test

Milatović partijama upućuje platformu za CG u EU: Potpisivanje bi predstavljalo znak političke zrelosti, Vlada mora da bude evropska

Standard

02/10/2023

13:21

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović rekao je da će svim parlamentarnim partijama uputii tzv ''Zajedničku platformu za Crnu Goru u EU''.



“To je inicijativa koju ću uputiti svim partijama u parlamenta a čiji je cilj vraćanje evropske agende u društveno politički fokus kao i zajedničko djelovnje na EU putu. To je poziv da se okupimo oko zajedničkih ciljeva, da pokažemo odgovornost prema građanima i da radimo na jačanju kohezije u našem društvu”, rekao je Milatović na konferenciji za medije.

On je na konferenciji za medije rekao da je tema integracija stavljena u drugi plan zbog dnevno politilkih tema i novog talasa političle polarizacije u CG.

“Izbori su održani prije 4 mjeseca a mi još čekamo uspostavljanje funkiocnalne skupštine i formiranje nove vlade. Imajući u vidu institucionalnu blokadu ova platforma koju predstavljam može biti dodatni korak kojim želim da dam doprinos politiko”, insittuciolalnoj konsolidaciji u našoj zemlji.

Potpisivanje ove platforme, predstavljalo bi, kako je rekao, znak političle zrelostu spremnosti na dijalog i demokratsko shvatanje politike u CG.

“Treba da pokažemo kapacitet da uprkos političkim razlikama, možemo se okupiti oko pitanja od javnog interesa, oko pitanje EU intregracija. Interesovanje medjunarodne zajednice i podrška koju imamo na važnim adresama je snažni i sada je veoma snažna ali konkretno djelovanje u oblasti integrwcija predstavljaneo u platofmri bio bi pozitivan signal”, dodao je on.

“Odlučnost i konkretno djelovanje u oblasti evropskih integracija, predstavljeno u ovoj Platformi, bio bi pozitivan signal i u kontekstu novog izvještaja Evropske komisije o Crnoj Gori, koji očekujemo ovog mjeseca. U četvrtak 5.oktobra, učestvovaću na trećem samitu Evropske političke zajednice, koja okuplja skoro 50 EU i drugih evropskih lidera. Na ovom samitu želim da prenesem poruku evropskim i regionalnim liderima da u Crnoj Gori postoji snažna volja da se ubrza proces pristupanja Evropskoj uniji, i da smo politički dorasli ovom istorijskom zadatku”, rekao je on.

Kazao je da će Predlog Platforme biće upućen danas svim parlamentarnim subjektima.

“Po povratku sa samita Evropske političke zajednice, iniciracu sastanke sa predstavnicima političkih subjekata, kako bismo razgovarali o svim pojedinačnim pitanjima, a nadam se da će krajnji rezultat biti zajedničko potpisivanje Platforme i početak zajedničkog djelovanja na njenoj realizaciji”, zaključio je Milatović.

Crna Gora nema više vremena za čekanje kada je u pitanju evropska agenda, kazao je Milatović, odgovarajući na novinarska pitanja.

“Odluke donosim suvereno, u konsultaciji sa savjetnicima, mislim da je pravi trenutak da se okupimo oko evropske agende. CG mora da zgrabi palicu i da uradimo sve što je do nas a to mora doći kroz zajedničko djelovanje”, rekao je.

“Platforma je jedna vrsta magistrale, koje je puno veća od bilo koje vlade”, kazao je Milatović.

Apelovao je na sve “da se uozbilje da CG dobije konačno vladu”.

Vlada mora da bude evropska, kaže Milatović.

“Da bismo dobili takvu Vladu jasno je da treba da ima snažniju podršku u palramentu”, kaže on.

Milatović kaže da je “ključ kod mandatara i onih koji trenutno formiraju vladu”.

“Nemojte da svoje nesnalaženje prebacujete na predsjednika države”, istakao je on.

“Nemojte više da predsjedniku CG prebacujete loptu”, poručio je Milatović partijama.

“Mislim da je Spajić u poređenju sa svim crnogorskim mandatarima u situaciji u kojoj nijedan nije bio. Mislim da ima paletu načina na koji može da napravi vladu, što je nemamo je pitanje za njega. Volio bih da napravi vladu koja će pomoći ovoj platformi koju sam danas iznio”, kaže Milatović.

Izvor (naslovna fotografija):

Standard

Ostavite komentar

Komentari (0)