test

Bord Svjetske banke usvojio Okvir partnerstva za Crnu Goru za naredne četiri godine

Standard

13/09/2024

13:05

Bord Svjetske banke usvojio je Okvir partnerstva (CPF) za Crnu Goru za 2025-2029. Rasprava je protekla u vrlo pozitivnom tonu, zaključeno je da je okvir u skladu sa težnjama zemlje za inkluzivnim rastom, zelenom ekonomijom, snažnim upravljanjem i napretkom ka integraciji u EU, navodi se u saopštenju Vlade Crne Gore.



“Poseban fokus je stavljen na ekonomsku diverzifikaciju, unutar i izvan sektora turizma, jer se turizam prepoznaje kao glavni pokretač lanca vrijednosti u cijeloj nacionalnoj ekonomiji (pokretač zelene transformacije, energetike, poljoprivrede, saobraćajne infrastrukture i drugih usluga)”, dodaje se u saopštenju.

Istaknuto je i da će Crna Gora nastaviti da koristi benefite učešća u regionalnim projektima koje podržava Svjetska banka, što uključuje učešće u inicijativama kao što su Projekat za trgovinsku i transportnu mrežu Zapadnog Balkana i Program integrisanog razvoja slivova rijeka Save i Drine, koji doprinose regionalnoj saradnji i razvoju.

“Osim toga, posebno je istaknut značaj činjenice da je Crna Gora u junu postigla ključnu prekretnicu dobivši pozitivnu ocjenu o privremenim mjerilima vezanim za vladavinu prava (IBAR). Takođe, kreditni rejting Crne Gore nedavno je unaprijeđen od strane S&P-a po drugi put u 10 mjeseci, što odražava uspjeh ekonomskih politika zemlje i stabilnost”, navodi se u saopštenju.

Direktor Konstituence je, citirajuci Njegoša “Boj ne bije svijetlo oružje, već boj bije srce u junaka”, naglasio da CPF osigurava da je put ka održivom i inkluzivnom razvoju i prosperitetu popločan istom hrabrošću i odlučnošću koja je definisala Crnu Goru kroz njenu istoriju.

Izvor (naslovna fotografija):

EPA-EFE

Ostavite komentar

Komentari (0)