test

I crnogorski vojnici dio istorijskih NATO manevara

Standard

06/02/2024

07:37

Na NATO vježbi ''Steadfast Defender 24'', najvećoj od Hladnog rata, učestvovaće pripadnici Vojske Crne Gore, angažovani u NATO misiji u Letoniji, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.



„Steadfast Defender 24“, najveća vježba NATO-a u posljednjih nekoliko decenija, počela je u srijedu, 24. januara 2024. godine kada je desantni brod američke mornarice USS Gunston Hall (LSD 44) krenuo iz Norfolka (Virdžinija) ka Evropi.

Na vježbi će učestvovati 90.000 vojnika iz svih 31 članica Alijanse, kao i Švedske, koja je pozvana u NATO, u različitim manevrima – na kopnu, moru i u vazduhu – u trajanju od četiri mjeseca.

Cilj vježbe je, kako je navedeno u NATO dokumentima, odbrana od realnog protivnika.

” Vježba, koja se izvodi u različitim zemljama NATO-a, zasnovana je na novim odbrambenim planovima NATO-a i pokazuje sposobnost Alijanse da brzo rasporedi snage iz Sjeverne Amerike i drugih djelova Alijanse, kako bi ojačala odbranu Evrope. Takođe, jasno pokazuje transatlantsko jedinstvo NATO-a, snagu i odlučnost da učini sve što je potrebno da zaštitimo jedni druge i naše zajedničke vrijednosti”, navedeno je iz NATO-a.

Na vježbi učestvuje više od 50 pomorskih sredstava uključujući nosače aviona, fregate, korvete i razarače, kao i preko 80 vazdušnih platformi uključujući F35, FA18, Harriers, F15, helikoptere i bespilotne letilice.

Iako se u zvaničnim dokumentima NATO-a direktno ne navodi da se vježba za potrebe potencijalne ofanzive Rusije na savezničku teritoriju, prilično je očigledno da članice Alijanse žele testirati kako se nose ,,sa bliskim protivnikom u simuliranom scenariju sukoba u nastajanju“.

Crna Gora, kao zemlja članica, učestvovaće sa kontingentom koji je angažovan u NATO misiji isturenog prisustva u Letoniji.

” U pitanju je jedinica čiji su pripadnici obučeni i opremljeni u skladu s najvišim standardima, u potpunosti spremni i motivisani da sa kolegama iz savezničkih zemalja izvrše sve postavljene zadatke na vježbi”, kazali su Pobjedi u Ministarstvu odbrane. U ovoj misiji, crnogorski vojnici učestvuju od 2018. godine.

Pojašnjavaju da je „Steadfast Defender 24“ strateška vježba, koja se odigrava na teritoriji više evropskih zemalja, uključujući Finsku, Estoniju, Njemačku, Grčku, Mađarsku, Letoniju, Litvaniju, Norvešku, Poljsku, Rumuniju, Slovačku, Švedsku i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Aktivnosti će se, kažu u Ministarstvu, izvoditi od kraja januara do 31. maja 2024. godine, podijeljene u dva dijela.

” Tokom početne faze (kraj januara do sredine marta), fokus će biti na pomorskim operacijama u vrlo zahtjevnom borbenom okruženju. Druga faza (od sredine februara do kraja maja) će se prebaciti na korišćenje raspoređenih ojačanja u svim domenima, od Arktika do istočnog boka”, navode iz Ministarstva.

„Steadfast Defender 24“ je multidomenska vježba, koja uključuje kopnene, vazduhoplovne, pomorske, sajber i svemirske operacije, čiji je glavni fokus razvoja testiranja i unapređenja doktrina kojima se uređuju ove NATO aktivnosti čiji je nosilac saveznička komanda za transformaciju (ACT). To uključuje raspoređivanje snaga iz Sjeverne Amerike i drugih djelova Saveza u Evropu.

” Složene operacije će se izvoditi na hiljadama kilometara, čime će se unaprijediti civilno-vojna saradnja, ali i nacionalna i kolektivna otpornost na moguće izazove”, zaključuju u Ministarstvu odbrane.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Vojska Crne Gore /Filip Rakonjac

Ostavite komentar

Komentari (0)