test

Usvojena Rezolucija o genocidu u Jasenovcu

Standard

28/06/2024

19:40

Poslanici u Skupštini Crne Gore usvojili su u načelu Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu, kao i u logorima u Dahau i Mauthauzenu.



Rezolucija je podržana glasovima 41 poslanika iz redova parlamentarne većine, a jedan je bio protiv.

U skupštinskim klupama tokom završnog glasanja nije bilo opozicije.

Prethodno su, takođe u glasanju u kojem su učestvovali samo poslanici većine, odbijeni amandmani poslanika Ujedinjene Crne Gore Vladimira Dobričanina.

Andrija Mandić je kazao da danas rade važnu stavr koja će služiti na ponos onima koji glasaju za Rezoluciju.

“Pomjerićemo Crnu Goru sa dna gdje su nas bacili ovi iz organizovanog kriminala. Nećemo se prepoznavati više ni kao šverceri ni kao narko dileri. Vidovdane, moj očinji vide, ovo treba da bude osnova za bolju i čestitiju Crnu Goru. Ovo je većinska Crna Gora. Živjela većinska Crna Gora, živjela Crna Gora”, poručio je Mandić.

Laković: Neću glasati za ovu rezoluciju
Miodrag Laković (PES) kazao je nakon Živkovićeve prozivke kako može da pogleda u oči sve poslanike.

“Rekao sam na Klubu poslanikada mislim da nije vrijeme da pričamo o rezoluciji. Predložio sam da je ostavimo i da pričamo o njoj 2025, jer ona ima simbolički značaj kad je u pitanju Jasenovac, i da vidimo da do tog perioda donesemo dokument koji neće praviti komplikacije. Mislim da ovo nije trenutak za rezoluciju i neću glasati za nju”, istakao je on.

Izaći će iz sale prije glasanja, dodao je.

Živković: Lakoviću ustanite i ponovite šta ste rekli o ovoj rezoluciji na klubu poslanika
U Jasenovcu se desio genocid, poručio je Danijel Živković (DPS)

“Ovdje niko ne spori šta se desilo u Jasenovcu. Ali, jasno je svima šta se ovdje danas dešava, a naročito Evropi sad. Zašto Miodrag Laković ne ustane i ne kaže šta je govorio na sjednici Kluba poslanika PES. Ustanite Lakoviću i glasno kažite šta ste rekli o ovoj rezoluciji”, naglasio je on.

“Mandić je lično Vučiću obećao izlazak iz Vlade. Današnja rezolucija usvaja se isključivo da bi Mandić ostao na poziciji predsjednika Skupštine, dodao je.

“Vi ste Vučiću lično obećali da ćete izaći iz Vlade ako rezolucija ne bude usvojena”, poručio je on Mandiću.

Adžić: Rezolucija će biti kompenzovana dijelom teritorije ili nečim što je u vlasništvu države
Filip Adžić (URA) kaže kako rezolucija utiče negativno na evropski put i koči ga.

“Štetimo nacionalnim interesima, tek ćemo vidjeti koliko će nas ovo koštati. Da li ćemo morati da se odreknemo dijela teritorije, ili nečega što je u našem vlasništvu vidjećemo. Ali garantujem da će neka kompenzacija morati da ide nakon ove rezolucije”, dodao je.

Vuksanović: Gdje su vam četnici, što ne naznačite njihovu ulogu i na Kozari i u NDH?
Adrian Vuksanović (HGI) rekao je kako u rezoluciji nije naznačen doprinos četničkih jedinica onome što se dogodilo u Jasenovcu.

“Ne zaboravite da je Uroš Drenović potpisao ugovor sa NDH i bio kooperativan i servilan. Nema u ovoj rezoluciji ničega ni o Kozari, gdje su u zločinima učestvovali četnici koji su predali Srbe ustašama, nakon čega su oni završili u Jasenovcu”, rekao je on.

Dodao je i da zvanični Zagreb zna da ovo ne radi Crna Gora nego oni koji su servilni Aleksandru Vučiću.

Ova rezolucija, kaže Nikola Rakočević (DPS), doprinijeće uništenju međunarodnog imidža Crne Gore.

