test

Raičević: Mještane Crmnice dočekaćemo gostoprimstvom

Standard

11/08/2024

21:50

Opština Bar, u kontinuitetu od 2021.godine, mještanima Mjesnih zajednica Crmnica i Šestani, isplaćuje subvencije za prolazak kroz tunel Sozina. Za to je kumulativno isplaćeno 200.000 eura sredstava iz lokalnog budžeta. Kriterijumi za ostvarivanje prava na subvenciju bili su radni angažman u Baru, ili na području Mjesne zajednice Crmnica, a kasnije su uključena i dva nova – za registrovane poljoprivredne proizvođače i izdavaoce privatnog smještaja. To je gostujući u 24 sata Telvzije E kazao predsjednik Opštine Bar, Dušan Raičević.

”U Opštini Bar ne stanuju problemi. Već smo pokazali da želimo da budemo dio rješenja. Prvi i jedini zvanični sastanak, koji su predstavnici lokalne uprave imali sa grupom građana i predstavnicima MZ Crmnica održan je petog avgusta. Sastanku su prisustvovali potpredsjednica Opštine Tanja Spičanović i potpredsjednik Opštine Damir Rašketić, sa sekretarkom Sekretarijata za lokalnu samoupravu Svetlanom Gažević i prvi put se razgovaralo sa predstavnicima mještana o tome kako najbolje da se ovo pitanje riješi”, naglasio je Raičević.

Podsjetio je predsjednik Opštine Bar da su iz te lokalne samouprave imali sastanak sa predstavnicima Monteputa. Kaže da su u Monteputu izrazili spremnost da iz dijela sredstava, koja su već opredijelili za MZ Crmnica, uvećaju iznos sa 30.000 na 100.000 eura.

“Mi smo sa nivoa lokalne uprave, kao odgovorna uprava, obećali da ćemo kroz izmjenu i dopunu Odluke o budžetu za 2024. godinu, već uplaćeni iznos sredstava MZ Crmnica od 50.000 eura uvećati za još 50.000 eura“, ističe Raičević.

Komentarišući najavu mještana Crmnice o mogućem protestu ispred Opštine Bar, Raičević kaže da će ih dočekati sa toplom riječju, gostoprimstvom, čašicom razgovora ili rakije, kako jedino i dolikuje dočekati Crmničane.

“Zaista smatram da ovaj problem ne stanuje u Opštini Bar, niti je Opština Bar odgovorna za rješenje. Monteput je državno preduzeće, u stoprocentnom vlasništvu Vlade. Kao takvo ima i upravljačku strukturu koju bira Vlada, primjenjuje zakone koje donosi Skupština. Tako da su ingerencije opštine Bar limitirane. Ali, ne želimo da bježimo ni od jednog dijela odgovornosti, zato smo i ponudili mjeru subvencije koja će se povećati za sto odsto”, poručio je Raičević.

Prvi čovjek Opštine Bar rekao je i da nedavno nevrijeme, koje je napravilo veliku materijalnu štetu u Luci Bar, nije zaustavilo promet, već je sa funkcionalnom mehanizacijom nastavljen rad na određenim teretima.

“Očekujemo da će vještaci mašinske struke utvrde iznos štete. Preliminarnu štetu od 35 miliona eura procijenio je menadžmenta Luke Bar, ali s obzirom na to da je izviđaj u toku i da su vještaci u poodmakloj fazi, treba da sačekati te konačne procjene”, zaključio je Raičević.

Izvor (naslovna fotografija):

Dušan Raičević

Ostavite komentar

Komentari (0)