test

Milanović: Odnosi Hrvatske i Crne Gore su dobri, rezolucija o Jasenovcu po meni potpuno nebitna

Standard

08/10/2024

14:28

Odnosi Hrvatske i Crne Gore su dobri, rezolucija o Jasenovcu po meni potpuno nepotrebna. Treba biti oprezan kad se neko proglašava personom non grata, saopštio je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović odgovarajući na pitanja novinara nakon Samita lidera Brdo-Brioni procesa koji je održan u Porto Montenegru. Evropska unija EU nije cjelovita i potpuna bez Zapadnog Balkana, saopštio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović nakon plenarne sjednice regionalnog Samita.

“Crna Gora je po drugi put domaćin, a deklaracija je usvojena i to je važna informacija koju treba reći na početku. Samit je bio prilika da ponovimo jedinstvenu poruku – naš prostor je prostor zajedničkih vrijednosti, mira i prosperiteta i EU nije cjelovita bez Zapadnog Balkana. Uspjeh Crne Gore će biti podsticaj i drugim zemljama regiona. Spremni smo da još jače iskoristimo istorijski izazov i priliku”, rekao je Milatović.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je istakao da je EU sistem koji ne treba nikakvo oduševljenje, jer je to inertan sistem.

“Evropska unija EU je jedan veliki i inertan sistem. Ali moja domovina je Hrvatska. Budemo li ovoliko čekali koliko čekamo, države će izgubiti strpljenje. Crna Gora kao država priznata od svih, Kosovo koje nije priznalo pet država evropskih, i više od toga. EU pokazuje inertnost i nesposbnost u igri sa Amerikom, ali i zemljama BRIKS-a”, naglasio je Milanović.

On je dodao da želi da naši susjedi budu naši prijatelji, “da bi to tako bilo mi moramo nešto uložiti, imati razumijevanja za njihove probleme pa katkad i pomutnje unutrašnje politike.”

“Ne želim da narušim gostoprimstvo. Odnosi Hrvatske i Crne Gore su dobri, ja razumijem da neki poslanici imaju potrebu staviti akcenat na stvari koje ih tište, kao što je Rezolucija o Jasenovcu, po meni potpuno nepotrebnoj, to je iza nas…”, kazao je Milanović.

O proglašenju Alekse Bečića, Andrije Mandića i Milana Kneževića personama non grata u Hrvatskoj, istakao je da u tome nije učestvoao.

“U tome nisam učestvovao, nisam ni podržao ni osudio, treba biti oprezan kada se nekome daje status persone non grata, čak i najvećim nevaljalcima. Mislim da znam ime jednog od tih ljudi… Do toga nije trebalo doći”, istakao je on.

Predsjednica Slovenije Nataša Pirc Musar kazala je da je u posljednjoj deceniji Zapadni Balkan napustilo 4,8 miliona mladih.

“To je nešto što nas sve mora zabrinuti. Crna Gora je od država Zapadnog Balkana do sada imala najveći napredak, i ima najbolju perspektivu kada su u pitanju EU integracije”, istakla je ona.

Prema njenim riječima što se tiče procesa proširenja EU, Hrvatska i Slovenija su najaktivnije moguće radile na podsticanju proširenja prema Zapadnom Balkanu.

“Zbog naše aktivnosti BiH je dobila status kandidata, Albanija je počela međuvladine pregovore, a u najtežem položaju je Kosovo. Predsjednica Vjosa Osmani je izrazila i zamolila za veću pomoć i podršku na tom putu. Crna Gora je na tom putu najdalje odmakla i ima najveću perspektivu. Nažalost, najlošiju perspektivu od svih članica ili zemalja regije zapadnog Balkana, ima Kosovo. Predsjednica Kosova Vjosa Osmani je priznala je da je jedini i posljednji sporazum između Kosova i Evropske unije o pristupanju potpisan 2016. godine. Za osam godina, do danas se nije ništa dogodilo. Lično, kao predsjednica Slovenije, a naravno i Slovenija, želimo da taj proces bude brži. Kolege iz zemalja zapadnog Balkana rekle su nam, a ja tu kritiku prihvatam s velikom odgovornošću, da Evropska unija jednostavno mora više učiniti da se taj proces ubrza“, rekla je predsjednica Pirc Musar.

Izvor (naslovna fotografija):

AntenaM

Ostavite komentar

Komentari (0)