test

PERIĆ ZA STANDARD: Nezajažljive ambicije političkih korporacija mogu dovesti do ponovnih izbora – naš cilj nije vlast po svaku cijenu

I. Đoković

03/10/2024

10:22

Naš cilj nije vlast po svaku cijenu, jer da jeste, onda bi bili kao i oni, a mi to ne želimo. Građani su nas birali ne da bi mi bili dio bilo koje vlasti, već da budemo prepreka svim vlastima koje zarobljavanju državu instrumentima partitokratije, kaže u intervjuu portalu Standard nosilac liste PREOKRET Srđan Perić.

Perić je u razgovoru za Standard istakao da neće sklapati bilo kakve dilove jer bi to značilo izdaju njihovih principa i istakao da sada kreće postizborna predstava velikih političkih partija u kojoj se želi zabašuriti jednostavna činjenica da je cilj nastavljanje partijskog zarobljavanja institucija

STANDARD: Kako komentarišete i ocjenjujete izbore u Podgorici i koliko ste zadovoljni rezultatom koji je ostvario Preokret?

PERIĆ: Naš cilj je bio da ostvarimo institucionalnu snagu u borbi protiv institucionalizovane partitokratije koja zarobljava grad i državu. Taj korak je ispunjen i stvara se preduslov za dalju borbu u ostvarenju misije Preokreta, a to je ustanovljanje društva gdje se vaš rad procjenjuje prema onom koliko vrijedite, a ne po partijskoj preporuci ili direktivi. Dakle, cilj je velik, ali veoma značajan korak je postignut na ovim izborima.

U dijelu rezultata političkih korporacija, sasvim je očekivano da oni sada imaju snagu da prave dilove oko formiranja nove vlasti. Bili su favorizovani institucionalno, finansijski, medijski… sada je vrijeme i da počnu služiti građanima, a ne da budu vladari kojima maltene treba da se klanjamo. U tom smislu, naša uloga je za njih neprijatna, ali je na korist građanima. Kreće demonataža partitokratije koja podrazumijeva otvaranje institucija, uvođenje struke u ključna društvena rješenja i povratak ideje da vrijedite onoliko koliko znate, možete, umijete…

STANDARD: Da li će Preokret biti dio nove vlasti u Podgorici, da li ćete učestvovati u pregovorima i koga vidite kao potencijalne partnere u vršenju vlasti u Podgorici?

PERIĆ: Kreće predstava u kojoj se želi zabašuriti jednostavna činjenica da je cilj nastavljanje partijskog zarobljavanja institucija. Naša misija nije da saučestvujemo sa njima, nego da ovu praksu prekinemo.

Naš cilj nije vlast po svaku cijenu, jer da jeste, onda bi bili kao i oni, a mi to ne želimo. Građani su nas birali ne da bi mi bili dio bilo koje vlasti, već da budemo prepreka svim vlastima koje zarobljavaju državu instrumentima partitokratije. To je bila kristalno jasna ponuda i odgovor na nju. I da dodam, povećana podrška građana iz izbora u izbore će nam pomoći da naša politika preovlada.

Dakle, nećemo sklapati dilove na način da se ovaj glas protesta izgubi, jer bi to bila kapitulacija i prevara građana koji su za nas glasali. Nama je jasno da je put kojim smo krenuli dug, ali to je jedini način. Neka oni prave dilove kao što su to uvijek radili, a mi smo tu da ih demontiramo u ime i na korist građana.

STANDARD: Kako vidite pregovore za formiranje vlasti u Podgorici, da li može doći do dogovora izmedju pojedinih partija i koalicija ili možemo imati “budvanski scenario”?

PERIĆ: Vjerujem da će neke političke korporacije napraviti koaliciju kako bi nastavili sa namjerom da partijski zarobljavaju institucije. Za slučaj da su njihove ambicije nezajažljive, tada ne isključujem ni mogućnost novih izbora – ali to je njihova odgovornost. Vrijeme je da ih naviknemo da se suoče sa onim što rade. Njima uvijek treba neki izgovor, da neko drugi da bude kriv, da postoji opravdanje… Ne, suočimo ih sa onim što oni jesu – to je korisno i po njih same. Pretjerali su i to neko mora da saopšti. To je početak ozdravljenja političke scene koja konačno treba da služi građanima, a ne obratno.

STANDARD: Da li rezultat partija na podgoričkim izborima, a koje vrše vlast na državnom nivou pokazuje da vlada više nema legitimitet i da li možemo uskoro imati vanredne parlamentarne izbore ?

PERIĆ: To što gube podršku na terenu može da znači i čvršće savezništvo na vlasti, jer mi ovdje ne govorimo o ispunjenju političkih idealima već o očuvanju vlasti. Toj tezi ide u prilog činjenica da političke korporacije čine sve da imamo što više apstinenata. Ako recimo pola građana apstinira od izbora, onda je jasno da glas koji oni partijski mobilišu vrijedi duplo. Oni računaju na to. I da se razumijemo, to su politike koje su sklone samovolji, a svaka samovolja traje do trenutka otpora.

Da zaključim: oni će biti na vlasti do trenutka adekvatnog otpora – prije svega onog koji dolazi od javnosti. Dobro je što je scena sada dinamičnija i što bježanje od izbornog legitimiteta nije više tako jednostavna ni za one najmoćnije. Građanin se na mala vrata vratio na veliku političku scenu u Crnoj Gori – to je veliko dostignuće. To je preokret za koji su se građani izborili na podgoričkim izborima.

Izvor (naslovna fotografija):

Srđan Perić

Ostavite komentar

Komentari (0)