test

Inspektori SPO popisali česme, vodokotliće, sijalice, dva sata tragali za kadom?!

Standard

14/06/2024

06:57

Inspektori Specijalnog policijskog odjeljenja juče su okončali dvodnevni pretres kuće u izgradnji, na brdu Gorica, u vlasništvu biznismena Vladana Ivanovića. Prema saznanjima Pobjede, Specijalno državno tužilaštvo istražuje moguće pranje novca, ali nije poznato kakve veze ima prebrojavanje inventara sa mogućim aktivnostima organizovanog kriminala, što bi trebalo da istražuje Specijalno državno tužilaštvo i Specijalno policijsko odjeljenje.

Nalog za pretres potpisao je sudija za istrage Višeg suda u Podgorici Goran Šćepanović, ali pripadnici SPO nijesu zvanično odgovarali na novinarska pitanja o motivu policijske akcije.

Ivanovićeva kuća se ponovo našla u fokusu istražitelja, čak četiri i po godine nakon svjedočenja kontroverznog biznismena Duška Kneževića koji tvrdi da se vila gradi za tadašnjeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, i da se samo formalno vodi na Vladana Ivanovića.

Knežević je pobjegao iz Crne Gore u decembru 2018. godine, očito obaviješten da je dat nalog za njegovo hapšenje i od tada je boravio u Londonu, jer ima i britansko državljanstvo.

U međuvremenu, protiv njega je bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i njegov tim podigao čak osam optužnica za teška koruptivna krivična djela kojima je utajio i oštetio državu, ali i svoje klijente za milionske iznose.

Britanske vlasti isporučile su ga Crnoj Gori krajem aprila, a aktuelni glavni specijalni tužilac saopštio je nedavno da je saslušan u okviru istrage o famoznoj kući na Gorici.

Povezani članci

POPIS

Deset inspektora Specijalnog policijskog tima pretres kuće počeli su u srijedu oko 16 sati.

Oko 22.30 časova okončali su posao i nastavili juče oko podneva, ovog puta uz asistenciju Komunalne, Radne, Građevinske i Inspekcije zaštite na radu.

Oba dana pretresu su prisustvovali Ivanović i njegovi advokati Marko Milošević i Zoran Piperović.

Inspektori SPO u srijedu ujutro pokušali su da počnu pretres bez naredbe sudije za istrage i kada ih je Ivanović upozorio da takvu radnju ne mogu da sprovode bez naredbe, vratili su se nekoliko sati kasnije sa nalogom.

Advokat Milošević, međutim, kategoričan je da se ne radi o pretresima, već da Specijalno policijsko odjeljenje i inspekcije koje im asistiraju rade popis.

” Radi se o popisu stvari koje su uvezene za kuću, koje treba da se ugrade – građevinski materijal i oprema za završne obrade u građevinarstvu”, kazao je Milošević.

Za sve popisane stvari, kako je naglasio, uredno su plaćene sve obaveze i dažbine prema državi.

Inspektori su tokom dva dana u Ivanovićevoj kući popisivali – wc šolje, vodokotliće, lavaboe, umivaonike, bidee, parkete, sijalice… Popisali su i građevinski materijal, keramiku, kade, česme, pločice…

FOTO: Dobrilo Malidžan

DODATNA KONTROLA

” Popis bi trajao danima da se nije uključio vlasnik kuće koji im je pomogao”, rekao je sinoć Milošević.

Ivanović je, kaže on, svaku stvar koju je poručio platio i isporučena mu je na kućnu adresu. Advokat Milošević dodaje i da je već najavljena dodatna kontrola.

” Dodatni pregled stvari, da li mu je dobavljač uredno sve isporučio ili je nešto propustio”, rekao je on.

Milošević je istakao i da oni nemaju podatke na osnovu čega se obavlja pretres i tvrdi da je naredba suda nezakonita, ali, kako kaže, ne žele više da je komentarišu.

Samo je ponovio da u naredbi za pretres nema elemenata nikakvih krivičnih djela.

