test

BELAN ZA STANDARD: “Rekonstruisana” VLADA izmjenama Zakona o dvojnom državljanstvu pretvorila bi CG u okupiranu i vazalnu državu

I. Đoković

17/06/2024

08:10

Za Crnu Goru, njenu stabilnost i suštinsko ubrzanje na EU agendi od krucijalnog značaja je da dobijemo stabilnu, u cjelosti proevrospku Vladu isključivo posvećenu nacionalnim interesima Crne Gore i Vladu u kojoj neće biti subjekti koji su interesno ili ideološki potčinjeni Beogradu i Moskvi, a nju možemo dobiti samo voljom građana na vanrednim parlamentarnim izborima, kaže u intervjuu portalu Standard predsjednik Liberalne partije Vatroslav Belan.

Predsjednik LP je siguran da ćemo Najavljenom rekonstrukcijom, kojom se premijer Spajić obavezao da partije iz koalicije ZBCG uvede u Vladu dobiti sve suprotno, odnosno dobićemo Vladu na koju će Aleksandar Vučić imati još veći uticaj.

Belan ističe da se po koalicionom dogovoru moglo vidjeti koliko će ova Vlada biti stabilna, jer ako imenujete ministra ili ministarku čiji je mandat na samom početku oročen na manje od godinu dana i javnost zna da će oni biti zamjenjeni, oni od samog početka djeluju sa nivoom autoriteta i uticaja koju imaju ministri u ostavci, te upitao da je investitor, privrednik ili bilo koji drugi subjekt koji nešto želi pokrenuti sa resornim ministarstvom, zašto bi to radio ili koliko se mogu osloniti na dogovor sa ministrom koji sljedeće jeseni već neće biti na poziciji?

STANDARD: Već dugo slušamo o najavljenoj rekonstrukciji vlade, kakvo je vaše mišljenje o tome i da li će do rekonstrukcije uopšte doći ili ćemo uskoro imati vanredne parlamentarne izbore?

BELAN: O rekonstrukciji slušamo od prvog dana uspostavljanja 44. Vlade, tačnije od potpisivanja koalicionog sporazuma po kojem je rekonstrukcija dogovorena za tačno određena ministarstva koja moraju pripasti partijama okupljenim oko predizborne koalicije Za budućnost Crne Gore, odnosno bivšeg Demokratskog fronta. Već po tom koalicionom dogovoru se moglo vidjeti koliko će ova Vlada biti stabilna, jer ako imenujete ministra ili ministarku čiji je mandat na samom početku oročen na manje od godinu dana i javnost zna da će oni biti zamjenjeni, oni od samog početka djeluju sa nivoom autoriteta i uticaja koju imaju ministri u ostavci. Da sam investitor, privrednik ili bilo koji drugi subjekt koji nešto želi pokrenuti sa resornim ministarstvom, zašto bi to radio ili koliko se mogu osloniti na dogovor sa ministrom koji sljedeće jeseni već neće biti na poziciji?

Za Crnu Goru, njenu stabilnost i suštinsko ubrzanje na EU agendi od krucijalnog značaja je da dobijemo stabilnu, u cjelosti proevrospku Vladu isključivo posvećenu nacionalnim interesima Crne Gore i Vladu u kojoj neće biti subjekti koji su interesno ili ideološki potčinjeni Beogradu i Moskvi, a nju možemo dobiti samo voljom građana na vanrednim parlamentarnim izborima. Najavljenom rekonstrukcijom, kojom se premijer Spajić obavezao da partije iz koalicije ZBCG uvede u Vladu dobićemo sve suprotno, odnosno dobićemo Vladu na koju će Aleksandar Vučić imati još veći uticaj.

Gotovo sam siguran da bi takva Vlada donijela odluku o izmjenama Zakona o državljanstvu, odobrila dvojna državljanstva i time potpuno obesmislila suverenitet Crne Gore i njenih građana kao nosilaca tog suvereniteta.

Nadam se da do toga neće doći, ali odgovor je kod premijera Spajića i njegovog Pokreta Evropa sad. Što je obećao i što govori našim NATO i EU partnerima i u kom dijelu oni imaju razumjevanje za njegove dalje planove po pitanju rekonstrukcije ne znam, ali se nadam da do nje, ovako kako je dogovorena koalicionim sporazumom na kraju neće doći.

