test

Pićurica: Spajić u rezoluciji o Srebrenici vidi samo politički interes; Rezolucija o Jasenovcu truli kompromis kako bi održali Vladu

Standard

28/05/2024

16:11

Potpredsjednik Savjeta mladih DPS i odbornik DPS u Skupštini Opštine Bijelo Polje Asmir Pućurica analizira rezultate izbora u Budvi i govori o tome kako se ovakav rezultat može odraziti na državnu političku scenu, ocjenjujući da je populistička politika pokreta Evropa sad kratkog daha.

Pućurica u Drugačijoj radio vezi navodi da nije saglasan sa ocjenama da DPS, nakon izbora u Budvi, nema širok koalicioni kapacitet i dodaje da se oni drže svojih principa.

“DPS ima širok koalicioni kapacitet, ali isto tako ima svoje principe. Ono što su programski i politički principi DPS-a su crvena linija ispod koje DPS sigurno nikada neće ići, ne iz razloga što su to politički ciljevi, već je to politika koja svoje standarde utvrđuje na osnovu onoga što su civilizacijske vrijednosti i ispod takvih vrijednosti nipošto ne trebamo ići”, objašnjava Pućurica.

Politika populizma kratkog daha 

Komentarišući rezultat PES-a na izborima u Budvi Pućurica ocjenjuje da je politika populizma kratkog daha.

“Čini se da se politika populizma polako obija o glavu pokretu Evropa sad i vjerujem da je taj politički subjekt u jednom velikom problemu kako da zaustave sada opadanje biračkog tijela koje je očigledno vidjelo šta je zapravo suština cjelokupne populističke politike koja je bila na sceni u proteklih nekoliko godina. Dakle, ono što se desilo u pokretu Evropa sad u Budvi može se reći da je to jedan veliki politički izborni krah. Dakle, oni su ostvarili rezultat koji je za nekih hiljadu i po glasova manji u odnosu na ono što su bili rezultati parlamentarnih izbora u Budvi prije nekih godinu dana”, kaže Pućurica.

Kada je u pitanju spoljna politika Pućurica smatra da je premijer Spajić shvatio interes Crne Gore u odnosima sa regionom i Zapadom, i da se pokazalo kako Spajić u rezoluciji o Srebrenici vidi samo politički interes.

“Dakle, čini se da je dobio signale Zapadnih partnera kada je u pitanju sama rezolucija o Srebrenici i zapravo šta znači izglasavanje takve rezolucije, odnosno šta znači protivljenje takvoj rezoluciji. Međutim, tu se već narednih dana, odmah nakon izglasavanja rezolucije, ogolila jedna surova istina, a to je da je rezolucija o Srebrenici za premijera Spajića zapravo bila samo stvar političke prirode, dakle, on je u vremenima koja su uslijedila nakon izglasavanja rezolucije saopštio da ta rezolucija neće ništa ni donijeti ni odnijeti, što znači da je to bio isključivo akt političkog postupanja, a ne nešto što je značilo biti u korak sa civilizacijom”, rekao je Pućurica.

Kako navodi podijeljeni DF ostvario je isti izborni rezultat i da je koalicija oko Mikijelja okupila devet političkih subjekata, ali da SNP već najavljuje izlazak iz tog političkog saveza, nudeći se partiji Jovanovića.

Dobro ste zaključili, odnosno vidljivo je zaista i sa neke veće distance da podijeljeni DF posvađan oko različitih interesnih pitanja, a najmanje pitanja koja se tiču samog života građana Budve, danas takav posvađani DF podijeljen na dvije političke struje je ostvario gotovo isti izborni rezultat, s tim što bi zaista naglasio da je koalicija oko gospodina Mikijelja okupila devet političkih subjekata. Dakle, devet političkih subjekata je ostvarilo nekih 25,4% glasova. Ono što već danas možemo čitati u štampi je da SNP najavljuje mogućnost izlaska iz tog političkog saveza, nudeći se gospodinu Jovanoviću da sa njim i još nekim političkim partijama sačine vlast u Budvi”, objašnjava Pućurica.

Sagovornik Antene M smatra da su ovo primjeri koji pokazuju stabilnost političkih faktora u Budvi.

