test

DRI sprovela procjenu aktivnosti Vlade u odnosu na klimatske promjene

Standard

11/10/2024

15:09

Državna revizorska institucija Crne Gore je prihvatila inicijativu INTOSAI Radne grupe za reviziju životne sredine (INTOSAI WGEA), pod nazivom ClimateScanner, a koju je pokrenuo Federalni Računski sud Brazila (TCU) kao predsjedavajući INTOSAI organizacijom (International Organization of Supreme Audit Institutions). S tim u vezi, obaveza svih vrhovnih revizorskih institucija je bila da izvrše nezavisnu procjenu u svojoj zemlji, koja se odnosi na aktivnosti vlade u odnosu na klimatske promjene, navodi se u saopštenju.

Kako su kazali, DRI Crne Gore je pružila odgovore na sva pitanja i uspješno završila procjenu.

“Revizorski tim Federalni Računski sud Brazila je izvršio opštu verifikaciju informacija unijetih u aplikaciji ClimateScanner, i zaključio da su podaci spremni za uključivanje u globalne rezultate, te je čestitao DRI CG na uspješnom završetku procjene”, dodaje se u saopštenju.

Kako su pojasnili, ClimateScanner služi kao kompas za podršku vrhovnim revizorskim institucijama kako da revidiraju izuzetno kompleksna pitanja klimatskih promjena, putem standardizovane procjene, što će omogućiti da se konsoliduju rezultati u pregledu na globalnom nivou – pregledu klimatskih aktivnosti vlada širom svijeta.

“Rezultati Climate Sceneer-a će biti predstavljeni na 2024 UN Konferenciji o klimatskim promjenama (UNFCCC COP 29), koja će se održati u Bakuu, Azerbejdžan, od 11. do 22. novembra 2024. Ova konferencija je značajan godišnji događaj na kojem se sastaju predstavnici iz skoro 200 zemalja kako bi razgovarali i pregovarali o globalnim klimatskim strategijama koje imaju za cilj rješavanje izazova klimatskih promjena”, dodali su.

Alat ClimateScanner, kako su kazali, pruža informacije koje pomažu VRI u planiranju revizija u vezi sa klimatskim promjenama, omogućava revizorskim institucijama brzu procjenu implementacije u vezi sa programima klimatskih promjena. Takođe, podržava razmjenu znanja među VRI i ojačaće ulogu Međunarodne organizacije vrhovnih revizorskih institucija (INTOSAI) u njenom radu na pitanjima klimatskih promjena.

“ClimateScanner je okvir izgrađen kao matrica, sa tri stuba i 19 komponenti organizovanih duž tih stubova”, zaključuje se u saopštenju.

Izvor (naslovna fotografija):

DRI

Ostavite komentar

Komentari (0)