test

Ivanović o izraelsko-palestinskom pitanju: Crna Gora se zalaže za rješenje o dvije države

Standard

27/11/2023

19:50

Crna Gora se snažno zalaže za postizanje rješenja o dvije države, kao jedinog održivog okvira za rješavanje izraelsko-palestinskog pitanja, kazao je ministar vanjskih poslova Filip Ivanović.

On je, kako je navedeno u saopštenju, učestvovao danas na VIII Regionalnom forumu Unije za Mediteran (UZM), na poziv visokog predstavnika Evropske unije za vanjske poslove i politiku bezbjednosti Žozepa Borelja, potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova i iseljenika Hašemitske Kraljevine Jordan Ajmana Safarija i ministra za vanjske poslove, EU i saradnju Kraljevine Španije Hoze Manuela Alvaresa.

“Dok se svijet bori sa rastućim krizama, posebnu zabrinutost izaziva aktuelni sukob na Bliskom istoku, a prioritet međunarodne zajednice mora biti zaštita civila i obezbjeđivanje humanitarne pomoći”, kazao je Ivanović.

Vjerujemo, kako je dodao, da posvećenost miru, razumijevanju i stabilnosti, uz uzajamno poštovanje različitih kultura, religija i tradicija, nemaju alternativu, naročito u kontakstu aktuelnih globalnih kriza.

“Naš krajnji cilj treba da bude njegovanje dijaloga i rješavanje sporova diplomatskim putem, kao jedinim načinom izgradnje dugoročnog, održivog mira i sigurnosti”, poručio je Ivanović.

On je izrazio spremnost Crne Gore da nastavi da blisko sarađuje sa Sekretarijatom Unije za Mediteran i državama članicama, te zaključio da “samo zajedničkim naporima možemo da se suočimo sa regionalnim i globalnim izazovima”.

Domaćini današnjeg foruma u Barseloni su naglasili da EU i mediteranske države nijesu samo susjedi, već i zajednica. U kontekstu uspostavljanja trajnog mira na Bliskom istoku, ukazali su na rješenje o dvije države, kao jedini način prevazilaženje aktuelne krize.

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj je istakao značaj četvorodnevnog primirja u Gazi, kao i neophodnost oslobađanja talaca i omogućavanja pružanja humanitarne pomoći civilima. Ukazao je na aktuelna pitanja i izazove sa kojima se suočava međunarodna zajednica, te naglasio da je „mir između Izraela i Palestine postao strateški imperativ za cijelu euro-mediteransku zajednicu i šire“.

I španski šef diplomatije Hoze Manuel Alvares je ukazao na neophodnost konstruktivnog dijaloga koji će voditi uspostavljanju mirnog rješavanja sukoba. Naglasio je posvećenost Španije izgradnji trajnog mira na Bliskom istoku i sprovođenju rješenja o dvije države, kao garanciji za mir i stabilnost i Izraela i Palestine.

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i iseljenika Jordana Ajman Safari je ocijenio himanitaranu krizu u Gazi razarajućom, istakavši da međunarodna zajednica mora biti jedinstvena u naporima ka uspostavljaju trajnog prekida vatre. Kazao je da napadi na civile ne mogu donijeti mir i bezbjednost i da pravedan i trajni mir garantuje samo rješenje o dvije države.

Generalni sekretar Unije za Mediteran Naser Kamela je istakao da su Izrael i Palestina članovi osnivači Unije, te da ova regionalna platforma može i treba da bude kamen temeljac za oblikovanje mirne i bezbjedne budućnosti mediteranskog regiona.

Na marginama Foruma, ministar Ivanović je sa generalnim sekretarom Kamelom razgovarao o intenziviranju saradnje i razmjeni iskustava u okviru prioriteta Unije, kao i realizaciji zajedničkih aktivnosti u Crnoj Gori tokom 2024. godine, uključujući i prvu posjetu generalnog sekretara UzM našoj zemlji. Takođe, razmijenjena su mišljenja o neophodnosti pronalaženja dugoročno održivog rješenja situacije na Bliskom istoku i važnoj ulozi UzM na tom planu.

Izvor (naslovna fotografija):

Izvor: MVP

Ostavite komentar

Komentari (0)