“Ovo je alibi da bi se opstalo na vlasti i politička kalkulacija”, rekao je on.

Rakočević je istakao kako, za razliku od genocida u Srebrenici, ono što se u Jasenovcu desilo ne negira niko, pa ni državni vrh Hrvatske.

PES, SNP i Demokrate glasaće za rezoluciju
Demokrate, Socijalistička narodna partija i Evropa sad glasaće za rezoluciju.

To su saopštili poslanici te dvije partije.

Zirojević: Ova rezolucija nije nikakav pijetet žrtvama Jasenovca
Poslanik SD-a Nikola Zirojević je ocijenio da je „danas Crna Gora zemlja čuda“.

„Ova rezolucija nije nikakav pijetet žrtvama Jasenovca, nego politički odgovor na glasanje Crne Gore u UN o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici i to je nama sasvim jasno saopšteno. Možda bi najbolji naziv ovog dokumenta bio “Rezolucija očuvanja fotelja svih u parlamentarnoj većini” jer je to jedini njen cilj“, rekao je Zirojević.

Smatra da je ovu rezoluciju trebalo da donese Srbija.

„Nažalost, u Crnoj Gori se neki pokušavaju predstaviti većim Srbima od Aleksandra Vučića, na taj način nanoseći štetu sopstvenoj državi i građanima“, istakao je Zirojević.

Kaže da se vladajuća većina uzalud pravda pred Hrvatskom.

„Jer posljedice će uslijediti ukoliko ovaj dokument bude izglasan danas u parlamentu“, rekao je Zirojević.

Poslanik DNP-a Milan Knežević rekao je da je rezolucija znak, ne sjećanja, nego obaveze prema prošlosti koja nas “još uvijek proganja”.

– Ovo je naš otpor prema relazivizaciji genocida u Jasenovcu. Zato što se iz godine u godinu od strane kvaziistoričara u Hrvatskoj pokušava smanjiti broj sprskih žrtava, a Jasenovac se pokuša predstaviti kao zabavno-kulturni kompelks u kojem su Srbi, Jevreji i Romi izvodili predsatve Šilera, prevodili Getea, a naša djeca se vrtjela se vrtjela na ringišpilu NDH i Trećeg rajha – naveo je Knežević.

Poslanik URE Dritan Abazović je rekao da je problem je što je Jasenovac klasična politička trgovina i pokušaj opravdavanja parlamentane većine za glasanje u UN-u vezano za rezoluciju o Srebrenici.

“Predsjednika parlamenta je između fotelje i odbrane nacionalnih interesa, Srba izabrao ovo prvo i kao kompenzaciju ponudio rezoluciju o Jasenovcu da ne bi sva ona bruka i bijes srpskog naroda, vezano za rezoluciju u Srebrenicu, bila svaljena na njega”, poručio je Abazović i dodao da je Spajić prevario ljude iz Hrvatske samo 48 sati nakon dobijanja IBAR-a.

Iz DPS-a Andrija Nikolić kaže da se ovom rezolucijom ne doprinosi ni istini ni novim informacijama o tom zločinu.

“Za poslanički klub Demokratske partije socijalista su nesporni nacistički, rasistički i genocidni karakter ustaškog režima, kao i zločini koji su u to ime počinjeni u logoru u Jasenovcu. Međutim, u predloženoj rezoluciji ne navodi se ko je počinio ovo zlodjelo. Umjesto da se navede precizno da je to bio Ustaški režim, na ovaj način se ostavlja prostor za manipulaciju koje je krivac. Sve ukazuje na to da je riječ o smisljenoj manipulaciji gdje se Hrvatska i hrvatski narod žele podvesti pod ustaški režim”, rekao je Nikolić.

Dodaje da je ovo kukavičje jaje Aleksandra Vučića kako bi se narušili odnosi Crne Gore sa Hrvatskom. Odgovornost, kako kaže, nose Milojko Spajić i ostatak parlamentarne većine.

Nikolić je rekao da DPS neće prisustvovati glasanju o Rezoluciji o Jasenovcu, i da će odgovor Hrvatske na rezoluciju biti ozbiljan..

Poslanički klub PES-a podržava Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu, kazala je poslanica te partije Branka Marković.

