test

Boljević: Raspisani tender za softver poslužiće za prevjeru crnogorskih građana

Standard

21/05/2024

09:13

Upozorava da će ovom obmanom pokušati da neuke građane uvjere kako su prikupljeni podaci na popisu tačni i provjereniVještak za elektroniku i telekomunikaciju i član Predsjedništva Crnogorske evropske partije Predrag Boljević komentarisao je jučerašnju najavu Uprave za statistiku da su 17. maja raspisali tender za nabavku softvera koji će građani korisiti za kontrolu svojih podataka o etničko – kulturološkim karakteristikama prikupljenih popisom stanovništva, domaćinstava i stanova.

“Raspisani tender za softver poslužiće za vršenje prevara crnogorskih građana, na način što će se pokušati da se neuki građani ovom obmanom uvjere kako su prikupljeni podaci na popisu tačni i provjereni”, ukazuje Boljević.

Kaže da to nije tačno jer softver, prema njegovim riječima, neće provjeravati ispravnost JMBG, niti višestruki upis istog lica.

“Neće provjeravati strance upisane kao crnogorske državljane. Neće omogućiti onim koji nijesu popisani da provjere da li je njihov JMBG zloupotrijebljen, na način da su uz njihov JMBG upisani podaci nepostojećeg lica”, ukazuje Boljević.

Ističe da tender za softver ne sadrži zahtijev da baza koja će biti prezentirana posredstvom interneta sadrži DLP (Digital loos protection) zaštitu, niti definiše kako će biti verifikovana autentičnost prezentirane baze.

“Albanac nam je prepisao manastire tuđoj državi i narodu srbijanskom. Jedna Srbijanka oće da nam i državu sve sa narodom prepiše svojima. Ne bilo nas ako ovo ćutke dopustimo”, poručuje Boljević.

Izvor (naslovna fotografija):

Izvor: PR centar

Ostavite komentar

Komentari (0)