STANDARD: Vlada je vec na klimavim nogama Demokrate su saopštile da nakon glasanja za izbor v.d. direktora uprave policije njihov kandidat nije prošao da će oročiti podrsku Vladi do dobijanja IBAR-a, prošle nedjelje novi sukob na relaciji ministar pravde – premijer, da li Vlada sa ovim broji sitno do pucanja ili će se Mandić pojaviti kao spasitelj i produžiti joj život?

BELAN: Za nadati se da zaista broji sitno. Ali sa ovako nedosljednim, ideološki nezaokruženim konstituentima Vlade, koje na okupu drži samo strah od novih izbora i povratka istinskih građanskih, proevropskih državotvornih partija nije moguće predviđati slijed događaja. Govorimo o članovima Vlade koji su sa uvjerenjem tragikomično tužili rješenja koje je donijela Vlada, Vladi u kojoj je ministar pravde do juče bio dobar za Vladu ali ne i za partiju koja je Vladu kreirala. Govorimo o Vladi za koju ministar pravde izražava bojazan da će njen premijer Crnu Goru gurnuti u ponor. Gotovo da nije potrebno da bilo ko iz opozicije govori o njenom učinku i karakteru, sami o sebi govore svakodnevno.

Da li će premijer Spajić potražiti spas i produženje života Vladi tražiti kod gdina. Mandića, na njemu je da odluči. Na kraju krajeva gdin. Mandić ima pravo da insistira na tome jer mu je gdin. Spajić to i obećao. Mi u LP se nadamo da će premijer Spajić zbog interesa Crne Gore „prevariti” gdina. Mandića i na taj način djelimično ispraviti grešku. No, kazao sam, nezahvalno je bilo što predviđati. Podsjećam i prilikom kreiranja ove Vlade SAD i EU su navodno upozoravale gdina. Spajića da ZBCG nije prihvatljiv partner ali je on ipak uradio po svojoj volji, koja se poklopila sa voljom Aleksandra Vučića.

STANDARD: Uspon desnice na izborima u Evropsko parlamentu je vidljiv a jos vidljiviji u susjednoj Srbiji, koja kroz svoje predstavnike u Cg vrsi pritisak na Crnu Goru, kolika ja po vama opasnost po Crnu Goru njenu nezavisnost i njen evropski put?

BELAN: U prvom pitanju sam djelom odgovorio kako će to uticati na EU put Crne Gore i nebrojeno puta u javnim obraćanjima. Odgovor je sasvim jasan. Partije koje rade na kreiranju Srpskog sveta su proruske, antievropske i anti-NATO partije, naslonjene na predsjednika Republike Srbije koji je otvoreno u Crnoj Gori, u Kotoru kazao da njegova zemlja nije entuzijastična po pitanju ulaska u EU. On nepostojanje entuzijazama za ulazak u EU želi stvoriti i u Crnoj Gori a preko svojih proxyja, prije svega okupljenih u i oko ZBCG.

Ipak, čak ni ugrožena EU agenda po ovom pitanju više nije u prvom planu, već plan o potpunom obesmišljavanju državnosti i suvereniteta Crne Gore, a kroz sve češće najave izmjene Zakona o državljanstvu. Sa nekoliko desetina hiljada dodjeljenih državljanstava državljanima Republike Srbije i BiH, u entitetu Republika Srpska, za dramatično dug period će Crna Gora biti gotovo okupirana i postaće vazalna država kakva je Bjelorusija Rusiji. Niti jedna partija u Crnoj Gori to ne smije dozvoliti, jer će i svaka partija u Crnoj Gori time biti obesmišljena. Ima li zere ponosa u nama, bez obzira kojoj partiji ili etničkoj grupi pripadamo? Želimo li zaista biti potčinjeni u sopstvenoj državi a zarad beneficija i nekakvih sinekura pojedinaca u Beogradu? To ne smije dozvoliti niti jedna građanka i građanin Crne Gore! Valjda smo dovoljno ponosni, samosvjesni, emancipovani i patriotski opredjeljeni prema Crnoj Gori da nećemo dozvoliti da nam „turistički birači” kroje sudbinu i odlučuju ko će sjedati u Skupštini naše države? Ima li tih Tivćanki i Tivćana, Žabljačanki i Žabljačana, Kolašinki i Kolašinaca, itd. koji su spremni da im sastav lokalnog parlamenta određuju oni koji u tim gradovima ne žive i državljani su drugih država? 

STANDARD:Da li Crna Gora trenutno ima snage da se suprotstavi opasnom djelovanju Srbije i što je potrebno uraditi da se Crna Gora konačno okrene konceptu građanske države i postane otpornija na maligne uticaje srpskog sveta?