Rezolucija ne može biti uperena protiv današnje Hrvatske ili hrvatskog naroda, dodala je ona.

Rezolucija, kako je dodala,  nema veze sa današnjom Hrvatskom koja nam pruža podršku na evropskom putu.

“Opasna je propaganda i teza da bilo koji narod može biti genocidan. Kako smo naglašavali da Srbi ne mogu biti genocidan narod zbog Rezolucije o genocidu u Srebrenici, tako ni Hrvati ne mogu biti genocidan narod zbog Rezolucije o genocidu u Jasenovcu”, navela je ona.

Poslanik HGI Adrijan Vuksanović, kazao je da se Vučić jutros nervozan probudio i rekao da neće biti usvojena Rezolucija, a vi ćete je usvojiti pa će vam onda Vučić čestitati.

Mandić mu je odgovorio kako Vučić nije šef ni njemu, i Kneževiću, niti bilo kojem poslaniku parlamentarne većine.

“Ovo je izvorno naša ideja. Ovo radimo bez uticaja Vučića ili bilo koga sa strane”, naglasio je Mandić.

On je kazao da treba da pošalju poruku koja ne vrijeđa nijednu današnju savremenu državu.

“Želimo da pozovemo sve da budemo zajedno u ovoj priči. Ovo je nešto gdje imamo priliku da budemo ljudi. Danas na Vidovdan, privilegija ovog parlamenta je da može da uradi tako veliku stvar”, naveo je Mandić.

Nikolić je kazao da im je stalo da danas raspravljaju o Rezoluciji o genocidu o Jasenovcu jer je danas Vidovdan.

Andrija Nikolić iz DPS-a je kazao da Mandić nastavlja da krši Poslovnik, a Poslovnik je ustavna kategorija.

“Sjedite tu nelegalno sa nelegalnim dvojnim državljanstvom. Predlog dopune dnevnog reda dat juče, danas izglasan sa ostalim tačkama dnevnog reda, a u Poslovniku se navodi da nove tačke ne mogu da se razmatraju prvog dana sjednice. Svjedočimo nasilju od strane parlamentarne većine. Učestvovaćemo u raspravi po ovoj talčki dnevnog reda, a neka javnost sudi o učincima, vašim namjerama i poštovanju zakona i Ustava. Naplata za ove akcije će stići brzo. Znam kako će DPS odgovoriti na ovo što vi radite”, naveo je Nikolić.

Boris Mugoša iz SD je kazao da je ovo “silovanje Poslovnika”.

“Proći će ovo, ali kad savijate kičmu, pući će, a kad psotanete politički beskičmenjaci, nikome trebati nećete”, naveo je on.

Kenana Strujić Harbić iz BS je kazala da nijesu umjesna dobacivanja od strane poslanika Kneževića na račun Ervina Ibrahimovića, jer je on opravdano odsutan jer mu je preminuo član bliže porodice.

Milan Knežević iz DNP-a je kazao da njegova upadica nije imala namjeru da Ibrahimovića diskredituje ni u kom trenutku, te da neće dozvoliti da poslanica Kenana izigrava razrednog starješninu.

Poslanici su sa 42 glasa za usvojili da je Skupština prihvatila predlog da se raspravlja o Rezoluciji o genocidu u Jasenovcu.

Predsjednik Skupštine Mandić je kazao da je za koaliciju ZBCG i srpski narod jako važna Rezoluciija o genocidu u Jasenovcu.

“To je poziv na sjećanje. Kada pogledamo unazad vidimo da nema bezgrešnih i nevinih. Ovdje danas izlazimo sa predlogom, jer je grijeh zaboraviti na njih, njihovu istinu, pravo da govore i da se čuju i kad njih više nema. Ne zaboraviti, znači sjećati se. Ovaj predlog koji je potpisalo 43 poslanika, nije krenut ni protiv koga već samo proitv ljudskog zla, i da je zlo-zlo, bez obzira ko ga je počinio. Nema pravde za žrtve bez prava na pamćenje”, poručio je Mandić.

On je dodao da budužnost pripada onome ko ne zaboravi na prošlost. Zato potzivam da se svi okupimo oko pdbrane dobra u ljudima.

