test

Savović: Izbori u Podgorici ozbiljan test; Nikolić: Izuzetno prljava politička kampanja

Standard

19/09/2024

21:39

Kampanja za izbore u Podgorici protiče u međusobnim optužbama i nerealnim obećanjima političkih ali su srećom, tvrde, nacionalna i identiteska pitanja stavljena po strani. Ipak, upozoravaju da građani pamte krupna predizborna obećanja, koja se, teško mogu realizovati u četiri godine mandata.

Ozbiljan test za sve političke partije u Crnoj Gori, pogotovo one parlamentarne, predstavljaju izbori u Glavnom gradu. Novinar Đorđe Savović podsjeća da su se za Podgoricu vodile odsudne i istorijske bitke, a predizborna kampanja se dobija, ističe, tek u samom finišu.

“Možemo konstatovati da je ovo negdje najmirnija kampanja i tek se pojačava. Kada se sjetimo ranijih iskustava, to je bilo mnogo žešće, mnogo više političkih sukoba i konfrotacija, a sada nakon demokratskih promjena tenzije su mnogo niže nego ranije“, ocjenjuje Savović.

Foto: Đorđe Savović

S druge strane, novinarka Danica Nikolić, je mišljenja da javnost svjedoči jednoj izuzetno prljavoj političkoj kampanji koja građanima odvlači i skreće pažnju s životnih problema, jer svakodnevno slušaju raznorazna prepucavanja.

„Dakle vrlo teške optužbe. Bivši članovi vladajućih partija su takođe formirali neke svoje liste, pa oni s tih pozicija optužuju vlast, dakle, vrlo prljava kampanja što nije dobro za građane”, smatra Nikolić.

Naši sagovornici su saglasni u ocjeni da partije često nemaju mjeru u obećanjima jer, kako tvrde, dosta projekata je nemoguće ostvariti u toku jednog mandata, a pogotovo one za koje Glavni grad nije nadležan.

Foto: Danica Nikolić

„Kada vam kažu da su se stvorili uslovi da se on ispuni, ne znači da će se to i desiti, nego da će se stvoriti uslovi da se u nekoj narednoj fazi obećanje ostvari“, ističe Nikolić.

Gotovo je saglasan i Savović.

“Nigdje nema više hvalospjeva nego tokom izborne kampanje, nakon rata i tokom lova. E tako, i sada imamo razna obećanja, mogo veća nego što postoje materijalna sredstva da se to ostvari“, navodi Savović.

Naši sagovornici upozoravaju političke aktere da će predizborna obećanja o ogromnim socijalnim i finansijskim koristima za građane, kako se približava dan izbora, morati da se sprovedu.

Izvor: Gradska TV
Izvor (naslovna fotografija):

Ilustracija; Shutterstock

Ostavite komentar

Komentari (0)