test

Gorčević: Ničija smjena ne može ugroziti IBAR, pa ni Milovića

Standard

13/06/2024

14:08

Ničija smjena, pa ni ministra pravde Andreja Milovića, ne može ugroziti dobijanje privremenih mjerila u oblasti vladavine IBAR. To je na konferenciji za medije saopštila ministarka evropskih poslova Maida Gorčević upitana kako će se eventualna smjena Milovića mogla odraziti na dobijanje IBAR-a.

“Ničija smjena ne može ugroziti IBAR. Izvještaj EK se vodi na osnovu toga šta je uradila Vlada, parlament, jesu ili ispunjena mjerila ili nisu. Na osnovu toga se donosi odluka od država članica EU, ali i izvještaja za koje postoje naznake da je pozitivan. Sve je to internog karaktera pa ne mogu iznositi više informacija. Sigurna sam da ni smjena ministarke evropskih poslova ne bi mogla da ugrozi IBAR u tom smjeru, vjerujem da je isti slučaj i sa ministrom pravde”, navela je Gorčević.

Podsjećamo, premijer Milojko Spajić je prije dva dana od Skupštine zatražio da u hitnoj proceduri smijeni Milovića, a nakon što ga je on pozvao da predloži parlamentu njegovu smjenu.

Međutim, datum kada će se pred crnogorskim poslanicima naći inicijativa premijera za razrješenje ministra pravde Andreja Milovića još nije poznat.

Vlada je donijela odluku da umjesto ministra pravde Andreja Milovića potpredsjednik Vlade Momo Koprivica bude zastupnik u Skupštini kada se raspravljalo o IBAR zakonima u ime predlagača zakona. Tada je iz Vlade saopšteno da se Milović oglušio o uputstvu koje je predviđalo da se amandmani na IBAR zakone ne mogu prihvatiti bez saglasnosti Vlade. Milović je nakon ove odluke kazao da kao resorni ministar nije dobio specifično uputstvo od Vlade da se ne smiju prihvatiti amandmani koji ispravljaju tehničku grešku u tekstu zakona.

Izvor: CDM
Izvor (naslovna fotografija):

X/Maida Gorčević

Ostavite komentar

Komentari (0)