test

Mandićeva NSD cilja Odovićev resor

Standard

06/06/2024

06:49

Novoj srpskoj demokratiji bi u najavljenoj rekonstrukciji Vlade, između ostalog, trebalo da pripadne resor koji vodi Janko Odović, saznaje Pobjeda.

Dva izvora Pobjede bliska vladajućoj koaliciji saopštila su da bi priča o rekonstrukciji, shodno planu, trebalo da počne nakon dobijanja pozitivnog IBAR-a i da je siguran ulazak kadrova Nove, ali ne i DNP-a koji imaju „i svoje preduslove, kao i čitav niz uslova“.

KADROVI

Prema aneksu koalicionog sporazuma koji je potpisan u decembru, Novoj srpskoj demokratiji bi trebalo da podjelom već postojećih resora pripadnu Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo turizma i Ministarstvo prostornog planiranja i urbanizma, dok DNP-u pripada potpredsjedničko mjesto za infrastrukturu i resor saobraćaja.

“NSD je već odredila svoje kadrove za te funkcije, a posebno atraktivan resor urbanizma i prostornog planiranja je pripao čovjeku iz najužeg rukovodstva stranke, koji je već počeo da okuplja tim i pravi planove”, tvrde izvori Pobjede.

Resor prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine u Vladi Milojka Spajića vodi Janko Odović što znači da bi u slučaju rekonstrukcije došlo do dijeljenja tog ministarstva na dva resora, ali nije poznato kako bi se precizno podijelile nadležnosti, pogotovo u dijelu urbanizma i državne imovine, odnosno finansijski najunosnijeg posla: ucrtavanja zgrada i dodjeljivanja građevinskih dozvola.

Izvori Pobjede iz PES-a posljednje medijske objave na pojedinim portalima i targetiranje ministra Odovića dovode u vezu upravo sa činjenicom da resor kojim rukovodi „ima atraktivne nadležnosti i treba ga diskreditovati i eliminisati iz igre“.

” U igri je veliki uticaj, ali i finansijska moć”, tvrde izvori Pobjede.

Paralelno sa tim je išla kampanja da je ministar Odović primljen u Urgentni centar Kliničkog centra Crne Gore i imao hitnu medicinsku opservaciju zbog navodnog trovanja ili predoziranja što su demantovali i on i Klinički centar.

TARGETIRANJE
” Nije tačna informacija objavljena u pojedinim medijima da je ministru prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine u Vladi Crne Gore ukazivana medicinska pomoć, niti se trenutno nalazi na liječenju u Kliničkom centru Crne Gore”, saopštili su iz KCCG portalu raskrinkavanje.me koji je ovu informaciju decidno označio kao lažnu vijest.

Oglasio se i sam Odović.

” U svjetlu lažnih i neosnovanih tvrdnji koje je objavio portal Aloonline.me, a koje impliciraju da sam jutros primljen u Urgentni blok Kliničkog centra Crne Gore zbog navodnog trovanja ili predoziranja psihoaktivnim supstancama, želim da jasno i odlučno demantujem ove netačne informacije”, saopštio je on.

Odović je dodao i da širenje lažnih vijesti predstavlja ,,neodgovoran i neprofesionalan čin koji ima dalekosežne posljedice po javnost i institucije koje predstavljamo“.

Tako je Odović targetiran na odvratan način i postao žrtva partijskih interesa budućih uhljeba u Vladi Milojka Spajića, koji su, očigledno, spremni i na najvulgarniju diskreditaciju onih čije pozicije žele.

USLOVI DNP-A
Iako je ulazak Nove gotovo izvjestan, to se ne bi moglo reći za Demokratsku narodnu partiju.

Predsjedništvo DNP-a nedavno je jednoglasno donijelo odluku o suspenziji dalje podrške Vladi Milojka Spajića do ispunjenja njihovih zahtjeva.

Iz DNP su kazali da je preduslov da uopšte razmatraju opciju dalje podrške Spajićevoj Vladi usvajanje rezolucije o genocidu u Jasenovcu najkasnije do kraja juna.

Naveli su i da koalicioni sporazum koji su potpisali ne može opstati u postojećem formatu, odnosno da je potrebno potpisati novi aneks.

DNP je nakon eventualnog izglasavanja rezolucije o Jasenovcu tražio i čitav niz drugih uslova: dostaviti konkretnu i u vremenski normiranim poglavljima realizaciju programa ,,Evropa sad 2“, pokrenuti ustavnu inicijativu o normiranju srpskog jezika kao službenog, predložiti zakonska rješenja i međudržavne sporazume o dvojnom državljanstvu sa Republikom Srbijom, kao i Ustavom i zakonom normirati trobojku kao narodnu zastavu.

DNP je zatražio i smjenu jednog broja ministara za koje, kako navode, „postoje ozbiljne sumnje da imaju veze sa organizovanim kriminalnim grupama i koruptivnim aktivnostima“.

Svi ti uslovi znače da DNP neće u junu delegirati ni potpredsjednika Vlade, ni ministra saobraćaja u Vladu Milojka Spajića, a koji su bili utvrđeni koalicionim sporazumom.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Dobilo Malidžan/Pobjeda

Ostavite komentar

Komentari (0)