BELAN: Ima Crna Gora snage, imala je i u istoriji da se odupre i puno većim izazovima, ali današnje okolnosti nisu ni malo jednostavne. U ovom trenutku prvo je potrebno da one partije u vlasti koje do sada deklarativno tvrde da su građanske i posvećene evropskoj Crnoj Gori i da im je Crna Gora jedina domovina to i pokažu svojim djelovanjem. Premijer Spajić se mora otrgnuti čvrstom zagrljaju Andrije Mandića u koji je dobrovoljno i pored svih upozorenja ušao. U tom zagrljaju ruke su samo fizički Andrije Mandića, ali je um Aleksandra Vučića. Dalje, građani moraju bitno drugačije odlučivati na narednim, nadamo se skorim vanrednim izborima. Tu ozbiljan zadatak ima opozicija koja mora građankama i građanima pokazati da je razumjela poruku iz 2020., da prihvata odgovornost i da razumije greške koje je pravila dok je vršila vlast i uvjeriti glasače da će u budućoj vlasti značajnije bolje i efikasnije služiti svim građankama i građanima Crne Gore. I treće, ali nikako manje važno, potreban je korjenito drugačiji pristup Vašingtona i Brisela po pitanju Crne Gore i Zapadnog Balkana. Na tim adresama se mora prihvatiti da je dosadašnja strategija povlađivanja Aleksandru Vučiću bila pogrešna, da Zapadni Balkan nije dovela do trajne tačke pomirenja, već naprotiv do vrlo opasnih situacija i namjera koje zlokobno liče na one sa početka mračnih devedesetih godina prošlog vijeka, a dolaze sa istog mjesta i istog nauma.

STANDARD: Koliko ste zadovoljni rezultatima izbora u Budvi i kako teče saradnja sa SD i SDP u budućem zajedničkom djelovanju?

BELAN: Rezultatima u Budvi sam zadovoljan uz žal što ipak nismo osvojili drugi mandat. Procenat Budvanki i Budvana koji su nam ukazali povjerenje u datim okolnostima nam daje pravo da budemo zadovoljni, ali ostaje šteta što nije bilo dovoljno da osvojimo i drugi mandat. Naši politički protivnici su iza sebe imali svu državnu i lokalnu silu, naslonjeni na državni i lokalni budžet, pritisak na svaku građanku i građanina je bio ogroman. I na tom primjeru se pokazalo da promjene iz 2020. godine nisu bile temeljene na želji da se crnogorsko društvo učini demokratskijim, ekonomski jačim, da naše građanke i građani osvajaju dodatne slobode, već da su promjene bile na isključivo ideološkoj osnovi, da se Crna Gori okrene autokratijama istočnih zemalja.

Saradnja sa SD i SDP se razvija pozitivnim tokom koji me iznenadio i dodatno ohrabrio i motivisao. U procesu smo finalizacije svih neophodnih postavki za uspostavljanje jednog čvrstog nadstranačkog saveza koji će građankama i građanima Crne Gore ponuditi odgovore na sve savremene izazove, na nov moderniji način, izvan poznatih dosadnih političkih klišea. Taj dugoročni projekat otvaramo za nezavisne intelektualce, mlade ljude, društvene aktiviste, nama ideološki bliske organizacije i stvaramo platformu koja će biti usmjerena na učinke koji će Crnu Goru iz dana u dan činiti boljim mjestom za život, koji će od naše države zaista učiniti prvu narednu članicu EU, a ne platformu koja će kratkoročno zadovoljiti uske partijske interese njenih konstituenata. Vrlo smo entuzijastični, motivisani, radimo na tome sada već svakodnevno i svi se veoma radujemo početku, vjerujemo te lijepe i uspješne priče. I da budem iskren, pripada nam i obaveza nam je da to napravimo, jer se radi o partijama koje baštine izvorne ideje tadašnjih Reformskih snaga i građanskih i antiratnih snaga okupljenih oko LSCG i SDP sa početka devedesetih godina. Iako su u sve tri partije na čelo došli relativno mlađi ljudi, imamo ogromno iskustvo, puno utakmica u nogama, imamo institucionalnu memoriju, znamo kako je biti opozicija, kako je biti vanparlamentarna partija i kako stvari mjenjati i sa tih pozicija, ići naprijed i doći u poziciju da se kroz mjesta uticaja stvarnost mjenja na bolje.

Izvor (naslovna fotografija):

Vatroslav Belan

Ostavite komentar

Komentari (0)