test

Popović: Mladi treba da sami stvaraju prilike, ne da čekaju da im se one pruže

Standard

21/05/2024

13:50

Osamnaest godina od sticanja nezavisnosti obilježilo je članstvo Crne Gore u velikim međunarodnim i regionalnim organizacijama poput UN-a, Savjeta Evrope, kandidatura za članstvo u Evropsku uniju kao i članstvo u NATO Savezu - kazala je izvršna direktorica Mreže za evropske politike Master Andrea Popović za jutarnji program TV E.

“Šta smo mogli bolje, ajde da ne govorimo o tome jer ja vjerujem da i ptice na grani znaju šta može bolje. To je vladavina prava, borba protiv korupcije, partijsko zapošljavanje, očuvanje životne sredine. Ali ajde da vidimo da smo sada možda zreli sa ovih 18 godina i da ćemo od sjutra krenuti mnogo bolje i intenzivnije ne samo ka ispunjvanju kriterijuma za pregovaračka poglavlja nego ka boljitku života svih naših građana”, kaže Popović.

Mladi moraju da sami budu predvodnici bolje budućnosti, i ne treba da čekaju da im se pruži prilika, već da je sami stvaraju, smatra sagovornica E televizije.

 “Evo i naša organizacija, uglavnom naše članstvo jeste mlado i smatramo da kroz da kroz par godina zaista jesmo postigli dosta kada je riječ o promociji evropskih vrijednosti i eto da nastavimo da budemo pokretači promjena, da mladi budu pokretači promjena, ivjerujem da će oni našu državu dovesti na tron ne samo regionalnih odnosa nego i da ćemo biti zaista reprezentativni kada je u pitanju evropska unija a I da mozemo da se ponosimo našom državom u svijetu”, objašnjava Popović.

Politikolog Alek Barović poručio je da se sjeća kada su ljudi prvi put poslije 14 godina dolazili u Crnu Goru na poziv domovine da glasaju za nezavisnu Crnu Goru. 

“Jedan od najvećih datuma Crnogorske istorije i datum koji je krakterističan po tome što je prožeo cjelokupnu hiljadogodišnju borbu za Crnogorsku nezavisnost. Borba Crne Gore za njenu slobodu je vječna, ona traje i Crnogorci nemaju taj luksuz da spuste gard i uživaju u svojoj slobodi, jer je ona uvijek ugrožena. Postoje struje koje bi tu struju voljele da unište. Jednom je neko nekada rekao: “I sunce se u svojoj borbi s’ pomračinom odmara svaku noć, a Crna Gora u svojoj borbi s’ pomračinom nikad. Zato 21. maj vidim kao dan kada trebamo da se sjetimo 2006. godine, ali zapravo i svih onih koji su život dali za nezavisnu Crnu Goru”, naveo je Barović.

Kako kaže, Crna Gora je od tada do danas napravila velike pomake i postignuća, a u posljednje četiri godine intenzivno nazaduje zbog permanentnog napada na Crnu Goru koji nije ništa novo. 

“Uvijek će postojati oni koji žele da mute po Crnoj Gori i to je glavni problem, ali ona je svakako napravila veliki iskorak. Obećanja političara na vlasti izuzetno su velika i zvuče nerealno. Brojni eksperti ne razumiju na koji način bi se to moglo zdravorazumski ostvariti”, poručuje Barović.

Predsjednik SO Bijelo Polje Ernad Suljević za TVE, a povodom obilježavanja Dana nezavisnosti, kazao je da je Crna Gora mnogo napredovala nakon referenduma 2006. godine ali da su dešavanja od 2020. godine do današnjeg dana uticali na stagnaciju procesa EU integracija. Kako dodaje Suljević, od 2010. godine smo otvorili 33 poglavlja ali nismo sva zatvorili. Očekivanja su bila da će Crna Gora ući u EU do 2026. godine, međutim, taj period moramo preskočiti jer nismo još uvijek spremni, kaže Suljević i dodaje da jedan od većih problema društva u CG taj što decenijama nije prevazišlo podjele po nacionalnoj i vjerskoj osnovi za šta su najviše političari krivi, ali ostaje optimista i smatra da će CG kroz deset godina postati punopravna članica EU.

Bivša potpredsjednica Opštine Ulcinj i građanska aktivistkinja Hatidža Đoni za TV E kazala je da duguje zahvalnost Milu Đukanoviću, koji je svojom harizmom, posvećenošću I sposobnostima uspio da realizuje projekat koji je mnogima bio vjekovni san ali nisu uspjeli da ga dostignu. Kako dodaje Đoni, ako bi se dublje analiziralo postignuće države tokom 18 godina, onda moramo znati odakle smo počeli. Kad je Crna Gora još bila dio Jugoslavije, podsjeća Đoni, bila je siromašna I zaostala što implicira da Crna Gora nije počela od meda I mlijeka. Brojna društveno-politička dešavanja su ostavila traga na države bivše Jugoslavije. Đoni dodaje da je urađeno dosta, moglo je više ali se nada da će neko nastaviti da istinski traži rješenja za bolje sjutra svih građana Crne Gore.

Izvor (naslovna fotografija):

linkedin

Ostavite komentar

Komentari (0)