” Neko je od svog novca, za svoju kuću poručio opremu – keramiku, sanitarije i ostalo. Ta oprema je isporučena i jedan dio je ugrađen, a drugi tek treba da se ugradi i nalazi se na gradilištu”, rekao je Milošević i konstatovao da je sve jasno i transparentno u ovom slučaju.

POTRAGA ZA KADOM

Zanimljiv detalj sa pretresa je da su službenici SPO-a čak dva sata tragali po Ivanovićevoj kući u izgradnji za jednom kadom.

” Deset službenika tražili su kadu po objektu, a ona je bila na samom ulazu i pored nje su prolazili dva dana, čak im je i ometala kretanje”, rekao je Milošević.

Kategoričan je da samo ovaj detalj ukazuje na činjenicu da su službenici nekompetentni za popis ili, kako oni to nazivaju, pretres.

” Zapisnik na 14 strana obiluje selektivnim informacijama, nestručnim i netačnim formulacijama koje isključivo mogu stvoriti zabune ko bude imao priliku da ga čita, a ne nikako da bude od pomoći da se razjasne stvari. Imali smo sreće što nijesu popisivali svaku kockicu iz keramičkih mozaika”, zaključio je Milošević.

Kuća Vladana Ivanovića dospjela je u žižu nakon što je Duško Knežević, iz bjekstva, iz Londona, 2019. godine izjavio da se ona gradi za tadašnjeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i da je Ivanović samo formalni vlasnik. Đukanović je u januaru 2019. godine kategorično odbacio optužbe Kneževića i saopštio da kuća na Gorici nije njegova i pozvao predsjednika Atlas grupe da dostavi dokaze za svoje tvrdnje.

“Netačno je da je ta kuća u mom vlasništvu. Netačno je da smo ikada on i ja mogli razgovarati na tu temu, a njegov je umišljaj da smo prijatelji. On nikada nije bio dio toga kruga. Imam strogu selekciju prijatelja”, naveo je tada Đukanović.

Kneževića je nazvao bjeguncem od pravde koji manipuliše i iznosi neistine, a sve kako bi zakamuflirao pravnu odgovornost.

Vladan Ivanović: Ovo nije ,,ničija kuća“ već – moja!

Vlasnik kuće i firme „Master inženjering“ Vladan Ivanović kazao je za Televiziju E da je on vlasnik kuće na brdu Gorica i da je taj objekat bio namijenjen za prodaju.

Kazao je i da službenici Specijalnog policijskog odjeljenja korektno rade svoj posao.

” Malo sam začuđen i nijesam se okretao na navode pojedinih medija i političara da je to „ničija kuća“. To je moja kuća od prvog dana. Bavim se građevinom, kuća je prvenstveno bila namijenjena za prodaju ili neku biznis varijantu”, kazao je Ivanović za TV E.

Istakao je da čitav život radi privatno i da se bavi građevinom.

Službenici SPO, kako je rekao, popisali su svu građevinsku opremu i sve što je bilo u kući.

” Sve što je kupljeno plaćeno je, sve što je uvezeno plaćen je PDV, neka oni rade svoj posao”, zaključio je Ivanović.

Milošević: Upitna je nadležnost Specijalnog državnog tužilaštva

Advokat Marko Milošević kazao je sinoć za Pobjedu da je upitna nadležnost Specijalnog državnog tužilaštva, kao i izvršenje naredbe Specijalnog policijskog odjeljenja, a, kako objašnjava, imajući u vidu da je predmet kontrole kuća u vlasništvu fizičkog lica.

” Tokom pretresa kontrolu je radila i Građevinska inspekcija, iako nam nije saopšteno koji je tužilac odobrio kontrolu. Tokom kontrole nije sačinjen bilo kakav zapisnik, niti službena zabilješka, uprkos činjenici da su tri građevinska inspektora pregledali i mjerili po objektu”, rekao je advokat Milošević.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Dobrilo Malidžan

Ostavite komentar

Komentari (0)