test

Rakočević: Umjesto da Crna Gora kosponzoriše Rezoluciju, ona odlučuje da relativizuje genocid u Srebrenici; Radunović: Kako ćemo glasati to je naša stvar

Standard

07/05/2024

12:32

Poslanici crnogorske Skupštine danas su nastavili rad. Na dnevnom redu biće rasprava o sljedećim tačkama: Predlog odluke o upućivanju pripadnika Vojske Crne Gore u Misiju Ujedinjenih nacija na Kipru, Predlog odluke o učešću pripadnika Vojske Crne Gore u NATO pomorsku operaciju „Sea Guardian” i Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti (EPA 203).



Tok sjednice:

Ministar odbrane Dragan Krapović kaže da upućivanje pripadnika vojske Crne Gore predstavlja doprinos Crne Gore opštoj bezbjednosti i ukupnim naporima koji za cilj imaju poboljšanje ugleda naše države u međunarodnoj zajednici kao i priliku vojske da učestvuju u multinacionalnoj okruženju u realnim uslovima.

“Uputiće se do tri pripadnika vojske. Za vrijeme učešća imaju pravo na novčanu naknadu”, pojasnio je Krapović.

Miloš Pižurica iz PES-a kaže da je mirovna misija na Kipru je slična mirovnoj misiji na Kritu.

“Pripadnici vojske Crne Gore se tim misijima još više usklađuje sa NATO standardima”, naveo je Pižurica.

Nikola Janović iz DPS-a naveo je da učešće vojnika u mirovnim misijama je duža od jednog vijeka.

“Pojam kolektivne bezbjednosti se agresijom Rusije na Ukrajinu promijenila iz korjena. Misija je značajna sa aspekta učlanjenja Crne Gore u EU”.

Janović osvrćući se na pad rejtinga povjerenja u NATO, navodi da treba da budemo zabrinuti za naš spoljno politički kurs.

Nikola Rakočević iz DPS-a kaže da u vlasti imamo one koji se protive učlanjenju u NATO.

“Da budem konkretan to je DF. Promovišemo potrebu evolucije dijela parlamentarne većine koji su bili protivnici NATO-a. Vjerujem da u parlamentarnoj većini sjede oni kojima je do civilizacijskih vrijednosti, ali takvih je u manjini”, istakao je on.

Govoreći o rezoluciji o Srebrenici, Rakočević kaže da Vlada relativizuje zločin.

Poslanik DPS Nikola Rakočević kazao je da su oni koji sjede u Vladi, a kojima je stalo do civilizacijskih vrijednosti u manjinji.

“Kad god se osmjele da naprave korak i kažu da je u Srebrenici bio genocid, tada predsjednik Skupštine izađe i dovoljan je jedan twitt da Vlada bude ustrojena. Kad god se osmjele da kažu u da je u Srebrenici bio genocid ili požele da grade dobrosusjedske odnose sa Kosovom ili BiH, javi se Mandić. Posljednji slučaj je pitanje Rezolucije UN o Srebrenici. Umjesto da Crna Gora kosponzoriše Rezoluciju, ona odlučuje da relativizuje zločin genocida u Srebrenici. Stav prema članstvu Kosova u SE je lutanje Crne Gor. Tako Crna Gora gubi ugled”, kazao je Rakočević.

Ervin Ibrahimović iz BS-a kazao je da će taj klub podržati odluku o slanju vojnika u NATO misiju.

Nikolić: Crna Gora danas zemlja apsurda

Šef Poslaničkog kluba DPS Andrija Nikolić, kazao je da je Crna Gora danas zemlja apsurda, o slanju Vojnika glasaju oni koji su pritiv članstva Crne Gore u NATO. Nije to jedina deformacija našeg pokričkog sistema. Članstvo u NATO, kako je kazao, danas čuva glavu našoj državi.

“Danas DF treba da glasa za ovu odluku a oni se zalažu za isčlanjenje Crne Gore iz NATO. To što danss u Crnoj Gori možete vidjeti, ne možete nigdje”, naveo je Nikolić.

Naveo je da u Vladi danas nema političkog subjekata ili poslanika koji je učestvovao o obnovi crnogorske enzsvisnosti i odlučivao da Crna Gora postane članica NATO.

Poslanik NSD Slaven Radunović, kazao je da je Nikola Rakočević srpsko krilo DPS-a.

Nikoliću je kazao da je ispilio iz partije koja se zalagala za jednopratijski sistem.

“Vi ste došli na naše. Vaš šef lažno prihvatio vrijednosti o kojima pričate. Vi ste prva petija koja je sa Jedinstvebom Rusijom potpisala ugovor o saradnji. Đukanović nije poktički ds preživi kada je krenuo na crkvu i pao je. Vi na priči podjela ne možete više da pobijedite”, kaže Radunović.

Što se tiče NATO i Misije na Kipru, kako ćemo glasati to je naša stvar.

“Ostavljamo vas u magarećoj klupi dok se ne promijenite”, kazao je Radunović Nikoliću.

Poslanik Nikolić mu je kazao da Radunović ima ozbiljan problem sa činjenicama.

“Zagovarali se čvrste veze sa Rusijom i Bjelorusijom, a nama pričate o demokratiji”, poručio je Nikolić.

Kaže da danas DPS ima 26 odsto podrške jer je to partija koja ima vrijednosti u koje istinski vjeruje.

“Vaše vrijednosti su takve da ne treba da ih slijede civilizovana društva”, naveo je Nikolić.

Poslanica PES-a Jelena Nedović uvjerava da će Crna Gora ostati na evropskom i evroatlantskom putu.

“Niko ni jednim postupkom nije pokazao da je to drugačije. Hvala ovoj politici što ne pričamo o tome ko je Srbin, Hrvat, već pričamo o tome šta će narod da jede”, kazala je Nedović. 

Reagujući na izjavu poslanice Nedović, Nikolić je kazao da ne zna za šta se zalaže poslanički klub PES kojoj ona pripada. 

“Vi ste najkonfuznije politička partija koja se pojavila na političkoj sceni. Dobili ste podršku zahvaljujući obećanjim a koja ste dali građanima. I onda ste stavili veto na tu temu, zabranivši poslanicima i javnosti da se informiše o ciljevima i načinima sprovođenja programa Evropa sad 2”, kazao je Nikolić. 

Poslanik ZBCG Slaven Radunović prokomentarisao je Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. 

“Nikad nijednu majku Bošnjačku majku, ni Albansku nije zaboljelo nešto što je uradio što smo uradili ni Andrija Mandić, ni Slaven Radunović. Po svjedočenju ministra Republike Srpske, Momčila Mandića, gorivom koje je slao Milo Đukanović su operisali tenkovi i kamioni oko Srebrenice. Znamo da vam Srebrenica služi da pokrivate neke druge stvari”, kazao je Radunović, podsjetio je da je Sud i Hagu proglasio, u jednoj od presuda, zločin u Srebrenici genocidom. 

Reagovao je poslanik DPS-a, Andrija Nikolić. 

“Znate li šta o kredibilitetu te izjave najbolje govori, pa da je to tačno, zar mislite da bi majke Srebrenice dozvolili Milu Đukanoviću da se primakne kada se obilježava Dan sjećanja na žrtve? Toliko o toj vašoj istini”, poručio je Nikolić. 

Izvor (naslovna fotografija):

Skupština Crne Gore

Ostavite komentar

Komentari (0)