test

Dragović: Jezik ne predstavlja pitanje suvereniteta države; Anđušić: O statusu jezika jedino izmjenom Ustava

Standard

26/10/2024

21:55

Prema rezultatima popisa, u Crnoj Gori većina građana - 43,18 odsto, izjasnila se da govori srpskim jezikom, čime je pitanje njegovog zvaničnog statusa ponovo u fokusu partija. Odluka koalicije Za budućnost Crne Gore da pokrene inicijativu da srpski postane službeni jezik izazvala je burne reakcije opozicije. I dok jedni najavljuju oštar odgovor ukoliko dođe do zaobilaženja ustavnih procedura, drugi poručuju da bi to bilo uvažavanje volje građana.

U Crnoj Gori službeni jezik je crnogorski, a Ustav prepoznaje srpski, bosanski, albanski i hrvatski kao jezike u službenoj upotrebi. Međutim, političke tenzije po pitanju službenog jezika prisutne su već duže. Najave dijela vladajućih partija, odnosno koalicije Za budućnost Crne Gore, da će pokrenuti inicijativu da i srpski jezik postane službeni, izazvala je oštre kritike opozicije. Iz DPS-a poručuju da bi istrajnost parlamentarne većine u toj namjeri značila rušenje ustavnog poretka.

„Ko god u ovom trenutku bude spreman da na bilo koji drugi način, posegne za nekim aktivnostima koje bi vodili ka promjeni statusa jezika a da to nisu izmjene ustava, dobiće jasan i nedvosmilen odgovor parlamentarne opozicije, prije svega DPS-a“, kazao je poslanik DPS-a, Mihailo Anđušić.

S druge strane, iz vladajućeg NSD-a poručuju da bi, ako i srpski jezik postane službeni, bila uvažena većinska volja građana.

Crna Gora neće izgubiti suverinitet ako i srpski jezik postane službeni, poručuju iz PES-a.

„Jezik definitivno ne predstavlja pitanje suvereniteta države. Neće Crna Gora biti manje ili više suverena i neće izgubiti ni jedan atribut svog suvereniteta ako služebi jezik bude ili ne bude srpski“, poručuje Darko Dragović iz PES-a.

Pitanja koja stvaraju podjele u Crnoj Gori treba ostaviti za neka druga vremena, smatra poslanik Albanskog foruma Nikola Camaj. Kaže da će se o srpskom jeziku izjasniti kada bude na dnevnom redu Skupštine.

„Kako će se nazvati jezik, to je pitanje konsenzusa i dogovora i zna se za šta je potrebna većina. Mi imamo jedan ustav i do taga ćemo ga poštovani, a kada dođe do predloga izmjena tada ćemo se oko toga izjasniti“, kazao je Camaj.

Podsjetimo, za izmjenu Ustava potrebna je dvotrećinska većina poslanika, ili organizovanje referenduma i ono najvažnije – politički kompromis kojeg, po pitanju srpskog jezika, definitivno manjka.

Izvor: Gradska TV
Izvor (naslovna fotografija):

Skupstina Crne Gore

Ostavite komentar

Komentari (0)