“Milan Knežević i ja ćemo predložiti amndman koji podržava parlamentarna većina. Na ovaj način želimo da pošaljemo poruku poštovanja prema našim precima, ali da se ne odnosi na bilo koju savremenu državu ili narod”, naveo je Mandić.

Poslanik SD-a Boris Mugoša je kazao da je ova sjednica zakazana suprotno Poslaniku.

“Sazivanje današnje sjednice flagrantno je kršenje Poslovnika. Kod zakazivanja ove sjednice flagrantno prekršen Poslovnik po dva osnova. Mandiću se drugi put u mjesec dana dešava da saziva sjednice mimo Poslovnika. Svi poslanici mogu da krše Poslovnik i Vi treba da im uputite sankcije za to. Vi ne smijete da kršite Poslovnik”, rekao je Mugoša obraćajući se Mandiću.

Mandić je kazao da se oko ovoga nijesu saglasili na Kolegijumu.

Andrija Nikolić iznio zahtjeve koje je opozicija iznijela na Kolegijumu.

Šef poslaničkog kluba DPS Andrija Nikolić iznio je na današnjem Kolegijumu predsjednika Skupštine zahtjeve u ime parlamentarne opozicije, saznaje nezvanično CdM.

Zahtjevi su sljedeći: da predsjednik Skupštine Andrija Mandić zakaže datume za dva premijerska sata za jul, sa ili bez dogovora sa predsjednikom Vlade Milojkom Spajićem, za kojeg tvrde da ignoriše obavezu koju mu propisuje Ustav, i izbjegava da bude kontrolisan od strane Skupštine ( jedan po Poslovniku, a drugi koji nije održan ranije zbog otkazivanja premijera Spajića).

Nikolić je, takođe, tražio da se odredi datum sjednice za kontrolno saslušanje premijera Spajića i ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića koje se odgađa već tri mjeseca.

U zavisnosti od toga da li će predsjednik Skupstine Mandić pristati na zahtjeve opozicije, definisaće se i odgovor opozicije u odnosu na buduće djelovanje u Skupštini.

Mandić je kazao da će novi Kolegijum sjednice predsjednica Skupštine biti održan sjutra u 10 časova na kome će se izjansiti o ovim zahtjevima.

Predsjednik parlamenta Andrija Mandić predložio je da dnevni red današnjeg zasijedanja Skupštine bude dopunjen predlogom rezolucije o genocidu u Jasenovcu.

Poslanik DPS-a Andrija Nikolić je zatražio od predsjednika Skupštine Andrije Mandića da zakaže vanrednu sjednicu Kolegijuma.

“Da na toj sjednici porazgovaramo o daljem učešću opozicije u radu tog Kolegijuma, imajući u vidu da ste ovu sjednicu Skupštine Crne Gore sazvali mimo poslovnika Skupštine Crne Gore, da ste nas na prethodnoj sjednice Kolegijuma, onda, kada nije ste bili u stanju da okupite poslanike parlamentarne većine, obavijestili da ćete nas pozvati, onda, kada obezbijedite kvorum, da ste nas pozvali u ponedjeljak, da smo se mi pojavili, a da vi ni tog dana nije ste mogli da organizujete sjednicu Skupštine, a da ste nakon toga obavjestili javnost da opozicija nije dala konstruktivan prilog da se obezbjedi kvorum sjednici Skupštine. Mislim da je bilo puno razloga da vam skrenemo pažnju da ne možete ponižavati parlament Crne Gore, jer mi ove vaše destruktivne akcije ne doživljavamo kao pokušaj obesmišljavanja opozicione uloge i uskraćivanje demokratskih prava koja pripadaju opoziciji, nego urušavanje parlamenta i nepoštovanje građana Crne Gore”, rekao je Nikolić.

Mandić je rekao da nije kršio poslovnik i da će zakazati sjednicu Kolegijuma.

Poslanik DNP-a Milan Knežević je rekao da se sjednica Kolegijuma bila zakazana za danas u 10 sati ali se predstavnici opozicije nijesu pojavili.

Data je pauza, a Mandić je zakazao Kolegijum na zahtjev opozicije.

Izvor (naslovna fotografija):

Skupština CG

Ostavite komentar

Komentari (0)