test

Zirojević: Socijaldemokrate su spremne da glasaju za nepovjerenje Vladi Milojka Spajića

Standard

14/05/2024

21:01

Ne vidim ništa spektakularno u usvajanju amandmana na Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, jer on ni na koji način ne daje dodatu vrijednost toj rezoluciji, ocijenio je u intervjuu za Televiziju E poslanik Socijaldemokrata Nikola Zirojević.

Kaže, kako je Rezolucija od samog starta, i bez ovog amandmana, bila takva, da se genocid se nije pripisivao niti jednoj naciji, već se osuđivalo ono što je “par excellence ratni zločin, ono što je po presudi Međunarodnog suda genocid u Srebrenici”.

Zirojević podsjeća da je prilikom boravka u bosanskohercegovačkom entietetu Republika Srpska, predsjednik Skupštine Crne Gore, kako je rekao, bio na određenoj političkoj reglaži, te da je tada poslao značajno drugačije poruke od pomiriteljskih koje su se mogle čuti tokom premijerskog sata.

“Nakon što je pošao u Republiku Srpsku, nakon što se tamo vidio s Aleksandrom Vučićem i Miloradom Dodikom, Mandić koristi drugu retoriku”, navodi Zirojević.

Socialdemokrate su, kako kaže, u svakom trenutku, spremne da glasaju za nepovjerenje Vladi Milojka Spajića, odnosno da tu Vladu u Skupštini sruše, kao što su, podsjeća Zirojević uradili i sa Vladom Zdravka Krivokapića i sa Vladom Dritana Abazovića.

TV E: Uvažan je prvi amandman Vlade Crne Gore na Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, kojim se genocidnim ne mogu smatrati narodi, etničke ili vjerske grupe, već pojedinci. Šta takva odluka Ujedinjenih nacija govori?

Zirojević: Amandman je uvažen, ali u samom tekstu Rezolucije o genocidu u Srebrenici, koji je predložen, nijesam prepoznao ni u jednom slovu da se krivica kolektivno svaljuje na bilo koji narod, niti vjerujem da bi bilo ko normalan mogao bilo kojem narodu da pripiše krivicu za genocid. Ono što je suština i poruka koju je vrlo važno poslati iz opozicije, s obzirom na to da vrlo često, bez ikakvog osnova, našu politiku pokušavaju proglasiti antisrpskom, da niko nije imao namjeru da krivicu za genocid pripisuje srpskom narodu. Krivica jeste individualna, genocid su sprovodili monstrumi, koji su se u tom vremenskom periodu nalazili na pozicijama sa kojih su ga mogli sprovoditi.

Tako da ne vidim ništa spektakularno u usvajanju amandmana, jer on ni na koji način ne daje dodatu vrijednost Rezoluciji, niti mijenja njenu suštinu. Rezolucija je od samog starta, i bez ovog amandmana, bila takva. Dakle, genocid se nije pripisivao niti jednoj naciji, već se osuđivalo ono što je par excellence ratni zločin, ono što je po presudi Međunarodnog suda genocid u Srebrenici.

TV E: Dio vladajuće većine, konkretno, predsjednik Skupštine Andrija Mandić i njegova partija Nova srpska demokratija, kao i Demokratska narodna partija, tvrde drugačije. Predsjednik Skupštine najavio je pritisak na premijera Miloja Spajića kako se ne bi glasalo za Rezoluciju UN-a o genocidu u Srebrenici. Kako u opoziciji vidite te pritiske i šta može biti posljedica?

Zirojević: Podsjetiću da je riječ o dijelu parlamentarne većine koji se ne slaže sa time da se u Srebrenici uopšte desio genocid. I onda me uopšte ne čudi ovakva njihova reakcija. Očegledno je prilikom boravka u Republici Srpskoj gospodin Mandić bio na određenoj političkoj reglaži, s obzirom na to da je iz RS-a poslao značajno drugačije poruke nego što su bile njegove pomiriteljske poruke prilikom premijerskog sata. Podsjetiću, Mandić je tada kazao da je gospodin (Milan) Knežević na neki način ishitreno reagovao, da on dosta emotivnije reaguje, ali da je od suštinskog značaja da parlamentarna većina opstane i da, parafraziraću, niko nije lud da zbog pitanja glasanja o Rezoluciju genocida u Srebrenici, ruši Vladu i dovede do toga da se potencijalno Demokratska partija socijalista vrati na vlast. E, nakon što je pošao u Republiku Srpsku, nakon što se tamo vidio s Aleksandrom Vučićem i Miloradom Dodikom, Mandić koristi drugu retoriku. Mandić, zapravo, dolazi na riječi Milana Kneževića i saopštava da će dio parlamentarne većine uz pomoć, naravno, Srpske pravoslavne crkve, izvršiti pritisak na Vladu i premijera da Crna Gora uopšte i ne glasa za Rezoluciju.

TV E: I šta taj pritisak može prouzrakovat, s obzirom na to da je u najavi rekonstrukcija Vlade i imajući u vidu potpisani koalicioni sporozum?

Zirojević: Mislim da je taj pritisak i sama lokacija sa kojoj su poslate poruke skandalozan na svoj način. Jer, imamo drugog čovjeka države Crne Gore, koji iz nama susjedne države, šalje poruke u kojima jasno govori da on ne radi u interesu Crne Gore, već neke druge države. S tog aspekta, to je skandalozno, iako za nas uopšte nije iznenađujuće. To je politički diskurs gospodina Mandića bukvalno od vremena od kako pratim njegovo političko djelovanje. Ništa se tu nije promijenilo. Samo se promijenilo to što ostatak parlamentarne većine, konkretno Pokret Evropa sad, pokušava još neki vremenski period da nas ubijedi da se Andrija Mandić reformisao, da je sad proevropski političar i da je doživio neko proviđenje u svojoj ideologiji.

