test

Fon der Lajen i Spajić zvanično otvorili centar za sajber bezbjednost

Standard

26/10/2024

18:18

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić zvanično su danas otvorili novi Vladin Bezbjednosno-operativni centar (GSOC) u Podgorici, saopšteno je iz Evropske kuće.

Kako navode u saopštenju, ovo tijelo, koje je sufinansirala Evropska unija i koje djeluje u okviru Ministarstva javne uprave, predstavlja ključan korak u jačanju sajber odbrane Crne Gore, nakon nedavnih ozbiljnih sajber napada koje je zemlja pretrpjela.

“Razvijen u okviru Inicijative EU za brzi odgovor, GSOC ima ključnu ulogu u otkrivanju i odgovoru na izazove u oblasti sajber bezbjednosti. Ovaj regionalni projekat, kojim upravlja Služba za instrumente vanjske politike (FPI), a implementira ga estonska nevladina organizacija Akademija e-upravljanja, pomaže vladama da ubrzaju razvoj kapaciteta u sajber bezbjednosti u skladu s evropskim standardima (posebno Direktivom o mrežnoj i informacionoj bezbjednosti 2 – NIS 2)”, kazali su oni.

S budžetom od 4,4 miliona eura, EU, dodali su, tako podržava Albaniju, Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju u jačanju odgovora na rastuće sajber prijetnje.

“Projekat koji finansira EU omogućio je zapošljavanje stručnog osoblja, obezbjeđivanje objekata i hardvera za kontinuirani nadzor, kao i brojne inicijative za razvoj kapaciteta, uključujući programe obuke i sertifikacije”, poručuju iz Evropske kuće.

Kako zaključuju, otvaranje GSOC-a naglašava snažno partnerstvo između Crne Gore i Evropske unije u suočavanju sa zajedničkim izazovima u sajber bezbjednosti i obezbjeđivanju otpornosti javnih usluga i kritične infrastrukture širom regiona.

Izvor (naslovna fotografija):

Evropska kuća

Ostavite komentar

Komentari (0)