test

Krvavac: Oni koji ne žele da se Vlada sastavi strahuju u stvari od njenih rezultata, ZBCG odlično zna da će u Vladi biti i Srbi

Standard

08/09/2023

08:40

Iako saradnja sa ZBCG nosi veliki rizik u sferi ubrzanja EU integracija, implementacije programa 'Evropa sad 2' i priliva investicija, koje bi upravo došle iz onih zemalja, koje su ih označile kao nekredibilne partnere, te i pored trenutne geopolitičke situacije, mandatar Milojko Spajić im je pružio ruku u pregovorima, poručio je član predsjedništva Pokreta 'Evropa sad' (PES) Branko Krvavac.

”Međutim, oni, kao i uvijek do sada, nisu bili iskreni u svojim namjerama i odbili su ponudu više puta. Tu istu ponudu, za koju su kazali da nije ni postojala, su naprasno prihvatili, nakon što su zaključili da postoji većina za sastavljanje Vlade i to od onih partija koje su podržale Spajića za mandatara. Čak je i Knežević u jednoj emisiji pokazao poruke u kojima je tačno naznačeno koja je bila ponuda”, istakao je Krvavac.

On je podsjetio šta su sve iz tadašnjeg DF-a, a sadašnje koalicije ZBCG, kako je naveo, podmetali i radili PES-u od njegovog osnivanja.

”Prvo, rušenje programa “Evropa sad 1”, nezakonita diskvalifikacija predsjedničkog kandidata PES-a, uz asistenciju DPS-a i dogovorenog medijskog sparinga Đukanović – Mandić, zatim neistinite izjave da Do Kvon finansira PES, iskazane na pres konferenciji bivšeg DF-a, čime su imali ulogu saučesnika u pomenutoj montiranoj aferi, potom napadi na rad SDT-a. Takođe, tu je i saradnja kroz 43. Vladu sa onima koje danas zbog najave saradnje sa PES-om nazivaju “Milovi sateliti”, kao i javno podsmijavanje programu “Evropa sad 2″ te propagandni napadi i širenje neistina u informerovskom stilu, preko raznih kvazi medija”, naglašava član predsjedništva PES-a.

Prema njegovim riječima, i pored svega navedenog, pružena im je ruka saradnje, prvo u svim gradovima, a kasnije i u pregovorima za sastavljanje 44. Vlade.

”Kako da Spajić vodi Vladu sa onim političarima koji nakon osam sastanaka i ponuda kažu da im nije ništa nuđeno, a javno je dokazano sasvim suprotno? Na djelu vidimo priču o navodnom prekrajanju izborne volje građana, te kako nema Srba u Vladi. Srbi u Crnoj Gori nisu nacionalna manjina, već konstitutivni narod, te je način na koji ZBCG tretira to pitanje ponižavajući upravo za srpsku nacionalnu zajednicu”, rekao je on.

Dodaje da u Crnoj Gori živi oko 30 odsto Srba, a skoro polovina stanovnika govori srpskim jezikom, dok je koalicija ZBCG osvojila samo 14,7 odsto od ukupno izašlih birača.

”To je egzaktan dokaz da ZBCG ne može da se predstavlja kao ekskluzivni predstavnik srpskog političkog bića u Crnoj Gori. Pogotovo kad uzmemo u obzir da su na predsjedničkim izborima, zahvaljujući priči o pomirenju, dobili u Tuzima oko hiljadu glasova. Iz koalicije ZBCG odlično znaju da će u 44. Vladi biti i Srbi, u većem broju nego ikada do sada, ali ne profesionalni Srbi. Niko nema tapiju na srpstvo ili crnogorstvo i to je potpuno prevaziđena tema”, naveo je Krvavac.

Napominje da se ne može govoriti o prekrajanju izborne volje, ukoliko se pravi Vlada sa onima koje nisu nikad isključili u predizbornoj kampanji.

”A koji su i vama prihvatljivi. Kada govorimo o partijama manje brojnih naroda ne mogu one biti DPS sateliti ako sarađuju sa PES-om, a biti kredibilan partner kada zajedno sa njima ZBCG imenuje svoje kadrove po dubinama. Ubijeđen sam, a to znam i iz ličnih kontakata, da građani Crne Gore razmišljaju o svom standardu i boljim uslovima života, te uslovima liječenja i školovanja. Teme koje se vrte 30 godina dojadile su i Bogu i narodu”, ocijenio je on.

Smatra da su to teme koje su u protekle tri decenije onemogućile razvoj zemlje i dostojanstven život građana.

”Oni koji ne žele da se Vlada sastavi strahuju u stvari od njenih rezultata, koji ih diskvalifikuju na duži period, ako ne i trajno. Te partije, kada se sprovede program “Evropa sad 2″, neće postojati. E otud ovolika buka i neograničena količina manipulacija. A u ovom moru neistina, izgleda da ZBCG-u ovakvo stanje odgovara, jer su pomalo vlast, po visini, po širini ili po dubini, ali bez odgovornosti za državnu politiku. Znajući mandatara Spajića, on nije neko ko će bilo šta raditi po svaku cijenu”, kazao je.

Kako je rekao, moraju postojati principi i linije političkog, kao i ljudskog dostojanstva ispod kojeg se ne može ići.

”Nije sramota biti u opoziciji, ali ne na način kako smo to gledali decenijama. Ali ne brinite, Vlada će se sastaviti i na njenom čelu će biti mandatar Spajić i pored svih opstrukcija”, poručio je Krvavac.

Podsjećamo, lider DNP-a i jedan od čelnih ljudi koalicije “Za budućnost Crne Gore”, Milan Knežević, kazao je da četiri poslanika sa liste Pokreta Evropa sad ne podržavaju Spajićevu vladu.

On je gostujući u emisiji “Načisto” kazao da je Spajiću podršku otkazala Ujedinjena Crna Gora, kao i da SNP još uvijek nema jasan stav o ulasku u Vladu.

Izvor (naslovna fotografija):

Branko Krvavac

Ostavite komentar

Komentari (0)