test

ŠĆEKIĆEV “MALI ZADATAK”: Za potrebe širenja “srpskog sveta” u svojim resorima zabranio latinicu

S Rastoder

14/11/2023

11:58

Dragoslav, u narodu poznatiji kao Dado sa prezimenom Šćekić novi je ministar sporta i mladih u vladi Milojka Spajića. Kvotu od dva ministarstva u podjeli partijskog plijena, ovaj Beranac zaslužio je, piše na sajtu Vlade Crne Gore, ''istorijskim rezultatom za zdravstveni sistem'' dok je bio na čelu ministarstva zdravlja u vladi Dritana Abazovića.

Kakvi su to “istorijski rezultati” golim okom se vidi i o tome ne treba trošiti previše riječi, ali je sigurno to da je zaslužio posebnu pažnju od onih koji promovišu vrijednosti ”srpskog sveta”. Tihi borac za srpsku stvar posebno je vodio računa da zdravstvenim ustanovama pokloni dovoljan broj ikona kako bi čuvale ljekare, ne i pacijente, od opasnosti koju krije ovaj izazovni posao.

Dado je medicinskom osoblju Klinike za očne bolesti poklonio ikonu Svete Petke.

Kako je tada saopšteno iz Ministarstva zdravlja, Šćekić je osoblju ikonu poklonio uz riječi “da ih čuva dok obavljaju najhumaniji posao”.

“Dok obavljate ovaj najhumaniji posao da vas čuva i daje vam snage da sigurni pružate najbolju njegu našim pacijentima”, kazao je Šćekić.

Na taj čin reagovala je samo predsjednica Sindikata doktora medicine Milena Popović-Samardžić koja je kazala da je ta situacija neumjesna.

“Mislim da je neumjesno da ministar zdravlja koji nije bio u stanju, više od godinu, da pripremi legislativu potrebnu da se potpiše ugovor sa EU koji nam se nudi, koji bi crnogorskom zdravstvu obezbijedio milione potrebne za razvoj, daruje klinici ikonu”, kazala je dr Popović-Samardžić.

Jedan od važnijih zadataka ministra Šćekića bio je protjerivanje latinice iz zaduženih resora, te je tako u ministarstvu zdravlja naložio da se čak i unutrašnja korespodencija između zaposlenih odvija isključivo na ćirilici. Preko svojih podređenih zaprijetio je kaznama ne mareći za Ustav koji jasno propisuje da su dva pisma ravnopravno u upotrebi.

U članu 13. Ustava Crne Gore piše:

“Službeni jezik u Crnoj Gori je crnogorski jezik. Ćirilično i latinično pismo su ravnopravni. U službenoj upotrebi su i srpski, bosanski, albanski i hrvatski jezik”.

No za Dada Šćekića Ustav nije sveto pismo, sveto pismo se zna šta je.

Sagovornik portala Standard iz ministarstva zdravlja kaže da je ta “problematika” bila jedna od tema na sastanku zaposlenih sa novim ministrom dr Vojislavom Šimunom.

“Vieš zaposlenih su tražili od novog ministra da kaže da li i dalje moramo da koristimo samo ćirilicu ili će stvari biti drugačije”, rekao je jedan od službenika ministrstva zdravlja koji je, razumljivo, želio da ostane anoniman.

On je dodao da ministar Šćekić nije htio da potpiše nijedan dokument koji nije napisan na ćirilici, a tu su praksu usvojili i ostali saradnici.

Novo radno mjesto beranskog mogula zahtijevalo je isti princip, pa je Šćekić i u Ministarstvu sporta i mladih krenuo sa protjerivanjem latinice. Društvene mreže su već isključivo ćirilične, a unutrašnju disciplinu Dado će uspostaviti nakon praznika.

Očekuje se da se na zidovima ministarstva nađu lijepo iscrtane ikone, a nije daleko ni dan kada će na sportskim terenima, osim službenih lica biti obavezno i po jedno svješteno lice kako bi osveštalo teren sve sa kadionicom i tamjanom.

Ostavite komentar

Komentari (1)

USPENSKI

14 Nov. at 11:16

Ako profesionalac ne poseduje široku kulturu…obično zastrani u jednoumlje.
Stara Grčka poslovica “Samo dobar čovek je dobar lekar”…CG društvo je predpoliticko društvo u kojem preovladjuje autoritativni populizam
…zato i ne čudi što se takav kadar postavlja na ministarka mesta…