test

Vukadinović: Varhelji demonstrirao licemjerje, deklarisani totalitarista nikad ne može biti demokrata

Standard

29/06/2024

10:12

Postavlja se pitanje da li evropski zvaničnici poštuju načela političke kulture: da neko ko je juče bio totalitarista ili kleronacionalista - danas ne može biti demokrata ili uvažavati ljudska prava i slobode manjinskih grupacija, ocijenio je politički analitičar Srđan Vukadinović osvrnuvši se na pohvale koje je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji, nakon dobijanja pozitivnog IBAR-a, uputio predsjedniku Skupštine i lideru bivšeg Demokratskog fronta (DF) Andriji Mandiću.



Varhelji je ocijenio da su „kontinuirani napori Mandića od izuzetne važnosti“.

,,Želim da Vas uvjerim u nepokolebljivu podršku Evropske komisije u ovom poduhvatu i da Vas ohrabrim da nastavite svoj konstruktivni rad”, naveo je Varhelji.

Mandić je, nedugo zatim – odmah po dobijanju IBAR-a, predložio da se u dnevni red današnje sjednice Skupštine uvrsti Prijedlog rezolucije o genocidu u Jasenovcu.

„SULUDA SITUACIJA“

Vukadinović je u razgovoru za Pobjedu ukazao da je dobro poznato da su međunarodni prijatelji Crne Gore i zapadni partneri bili protiv ulaska bivšeg DF-a, koji predvodi Mandić, u bilo koje strukture.

,,A sada se dešava da Oliver Varhelji izriče pohvale politici koja se može označiti kao nosilac malignog uticaja Rusije u regionu i nosilac određenih stremljenja koja narušavaju odnose sa manjinskim grupacijama u Crnoj Gori”, konstatovao je Vukadinović.

On je ocijenio da dolazimo u „suludu situaciju“ u kojoj predstavnici EU ne poznaju i ne razumiju dimenziju crnogorskog bića i Andrije Mandića.

,,Ako ste do juče bili za totalitarni i diktatorski režim koje okupiraju teritorije drugih zemalja – danas ne možete biti za zapadnu politiku koja se bori protiv toga. Ako se neko zalaže protiv priznavanja Kosova i protiv NATO pakta, onda je sasvim jasno da se njegova ideologija ne može mijenjati ni pod kakvim uticajima. Ako imamo političke grupacije koje ne dijele temelje vrijednosti sa zapadnim demokratijama – onda ne treba očekivati da oni mogu mijenjati svoje političke stavove”, dodao je Vukadinović.

Oni, kako je poručio, samo pokušavaju da ostvare dugoročne ciljeve.

,,A to je, pored ostalog, i rezolucija o Jasenovcu. Tu je, na primjer, i promjena Zakona o državljanstvu – a sve zbog etničkog, državnog i svakog drugog inženjeringa koji se može dogoditi u Crnoj Gori. Grupacije koje reprezentuju maligne uticaje, očito, korak po korak nastoje da ostvare dugoročne strategije – koje datiraju od beogradske antirevolucije devedesetih, do litijaške kontrarevolucije”, naveo je Vukadinović.

POSLJEDICE

Politički analitičar smatra da Varhelji ovakvim istupom demonstrira licemjerje.

,,Podržava strukture koje su rigidne u ostvarivanju svojih političkih zahtjeva koji se graniče sa kleronacionalnim momentima. Do juče nijesu htjeli da razgovaraju sa tim strukturama i o njihovom učešću u vlasti – a sada izražavaju pohvale na njihov račun”, ukazao je Vukadinović.

To je, kako je dodao, disfunkcionalno i rezultat izbora 30. avgusta 2020. godine.

,,To su sve posljedice koje se danas dešavaju: da niko ne razgovara o programima i programskim koalicijama nego samo putem ucjenjivačkog kapaciteta. Ovakve odluke i pohvale samo dalje komplikuju krizu u Crnoj Gori i zbog kojih se ne može stabilizovati ni riješiti politička situacija”, ocijenio je Vukadinović.

On je ukazao i da Crna Gora dobija pohvale – od kada je na njenom čelu aktuelna vlast.

,,Briselski dužnosnici, u koje spada i Varhelji, nastoje da daju pohvale vlastima u Crnoj Gori – a pitanje je da li im pripadaju. Nije moguće da za par mjeseci, od novembra prošle godine, reći toliko pohvalnih riječi – a da do tada Crna Gora nije mogla da dobije ni najminimalnije grantove od EU jer je bila u zapećku evropskih integracija. IBAR je pretvoren u nacionalno pitanje Crne Gore, a zapravo je tehnička i sporedna stvar koju niko do sada nije pominjao. Pitanje je može li Crna Gora ući u zatvaranje poglavlja ako aktuelna vlast donosi odluke koje Upravni sud poništava – npr. kao u slučaju nezakonite smjene direktora policije Zorana Brđanina“, poručio je politički analitičar.

LOKALNI I ŠTETNI OKVIR

Rezolucija o Jasenovcu, prema njegovom mišljenju, ne znači puno jer će imati samo lokalne okvire.

,,Postoji paničan strah u Pokretu ‘Evropa sad’  (PES) od izbornog sunovrata i spremni su na sve da bi još koji mjesec zadržali vlast. Rezolucija o Jasenovcu će imati lokalne okvire – onoliko koliko se prostire aktuelna većina u parlamentu. Sa druge strane, Rezolucija o Srebrenici je nešto drugo: ona ima međunarodnu potporu, nju je donijela Skupština Ujedinjenih nacija (UN) i mnoge zemlje u svijetu – dodao je politički analitičar.

Rezolucija o Jasenovcu ima, kaže, drugi okvir: zadovoljenje regionalnih sujeta koje se Crnoj Gori diktiraju iz bliskog okruženja.

,,Ona neće puno značiti. Imaće usko-lokalni karakter, ali može negativno uticati u odnosima sa Hrvatskom sa kojom imamo dosta neriješenih pitanja. To može biti velika prepreka Crnoj Gori prilikom pristupanja EU jer je dobro poznato da je osnovno načelo EU da nema nerazjašnjenih pitanja sa susjedima”, zaključio je Vukadinović.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Srđan Vukadinović; Pobjeda

Ostavite komentar

Komentari (0)