test

IZAŠLI IZ ORMARA: PES podržava održavanje tzv. svesrpskog sabora i novu osovinu Banja Luka – Beograd – Podgorica

I. Đoković

02/07/2024

09:03

Poslanica Pokreta Evropa sad Jelena Nedović juče je nakon sjednice Parlamenta svojom izjavom potvrdila da ta partija podržava stavove ostatka parlamentarne većine koji planiraju održavanje Svesrpskog sabora u Podgorici. Nedović je u izjavi datoj TV E saopštila da ako principijelno podržava da zvaničnici Bosne i Hercegovine i Hrvatske mogu da dolaze, zašto bi drugačiji princip imali prema zvaničnicima iz Srbije, koja je takođe naša država iz regiona.

Nakon što je Pokret Evropa sad podržao u parlamentu izglasavanje rezolucije o Jasenovcu, na red je došao, u okviru političke trgovine nakon dobijanja IBAR-a, novi projekat – tzv. „svesrpski sabor“ u Crnj Gori. Naravno, podrška Pokreta Evropa sad nije izostala.

Iako su iz te partije uporno slali poruke da ih „ne interesuju“ „podjele“ i „nacionalističke teme“ već „isključivo ekonomske“, pravo je pitanje kako će se, kao što smo to već vidjeli, četničko orgijanje pretvoriti u privredni forum na kojem dominiraju ekonomske ideje.

U PES-u su svjesni da očigledno više nema svrhe da se kriju iza ideja Andrije Mandića pa računaju da je bolje da ih sad i javno podrže, a sve pod izgovorom „pomirenja“.

Do dobijanja IBAR-a podršku ovakvim idejama su zavijali u oblande. I sam Mandić se tada ogrtao šinjelom Evropejca. Dan nakon dobijanja pozitivnog IBAR-a skinuo je neudobni šinjel i obukao staro dobro pristajuće odijelo predstavnika „srpskog sveta“. A PES je to zdušno podržao kroz prihvatajući najprije rezoluciju o Jasenovcu i sad i „svesrpki sabor“.

Više to i ne kriju, jasno je iz izjave poslanice Jelene Nedović. Dobrodošli su, kaže, svi i oni koji žele dobro Crnoj Gori. Ostaje još da nam PES jednog dana objasni „ekonomsku temu“ kakvo to dobro donose Crnoj Gori oni koji će se za 10 dana okupiti u Podgorici.

Dok je PES-a makar deklarativno radio na crnogorskoj EU agendi, Mandić je tiho aminovao te njihove aktivnosti.. Istovremeno je radio punom parom na sprovođenju svoje agende.

Doveo je Milorada Dodika u Podgoricu, prisustvovao Svesrpskom saboru u Beogradu, bio rame uz rame sa Aleksandrom Vučićem na proslavi njegove izborne pobjede u Srbiji, a sve to uz prećutnu podršku ostatka parlamentarne većine, računajući tu naravno i Pokret Evropa sad.

O štetnosti posljedicama njegovih poteza, uključujući i ovaj posljednji sa rezolucijom o Jasenovcu, ne treba trošiti riječi. Dovoljno je pogledati reakcije zvaničnika Evropske unije da bude jasno da je Crna Gora zbog Spajićevog „pomiritelja“ „Dalaj Mande“ dobila, a kako stvari stoje dobijaće i ubuduće, šamare EU.

„Srpski svet“ i EU svijet su dva dijametralno suprotna svijeta, koja ni Mandić ne može ni približiti, ni pomiri. Zato će PES morati da se odredi: Je li za EU ili je za „srpski svet“. Za sada su verbalno za EU, a praktično, potezima koje vuku i svime što čine za „srpski svet“. On im je očito bliži na svaki način.

Logika PES-a da nam mogu biti jednako blizu Aleksandar Vučić i Šarl Mišel infantilna je i politički neodrživa.

Izvor (naslovna fotografija):

PES

Ostavite komentar

Komentari (1)

Life

02 Jul. at 17:28

Nije poslanica izašla iz ormara. Kao što je okrenula leđa Alternativi, sad je moment po njenom nahođenju neznalice za pes. Taman…