“Zamislite samo kolika je stabilnost svih tih političkih faktora kada oni vrlo lako prelaze iz bloka u blok i kada je njihov jedini interes zapravo boravak na stolicama koje znače vlast, bez obzira na to što će, vjerovatno, takav politički proizvod na kraju rezultirati novom političkom nestabilnošću kada je u pitanju Budva. Dakle, takođe ova lista koja je drugi dio, da kažem, bivšeg DF-a okupljena oko gospodina Jovanovića, ona imala nekih gotovo 24 odsto glasova od ukupnog broja glasača, moramo naglasiti da su jedna i druga politička partija u proteklom periodu imale mehanizme vlasti, da su one imale mehanizme uticaja na samo biračko tijelo i da su na kraju krajeva, moramo znati da vrše određeni uticaj i na same zaposlene u lokalnoj samoupravi, u svim strukturama lokalne samouprave, a nije ih mali broj. Dakle, ako znamo da su ove dvije političke strukture koje su imale mehanizme vlasti i na lokalnom ali i na državnom nivou ostvarile rezultat koji je tek za nekoliko stotina, samo nekoliko stotina kažem, jači od onoga što je ostvario DPS i to samostalno u Budvi i to je vrlo jasan signal ne samo građanima Budve, već i građanima Crne Gore ko vodi najispravniju politiku u, ne samo Budvi, već i u čitavoj Crnoj Gori. Dakle, to su momenti koji šalju signale i biračkom tijelu šta se zapravo dešava na crnogorskoj političkoj sceni. Čini se da Crnu Goru zaista čeka jedno toplo proljeće koje će učiniti vjerujem, Crnu Goru boljim i ljepšim mjestom za život”, objasnio je Pućurica.

Pućurica ističe da će poštovati pretpostavku nevinosti kada je u pitanju Milo Božović, ali da je to nedvosmisleno proces koji je štetio Budvi i njenim građanima.

“Što se tiče same situacije oko gospodina Božovića, s obzirom da sam pravnik po struci, uvijek ću poštovati pretpostavku nevinosti. U ovom slučaju ne bih donosio presudu mimo sudskih, odnosno pravosudnih organa. Dakle, to je proces koji je sigurno štetio Budvi, građanima Budve, i dan danas im šteti. Vjerujem da će se na kraju sa rezultatom tog procesa zaista iščistiti cjelokupna politička situacija u Budvi, ali vjerujte i u Crnoj Gori. Međutim, ne želim donositi svoj sud o samom procesu koji se odvija pred pravosudnim organima. Vjerujem da značajan broj građana Budve koji su simpatizeri gospodina Božovića vjeruje u njegovu nevinost i da vjerovatno zbog toga danas i daje podršku njegovim političkim subjektima u Budvi, siguran sam da će biti drugačije, ukoliko se desi da on bude kriv za sve ono što mu se stavlja na teret”.

Na pitanje da li se stvara utisak da će doći do pada Vlade, te da li će DNP uskratiti podršku Spajićevoj Vladi ili će po nalogu Vučića doći do pomirenja, Pućurica odgovara:

“Upravo kao što ste i rekli, čim postoji problem unutar onih političkih struktura koje po savjete idu u Beograd kod gospodina Vučića, i čim se desi određena svađa između tih političkih subjekata odmah se uključi gospodin Vučić i naravno, kao veliki brat pošalje poruku koja bi trebalo da znači da je neophodno pristupiti takvom i takvom ponašanju koji će zadovoljiti ono što su njegovi politički interesi u Crnoj Gori. Dakle, to je bila njegova poruka i kada je u pitanju sama Budva jasno je, dakle, da je on i te kako umiješan u sam izborni proces, to je jasno i građanima Budve i, nažalost, ono što je suština tranutne političke situacije u Budvi i u Crnoj Gori jeste da građani Budve ipak nijesu sami odlučivali o svojoj sudbini, već su očigledno bili izloženi određenim političkim uticajima iza kojih se krije politička struktura oko Aleksandra Vučića”, poručujue Pućurica.

Jasenovac je truli kompromis kako bi se održala Vlada

“Ono što je najavljeno od strane DNP-a, gospodina Kneževića, je zapravo samo utvrđivanje političkog položaja. Vjerujem da su Knežević i Spajić, ali i Mandić već odavno utvrdili donošenje rezolucije o genocidu u Jasenovcu i to je zapravo njihovo prikrivanje političke štete koja je nastala izglasavanjem rezolucije o Srebrenici. To je pokušaj saniranja političke štete koja je nastala izglasavanjem rezolucije o Srebrenici i rezolucija o zločinima u Jasenovcu će na kraju biti neki, da kažem, truli kompromis između DNP-a i Andrije Mandića sa jedne strane i sa druge strane Spajića i njegove političke strukture da sačuvaju Vladu, odnosno vlast koja je, kako već rekoh, zasnovana na trulim kompromisima. Znate dobro da su i neke prethodne vlade takođe bile zasnovane na trulim kompromisima i znate dobro da su takve vlade padale i to na sreću građana Crne Gore jer se čini da svaka od tih političkih struktura koje su u tom momentu vršile vlast su više činile na štetu Crne Gore i njenim građanima negoli na korist”, kaže Pućurica.

Ciju emisiju možete pogledati na linku ispod:

Izvor: Antena M

Ostavite komentar

Komentari (0)