test

Gradišnik: Zagovornici smo brzog ulaska u EU, ali napredak zavisi prvenstveno od vas

Standard

19/09/2024

07:41

Slovenija je velika zagovornica što bržeg uključenja zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju, pa tako i Crne Gore, ali moram naglasiti da napredak prvenstveno zavisi od vas, kazala je ambasadorka Slovenije u našoj zemlji Bernarda Gradišnik.

Komentarišući prijedlog predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen da slovenačka kandidatkinja Marta Kos bude nova komesarka za proširenje, ona je podsjetila na kontinuitet odličnih odnosa dvije zemlje.

“Što se tiče bilateralnih odnosa između Slovenije i Crne Gore, oni su odlični i sa tog gledišta samo imenovanje Marte Kos za komesarku EK za proširenje neće ništa promijeniti. Ali je važno napomenuti da je Slovenija sve vrijeme velika zagovornica proširenja EU. Zato smo veoma zadovoljni što je našoj kandidatkinji dodijeljen ovaj veoma značajan resor”, istakla je Gradišnik.

Na dobre odnose pozivaju se i iz izvršne vlasti te zemlje.

“Zemlje povezuju prijateljski odnosi bez većih otvorenih pitanja, te zajednički interesi, posebno u oblasti bilateralne, ekonomske i druge saradnje. Crna Gora vidi Sloveniju kao važnog ekonomskog partnera i snažnog podržavaoca i savjetnika u oblasti evroatlantskih integracija. S druge strane, Slovenija pruža razvojnu pomoć Crnoj Gori”, rečeno je Pobjedi iz Vlade Republike Slovenije.

To potvrđuje i ambasadorka Gradišnik, koja dodaje kako su „veze između dvije zemlje snažne i svake godine sve čvršće, zasnovane na prijateljstvu i međusobnom poštovanju“.

“Svima je dobro poznata i činjenica da je Crna Gora predvodnica na području evropskih integracija i na tom putu može uvijek da računa na pomoć i potporu Slovenije”, dodala je sagovornica Pobjede.

Ukazuje i na činjenicu da su politički i ekonomski kontakti intenzivni, o čemu svjedoče brojne posjete u oba smjera u posljednje vrijeme.

“Kao što sam već spomenula, Slovenija je velika zagovornica što bržeg uključenja zemalja Zapadnog Balkana u EU, pa tako i Crne Gore. Ali moram naglasiti da napredak u EU prvenstveno zavisi od vas. Svaka država aspirant za članstvo mora odraditi svoj dio „domaćeg zadatka“. Postoje kriterijumi koji se moraju ispuniti. Uz konkretne rezultate, naš posao je lakši, odnosno biće lakši”, zaključuje ambasadorka Gradišnik.

No, kada je riječ o konkretnim koracima koje Crna Gora mora što prije preduzeti da bi se istinski približila EU, njenim pravilima i vrijednostima, poruka iz Slovenije jasno ukazuje ko daje ključne smjernice.

“Novi sastav Evropske komisije moći će da odgovori na ovo pitanje kada bude potvrđen njen sastav”, rečeno je Pobjedi iz Vlade Slovenije.

Podsjećamo, predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u utorak je objavila predloge za buduće komesare koji će u njenom kolegijumu biti narednih pet godina. Tom prilikom, Marta Kos predložena je za komesarku za proširenje, i na tom mjestu bi trebalo da naslijedi dosadašnjeg predstavnika Mađarske Olivera Varheljija.

Inače, Kos je predložena za komesarku u trenutku kada još nije zvanično potvrđena njena kandidatura u matičnoj zemlji. Ona je sinoć imala saslušanje pred Odborom za Evropsku uniju Državnog zbora Slovenije, tako da će parlamentarci tek glasati o njenoj podobnosti da bude jedna od evropskih komesara.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

UGC

Ostavite komentar

Komentari (0)