TV E: Nova Srpska demokratija ostala je pri ranijem stavu, kada je riječ o slanju vojnika u NATO misiju. Isto je učinila i Demokratska narodna partija, poslanici Socijalističke naordne partije, nijesu u Skupštini glasali za slanje vojnika u NATO misiju Sea Guardian. Da li su time narušene obaveze ne samo iz koalicionog sporozuma, već i obaveze koje Crna Gora ima prema NATO-u?

Zirojević: Apsolutno da jesu. Opet je, po ko zna koji put, obraz Crnoj Gori sačuvala parlamentarna opozicija. Jer, znate li šta je moglo da se desi? Da smo mi bili do te mjere bezobrazni i destruktivni, moglo se desiti da ni jedan poslanik opozicije ne glasa. I kako bi onda predsjednik Vlade ili ministar odbrane našim NATO partnerima to pravdali? Jer, to je odluka koja bi trebalo da se podrazumijeva u zemlji članici NATO-a. Dakle, ovo je jedan ozbiljan alarm svima onima koji se do sad nijesu osvijestili, a trebalo bi, jer su imali sijaset primjera za to. Posljednje glasanje u Parlamentu i sve što gledamo u vezi sa Rezolucijom o genocidu u Srebrenici, bi zaista trebalo da bude jedno krajnje otrežnjenje i mislim da sasvim jasno govori o tome da u partijama, članicama koalicije Za budućnost Crne Gore ne postoje evropski partneri i da tamo jednostavno sjede ljudi koji miniraju put Crne Gore ka Evropskoj uniji i svakako članstvo Crne Gore u NATO.

TV E: Je li narušena većina u Skupštini, odnosno stabilnost te većine u Skupštini Crne Gore, s obzirom da često u posljednje vrijeme imamo suprotne stavove i razmišljanja predsjednika Skupštine kao prvog čoveka zakonodavne vlasti i sa druge strane predsjednika Vlade kao prvog čoveka izvršne vlasti?

Zirojević: Ne bih rekao da oni imaju različite stavove. Rekao bih da oni imaju različite stavove u ovoj predstavi za javnost koju kreiraju, ali ne bih rekao da se njihovi stavovi suštinski razlikuju. Znate kako, da je neko iz Socijaldemokrata predsjednik Vlade i da nam se desi ovakva situacija, ta parlamentarna većina od tog momenta više ne bi postojala. Dakle, sve parlamentarne većine u kojima smo mi participirali imale su vrlo jasno definisanu ideološku matricu i vrlo jasno definisanu viziju puta kojim će se Crna Gora kretati.

Svakako, jedan od osnovnih temelja tog puta bila je vanjska politika i čini mi se da mogu da kažem, na bazi argumenata da je vanjska politika do 30. augusta 2020. godine možda bila i najbolji segment politike Crne Gore. Dakle, dok god koleginice i kolege iz Pokreta Evropa sad, a tu mislim i na samog premijera Spajića, ćute na ovako ponašanje njihovih koalicijalnih partnera, oni su za mene u tom smislu potpuno isti.

TV E: Mogli smo čuti lidera DPS-a koji je kazao, da ne bi bio problem izglasati nepovjerenje Vladi, odnosno skratiti mandat Skupštini ukoliko za to dođe trenutak. Da li i vi kao dio opozicije dijelite takvo mišljenje i koliko ćete još moći da čekate da skupštinska većina radi onako kako je to propisala koalicijalnim sporozumom?

Zirojević: Apsolutno da posmatramo na isti način i apsolutno da smo i mi u Socialdemokratama u svakom trenutku, spremni da glasamo za nepovjerenje Vladi Milojka Spajića, odnosno da tu Vladu u Skupštini srušimo, kao što smo, podsjetiću, uradili i sa Vladom Zdravka Krivokapića i sa Vladom Dritana Abazovića, na naše opšte zadovoljstvo, a čini mi se i na opšte zadovoljstvo većinske Crne Gore. Do kada ćemo čekati, najmanje zavisi od nas. Dakle, ono što je do našeg kluba poslanika, je da u svakom momentu postoji spremnost za rušanje ove Vlade. Međutim, da bismo srušili tu Vladu, mi moramo doći do broja od 41.

U ovom trenutku, iako se veliki broj njih busa u junačka prsa, kako oni neće dozvoliti ovo ili neće dozvoliti ono, ja ne vidim spremnost niti jednog od onih 46 poslanika koji su izabrali Vladu Milojka Spajića da je sruše. Iako tu imamo vrlo često makar predstavu za javnost da su oni na neki način različiti, da se oni oko nekih stvari ne slažu. Mi to jako dobro vidimo kada su i skupštinski odbori u pitanju i kada je glasanje na plenumu oko većine onih stvari koje su ključne za njih kao parlamentarnu većinu da se održe, mi tu vidimo da oni prilično sinhronizovano djeluju i da sve ono što je u njihovom interesu, u interesu politike koju sprovode, a koja je vrlo štetna za Crnu Goru, neki od njih javno, neki od njih pritajeno, da su tu vrlo sinhronizovani i da tu podrške ne fali.

Izvor (naslovna fotografija):

Pobjeda

Ostavite komentar

Komentari (0)