test

Programom ,,Evropa sad 2“ ukidaju se doprinosi za PIO, to košta 600 miliona godišnje

Standard

24/09/2023

08:09

Programom ''Evropa sad 2'' biće ukinuti doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje, navodi se u analizi kompanije Fideliti konsalting.



Kako su pojasnili, do tog zaključka su došli zahvaljujući kalkulatoru koji je objavljen na sajtu Pokreta ,,Evropa sad“, a koji izračunava neto platu nakon realizacije projekta.

Iz Fidelitija navode da u stvari kalkulator izračunava trenutni iznos bruto plate.

” Nakon tačno 103 dana postizbornog nestrpljenja o najavljenom programu ,,Evropa sad 2“, dobili smo ni manje ni više nego najobičniji kalkulator, koji trenutnu neto platu pretvara u trenutnu bruto platu i to predstavlja kao novu neto platu. Nakon više od tri mjeseca čekanja, dobili smo matematički iskaz koji potvrđuje naše majsko proročanstvo da će doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje biti ukinuti, čime se uništava koncept međugeneracijske solidarnosti. Kako smo stigli do ovog zaključka? Pružena nam je jedinstvena prilika da na sajtu ES upišemo svoju trenutnu platu i – na ekranu digitalno frca novi iznos neto plate (zapravo sadašnja bruto plata) poslije sprovođenja finansijske ,,čarolije“ zvane ,,Evropa sad 2“. Kako bismo testirali ovu tvrdnju na prosječnoj plati, unijeli smo prosječnu neto platu za jul po Monstatu, od 797 eura. Šta smo dobili kad smo kliknuli na narandžasto polje? Neto plata za jul po ES2 iznosi 993 eura, cifra koja je identična julskoj bruto plati po Monstatu. Ovo nepretenciozno decifrovanje programa ES2 krije neizbježnu istinu: doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje biće zaista ukinuti”, poručuju iz ove kompanije.

Ističu da će ovo imati nesagledive posljedice po stabilnost ekonomsko-finansijskog sistema u Crnoj Gori, sa posebnim naglaskom na neodrživo finansiranje Fonda PIO.

” Za finansiranje ovog povećanja, treba nam godišnje tačno 606.872.448 eura (da, preko 600 miliona eura godišnje), ili ako vam je draže, preko 10 odsto bruto domaćeg proizvoda. Za 10 godina ovaj program koštaće šest milijardi eura koliko iznosi cijeli BDP za 2022. godinu. Uzeli smo broj zaposlenih na kraju jula (258.024), pomnožili sa mjesečnim povećanjem prosječne plate (196 eura) i sve to pomnožili sa 12 mjeseci. Kada se ta tri broja pomnože, dobija se cifra od 606.872.448 eura. Računica je jednostavna: svaki građanin Crne Gore, njih 620.000, od beba do baba i đedova, za ovu finansijsku avaturu će ,,izdvojiti“ po oko 1.000 eura godišnje”, poručuju iz Fideliti konsaltinga.

Povezani članci

Oni postavljaju pitanje kako će se nadomjestiti 606 miliona eura ili deset odsto BDP-a godišnje.

Dalje objašnjavaju da ukoliko u ,,magični“ kalkulator ES2 (koji obećava povećanja plata tako što izjednačava neto i bruto platu), unesete da vam je prethodna plata iznosila 450 eura, na klik dobijate podatak da će vam plata iznositi obećanih 700 eura.

” Sve to ne bi bilo sporno da se ne postavlja jedno sasvim obično pitanje – ko će da snosi trošak povećanja minimalne plate do 700 eura. Dozvolite da pojasnimo: za mjesečnu platu od 450 eura, poslodavac ima dodatni trošak od nekih 120 eura, što znači da mu je trošak minimalne mjesečne plate zaposlenog ukupno 570 eura. Kako je ,,magični“ kalkulator ES2 obećao da će minimalna mjesečna plata iznositi 700 eura, pitamo se ko će platiti razliku između 570 eura, koliko iznosi trošak radnika, do obećanih 700 eura. Odgovor je jasan: razliku od dodatnih 130 eura mjesečno (1.560 eura godišnje) platiće poslodavci, što znači da će se programom ES2 stvoriti nova obaveza za poslodavce, koju neki od njih neće moći izdržati”, poručuju iz Fideliti konsaltinga.

Ovo će, prema ovoj analizi, za posljedicu sigurno imati zatvaranje određenog broja preduzeća, jer ona neće biti u stanju da snose ovaj dodatni trošak poslovanja (znate, plate u privatnom sektoru su značajno manje od prosjeka na državnom nivou).

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

PES

Ostavite komentar

Komentari (1)

Glirija

26 Sep. at 21:31

Hitno porez na ekstraprofit u drzavne kase i nema problema za pio fond.Sve ostalo su mafijaska,pokvarena posla.