test

Prijeti li Kotoru šavnički scenario?

S. Kusovac

25/10/2024

10:25

Pat pozicija u Ustavnom sudu i u Opštinskoj izbornoj komisiji Kotora prijeti da se ponovi situacija iz Šavnika gdje nije moguće proglasiti rezultate lokanih izbora.

Ustavni sud je juče objavio da po žalbama u vezi s izborima u Kotoru „nije donio odluke jer predlozi sudija izvjestilaca nijesu dobili Ustavom propisanu potrebnu većinu“. Ustavni sud sada čini šest sudija, budući da je sedmi proljetos penzionisan, a u ovom slučaju sudije su se podijelile – troje je bilo za prihvatanje izborne žalbe, a troje protiv.

Situacija s izborima u Kotoru nalik je onoj koja se već dogodila u Šavniku –konačnih rezultata nema, bez odluke Ustavnog suda ne mogu biti proglašeni.

U Kotoru, prema preliminarnim rezultatima, Demokratska partija socijalista i koalicije Pokreta Evropa sad I Demokratske Crne Gore imaju po deset odbornika. Tradicionalni koalicioni partneri – DPS, Evropski savez i Hrvatska građanska inicijativa imaju zajedno 13 mandata. Ako bi im se priključila Demokratska alternativa nekadašnjeg člana DPS-a dr Davora Kumburovića imali bi 16 – jedan manje od većine. Na drugoj strani je koalicija DCG-PES koja sa svim ostalim manjim listama ima 17 odbornika.

Demokratska partija socijalista, koja je na granici osvajanja jedanaestog mandata, uložila je prigovor tražeći ponavljanje glasanja na dva biračka mjesta. Opštinska izborna komisija je 2. oktobra prihvatila jedan, a odbila drugi zahtjev DPS-a, a 6. oktobra odbila prigovor Demokratske Crne Gore.

Državna izborna komisija je 7. oktobra usvojila prigovore DPS-a ii naložila Opštinskoj izbornoj komisiji Kotor da donese odluku o ponavljanju izbora na dva biračka mjesta. Odbačena su dva prigovora Vladimira Jokića iz Demokratske Crne Gore s obrazloženjem da je već ranije donijela odluku o toj pravnoj situaciji.

Jokić se žalio Ustavnom sudu koji je juče objavio da po toj izbornoj žalbi nije donio odluku jer za ni nije bilo većine među sudijama.

Međutim ni Opštinska izborna komisija Kotor nije donijela odluku o ponavljanju izbora na dva biračka mjesta, kako je naložila Državna izborna komisija, jer u OIK Kotor za donošenje odlike nije bilo većine. Osam članova Opštinske izborne komisije je bilo za donošenje te odluke, a osam je bilo protiv.

Situacija je značajna zato što bi ponavljanje izbora moglo donijeti DPS-u jedanaesti mandat i to na račun koalicije DCG-PES. Tada među vodećima situacija ne bi bila više 10-10 nego 11-9. DPS bi s tradicionalnim saveznicima imao 14, a uz listu dr Davora Kumburovića 17 mandata, a koalicija DCG-PES sa svima ostalima 16.

Izvor (naslovna fotografija):

Ilustracija

Ostavite komentar

Komentari (0)