavlja, da bi do kraja 2028. postali 28. članica.

“Nova evropska platforma biće dokument Vlade, da dostignemo visoko postignute ciljeve“, istakao je on.

Kako su dodali iz njegovog kabineta, tokom sastanka bilo je riječi o popisu, kao jasnom primjeru da postizanje širokog društvenog konsenzusa, koji je najbolji put ka rješavanju otvorenih pitanja opterećujućih za društvo.

„Crna Gora je veoma napredovala na putu pristupanja EU i veoma smo srećni što ste zadržali ambicioznost sa našeg prvog sastanka. Ispunili ste tadašnje ciljeve, sada su oni veći i drago nam je što želite da ih jasno postavite. Imate dobar razlog da budete ponosni na ono što ste postigli, a sada da zatvaramo poglavlje po poglavlje”, istakla je na pres konferenciji fon der Lajen.

Kako je dodala, ako Crna Gora zadrži fokus, ima šansu da zatvori sva poglavlja po planu, a za to je potrebna podrška svih partija.

“Hajde da vaši ciljevi postanu stvarnost i da zajedno radimo na njima“, poručila je predsjednica Evropske komisije i odgovorila na pitanje jesu li realni planovi da Crna Gora postane dio EU do kraja 2028.

„Cilj jeste ambiciozan, ali je i ostvariv. Ovo je proces zasnovan na zaslugama i ispunjavanju uslova, a ja vjerujem da vi to možete. Mi smo uz vas. Impresionirana sam i zadovoljna kako Crna Gora napreduje i uvjerena sam da ćete ostvariti ambiciozne ciljeve“, naglasila je fon der Lajen.

Ona je, kako navode iz kabineta premijera, upitana kako će identitetska pitanja uticati na evropski put Crne Gore i kakav će biti ton izvještaja EK za Crnu Goru, koji će biti predstavljen naredne sedmice.

„Puno je posla koji nas čeka, i nas i vas, zato glavni fokus mora biti na tome. Ton u Izvještaju EK za Crnu Goru u odnosu na prošlogodišnji je veoma pozitivan“, kazala je ona.

Premijer je, kako su dodali, poručio da sva polarizujuća pitanja treba rješavati na evropski način.

„Prošle godine je Crna Gora bila u teškoj poziciji jer smo imali popis koji je bio odlagan i svi znamo da je popis uvijek bio polarizujuća tema, unazad 25 godina. Upravo zbog toga, mislimo da je ono što se desilo nedavno, kada su sve političke partije u Crnoj Gori potpisale izvještaje o popisu, to je bio događaj bez presedana”, kazao je Spajić.

Prema njegovim riječima, popis nam je primjer da smo kao društvo sazreli i ako zaista želimo da postanemo članica EU moramo da se suočavamo i sa polarizujućim pitanjima na evropski način.

“Moramo biti inkluzivni i moramo da konsultujemo sve političke aktere u državi i sve odluke moraju biti donesene na inkluzivan i sveobuhvatan način“, istakao je premijer.

On je zahvalio predsjednici Fon der Lajen za pomoć u izgradnji infrastrukture, jer je to, kako je istakao, pravi način da građani vide i osjete direktne benefite od članstva u EU.

“U tom kontekstu veoma važna biće i sredstva iz Plana rasta, koja će između ostalog korišćena za poboljšanje obrazovnih i zdravstvenih objekata – što donosi direktnu i višestruku benefit društvu”, poručuju iz njegovog kabineta.

Sastanku u Vili Gorica su, kako zaključuju, prisustvovali potpredsjednici Vlade, Aleksa Bečić i Ervin Ibrahimović, kao i ministarka evropskih poslova, Maida Gorčević.

Izvor (naslovna fotografija):

FOTO: VLADA CG

Ostavite komentar

Komentari (0)