test

Šćurić: Kako je moguće da Crna Gora ne vidi važnost letova za Frankfurt, Pariz, Brisel i Cirih zimi

Standard

24/09/2023

07:33

Posljedice učestalog povećanja cijena u Crnoj Gori odrazile su se i na vazduhoplovni saobraćaj, usljed čega je došlo do negodovanja pojedinih avio prevoznika da nastave saradnju sa Aerodromom Podgorica. Iz niskobudžetne avio-kompanije ''Rajaner'' već su najavili od petog novembra obustavu linije na realciji Podgorica – Brisel, a razlog je, kako navode, redukcija njihovih letova zbog povećanja naknada.



Osim Rajanera, od jeseni i niskobudžetna avio-kompanija “Viz er” će u velikoj mjeri smanjiti broj linija i letova iz Podgorice, a ukinuće letove ka Rimu i Beču.

Dok neki vjerovatno vjeruju u to da ukidanje niskobudžetnih letova predstavlja šansu za crnogorsku avio-kompaniju, sagovornik našeg portala, regionalni stručnjak za avio-saobraćaj, hrvatski vazduhoplovni analitičar Alen Šćuric, smatra da ukidanje bilo kakvih letova ne može biti dobra praksa.

„To smanjuje povezanost, opcije putnicima, povećava cijene drugih avionskih karata, smanjuje broj turista, dijaspore koji trebaju da putuju u Crnu Goru, a to ne čine jer nema opcija. Ukidanje letova zimi je još gore po putnike, jer zimi Crna Gora ima jako malo opcija za putovanja i vrlo su limitirane mogućnosti za putnike. Ukidanje LCC letova je loše, jer su to vrlo jeftini letovi, posebno zimi, koji omogućuju daleko više letjenja, pa i crnogorskim državljanima. To je definitivno najgora opcija za Crnu Goru“, tvrdi Šćurić.

Na pitanje kakav uticaj će imati pomenuta odluka na turizam i ekonomiju Crne Gore, vazduhopolvni analitičar odgovara da su posljedice zaista velike.

„Jednostavno ako nema LCC jeftinih letova to znači bitno manje turista, polaznika kongresa, te manji dolazak dijaspore u Crnu Goru. A to onda znači daleko manje novca za Crnu Goru“, jasan je Šćurić.

Povezani članci

Ukidanje niskobudžetnih letova, kako ocjenjuje naš sagovornik, ne djeluje baš kao šansa za crnogorsku avio kompaniju.

„Er Montenegro mora letjeti samo komercijalne letove i eventualno rizične i neisplative linije im niko neće pokriti. Milion puta sam rekao da je nužnost da Crna Gora isfinansira letove Er Montenegra zimi, te time napravi povezanost Crne Gore sa velikim hubovima… Pobogu, zašto to nije tako? Kako je moguće da Crna Gora ne vidi važnost letova za Frankfurt, Pariz, Brisel i Cirih zimi? Tu se nema što zamjeriti Er Montenegru. Od njih se traži da budu profitabilni i ne možete onda očekivati da lete takve linije zimi“, istakao je Šćurić.

Ipak, dodaje da će praksa ukidanja velikog broja niskobudžetnih linija u našoj zemlji uticati na okruženje.

„Dubrovnik ove zime pokreće letove Croatie Airlines za Frankfurt preko kojeg postoje stotine mogućih konekcija. Tirana opako raste, samo Rajaner je tamo otvorio 100 letova sedmično, Viz er je ove godine bazirao dva aviona tamo. Putnici će, nažalost, sada više putovati preko Dubrovnika i Tirane nego preko Podgorice. Tužno“, zaključuje Šćurić za Dnevno.me.

Izvor: dnevno.me
Izvor (naslovna fotografija):

Alen Šćuric

Ostavite komentar

Komentari (0)