test

Raičević: Zahtijevam odgovornost i odgovore za kontinuirano trovanje građana Bara

Standard

15/10/2024

13:23

Kao predsjednik Opštine i građanin Bara veoma sam zabrinut zbog saznanja da su građani Bara u kontinuitetu trovani, a da je sve to neko pokušao da zataška, stavljajući zdravlje i živote građana u drugi plan, kazao je Dušan Raičević.

“Očigledno je neko od silnog politikanstva zaboravio da je ljudski život ipak najvažniji i iznad svake politike. Odgovornost svih na rukovodećim pozicijama u preduzećima koja obavljaju pretovar tereta u Luci Bar, ali i nadležnih državnih institucija je negdje zakazala i omogućila da se ovo kontunirano trovanje sakriva duže od godinu dana od očiju javnosti, a za to će neko morati da odgovara i pruži odgovore građanima Bara i njihovim porodicama”, kazao je Raičević.

Mjerenja koja je objavio CETI potvrdila su, navodi on, da je još 2023. godine u okruženju Luke Bar koncentracija olova bila veoma visoka, a arsena čak deset puta veća u odnosu na propisanu vrijednost.

“O tome nas nadležna Agencija za zaštitu životne sredine tek sada obavještava, a saznajemo da je i Institut za javno zdravlje preporučio i zatvaranje izvora zagađenja, i sve to tek nakon što je kod 58 radnika potvrđen povišen nivo olova u krvi i ozbiljno im ugroženo zdravlje”, kazao je Raičević.

Podsjeća da je sa nivoa lokalne uprave uprave početkom 2023. godine, odmah po saznanju da ovaj problem može da ugrozi živote mještana u blizini Luke, pokrenuta diskusija na sjednici Skupštine Opštine Bar, a delegacije Opštine i Skupštine Opštine posjetile su Luku Bar i upozorile rukovodstvo na pritužbe mještana i potencijalno ugrožavanje njihovog zdravlja praškastim materijama.

“Sa ove distance potvrđuje se, nažalost, najgora slutnja koju su nam građani tada iskazali. Sa pozicije prvog čovjeka lokalne uprave, ali i kao zabrinuti sugrađanin, zahtijevam još jednom od nadležnih državnih organa da se hitno i ozbiljno pozabave ovim problemom i građanima Bara što prije ponude konkretne odgovore, a nakon toga i održiva rješenja. Opština Bar biće podrška svakom takvom djelovanju i rješavanju ove problematike”, zaključio je Raičević.

Ostavite komentar

Komentari (0)