test

Kako do izbora u jednom danu: Nakon Šavnika ništa nije urađeno

Standard

11/10/2024

09:20

Iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT) kažu da bi prednosti izbora u jednom danu bile mnogostruke i da bi se izborni ciklus konačno doveo u red, ali da se to ne dešava jer ne odgovara nijednoj političkoj partiji.

I dok Odbor za izbornu reformu prioritet daje Zakonu o finasiranju političkih partija, slaba izlaznost u Podgorici pokazala je da su birači zasićeni izborima.

Crna Gora živi od izbora do izbora i u predizbornim kampanjama. Izbori u jednom danu, ideja o kojoj politčke partije pričaju već pet godina, ali niko da je pokrene.

U Centru za demokratsku tranziciju smatraju da nema političke volje.

“Svi ti ondašnji ili ovdašnji koji su pričali o tome zapravo u suštini ne žele da se to desi. Pričali smo o tome nekoliko godina dok nam se nije desio Šavnik. Kad nam se desio Šavnik nijesmo uradili nikakvu brzu vanrednu intervenciju koja bi nas ubrzala, i spriječila da se možda desi Kotor. I to vam je matrica razmišljanja naših političara”, kaže Dragan Koprivica iz CDT-a.

Političari vlasti i opozicije su, kažu, saglasni da je izbora previše, i da je biračko tijelo umorno. Imaju plan kako bi reforma trebalo da izgleda. No, vrijeme im pravi problem.

“Taj model takođe adresira i moguće vanredne izbore s tim što mandat koji se napravi nakon vanrednih izbora neće trajati četiri godine već će trajati do narednih redovnih lokalnih izbora”, kaže Vasilije Čarapić (PES).

“Ipak odlučili smo u komunikaciji sa Evropskom komisijom da zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja bude prioritet. Zbog toga dok god ne završimo taj zadatak, nećemo pristupiti završetku cjelokupne izborne reforme, koja se prije svega tiče upravo Zakona o izboru odbornika i poslanika”, kaže Nikola Rakočević (DPS).

Čarapić kaže i da do kraja 2025. treba u cjelosti da bude zaokružena izborna reforma.

Izvor: RTCG
Izvor (naslovna fotografija):

RTCG

Ostavite komentar

Komentari (0)