test

Otašević: 2BS Forum prilika da popravimo odnose sa susjedima

Standard

02/10/2024

21:07

Vodeća političko-bezbjednosna konferencija na Zapadnom Balkanu, 2BS Forum (To be secure) otvoriće vrata za vipe od četiri stotine učesnika. Među njima su brojni zvaničnici, predsjednici država, ministri iz zemalja regiona, visoki predstavnici Evropske unije za region Zapadnog Balkana, civilni i vojni predstavnici NATO-a, zatim predstavnici brojnih think tank organizacija iz Evrope i svijet. Forum će se održati od 3. do 4. oktobra u Budvi - kazao je za 24 sata Televiziji E, Matija Otašević iz Atlantskog saveza.

U fousu 2BS Foruma biće i političko bezbjednosna situacija u Crnoj Gori, na Zapadnom Balkanu, dešavanja u Evropi, rat u Ukrajini, sukobi na različitim tačkama svijeta.

“Prethodnih trinaest godina pokazale su da je 2BS, kao koncept, kao platforma, izuzetno značajan za region. Postao je najveća konferencija ovog tipa u regionu, okuplja veliki broj učesnika svake godine, različitih panelista, političkih i drugih lidera. Ono što je posebno značajno, pored panel diskusija, su bilateralni susreti na marginama Foruma gdje će svi učesnici i panelisti, politički lideri moći otvoreno da razgovaraju, mimo kamera i iza zatvorenih vrata. To je prilika da pokrenu neke važne teme, koje će imati reperkusije u Crnoj Gori i dati konkretne rezultate i u Crnoj Gori i u regionu Zapadnog Balkana. To je ono što je najveća vrijednost 2BS Foruma, a što bi svi učesnici i posjetioci trebalo da iskoriste na najbolji mogući način”, naglasio je Otašević.

Vlada je ove godine, za razliku od prošle, podsjeća Otašević, odlučila da 2BS Forum pomogne finansijski i logistički što je, kako kaže, značajno olakšalo Atlantskom savezu kao organizuje.

“Deklarativno Vlada stoji na evropskom i transatlantskom putu, dijeli te vrijednosti. U praksi, gdje definitivno postoji prostor za napredak su neki regionalni odnosi i sa najbližim susjedima, sa susjednim državama koje su članice Alijanse. Ti odnosi ne samo što mogu, nego moraju biti bolji. 2BS Forum je prilika da se o tome razgovara i da se iskoristi kao platforma kako bi se poslale poruke”, ističe Otašević.

Izvor: TV E
Izvor (naslovna fotografija):

Screeprint

Ostavite komentar

Komentari (0)