test

Marković: Konstituenti Vlade poraženi u Podgorici, očekujem sledeće godine vanredne izbore

Standard

03/10/2024

18:43

Podgorički izbori bili su odlična provjera legitimiteta vladajuće većine sa državnog nivoa i oni koji tvore tu većinu su bez svake sumnje u Podgorici poraženi, napominje Duško Marković, eks-premijer Crne Gore, i predsjednik nedavno formirane Stranke evropskog progresa, koja je na nedeljnim lokalnim izborima u glavnom gradu ostvarila zapažen rezultat i prešla izborni cenzus.

Marković u intervjuu za beogradski portal “Simptom” kaže da partija koju predvodi – SEP, postoji manje od tri mjeseca i da je u tom kontekstu zadovoljan postignutim.

Podsjetimo, SEP je, prema preliminarnim podacima Centra za demokratsku tranziciju, zaslužio pažnju 2504 Podgoričana (3,08%), osvojivši dva mandata u lokalnom gradskom parlamentu.

Bivši crnogorski premijer očekuje, upravo zbog osporenog legitimiteta vladajuće koalicije (“Pokret Evropa sad!”, Demokrate, “Za budućnost Crne Gore”, manjinske albanska i bošnjačka stranka) u Podgorici, vanredne izbore na državnom nivou već tokom naredne godine.

Kako je naveo, nove vlasti (od 2020. godine) su neefikasne i neiskrene u namjeri pridruživanja Evropskoj uniji, što potkrepljuje činjenicom da za posljednje četiri godine “nije zatvoreno nijedno pregovaračko poglavlje.”

“Kao što znate, Brisel je kao nikada ranije otvorio vrata za nove članice, ali koliko god oni gurali Crnu Goru ka članstvu, mi smo još uporniji u tome da sami sebe zaustavljamo na tom putu, kvareći odnose sa susjedima, prije svega sa Hrvatskom, kao članicom EU”, naglašava Marković, ističući da je Crnoj Gori potrebna kudikamo odgovornija vlast u kojoj bi i SEP imao “značajno i zapaženo mjesto”.

Za Markovića, izbori u Podgorici nose važne poruke.

“S jedne strane, trebalo je da pokažu da li partije vlasti na državnom nivou imaju većinu da upravljaju Podgoricom, koja čini jednu trećinu biračkog tijela Crne Gore; sa druge strane, bio je to prvi test za nas iz Stranke evropskog progresa, koju smo osnovali prije manje od tri mjeseca, da li u tom kratkom periodu možemo da privučemo pažnju birača. Epilog je poznat: oni koji konstituišu Vladu Crne Gore ostali su bez legitimiteta jer su poraženi u Podgorici, a Stranka evropskog progresa dobila je dva mandata u gradskom parlamentu. Iz tog ugla gledano, možemo biti zadovoljni prošlonedjeljnim danom,” kazao je Marković, dok je, upitan o poruci birača u Podgorici političkim subjektima, s obzirom na činjenicu da je izlaznost za crnogorske političke prilike bila dosta niža (56,34%) i čak 13 procentnih poena manje u odnosu na prethodne izbore iz 2022. godine, odgovara:

“Skoro polovina biračkog tijela ostala je kod kuće, što bi moralo ozbiljno da zabrine sve aktere političkog života. Ako nijedna od 13 lista, sa preko 20 partija, nije zavrijedila povjerenje svakog drugog građanina Podgorice, onda to jasno govori o kvalitetu političke ponude.”

Na pitanje sa kime bi SEP pristupila postizbornim razgovorima oko formiranja potencijalne koalicione većine u Podgorici i šta bi bili uslovi, odnosno “crvene linije” njegove stranke, Marković je rekao da je SEP u kampanji predstavila svoj program i jasno stavila do znanja da je “cilj da uredimo Podgoricu i Crnu Goru”.

“U minulih nekoliko godina ovdje je zavladao totalni nered i opšti haos. Uzdrmani su i ugroženi temelji na kojima je Crna Gora obnovila svoju nezavisnost, strateški evroatlantski pravci su dovedeni u pitanje, čak i antifašizam i sekularnost. Ne zna se koja je neuspješnija i neznavenija od tri vlade koje su formirane nakon 2020. godine,” ističe Marković, koji dodaje da tek kad se “zagrebe po lokalnom nivou”, posebno u Glavnom gradu, “tek tu se u prethodne dvije godine pokazala sva nesposobnost dosadašnje gradske vlasti”.

“Podgorica je postala prljav i zapušten grad, u stalnom saobraćajnom kolapsu, to građani jednostavno nijesu više željeli da trpe. Nadam se da će uskoro tome doći kraj formiranjem nove gradske uprave ozbiljnih i odgovornih profesionalaca, kojima preporuka neće biti partijska knjižica već znanje i stručnost,” napominje on, precizirajući svoj “ključni uslov” u pregovorima o formiranju nove vlasti u Glavnom gradu: “interesi građana, prije svega.”

Kako zaustaviti pojavu fantomskih birača i “izbornog turizma” koja je bila prisutna u Podgorici (iskusila ju je i Srbija u Beogradu decembra 2023), pitali smo eks-premijera crnogorske vlade, na šta on kaže:

“Takozvani izborni turizam ne funkcioniše od juče, odnosno od lokalnih izbora u Podgorici. I pokušaji da se sa strane utiče na to ko će biti vlast u jednom gradu ili državi neće prestati sa ovim izborima. Radi se o lažiranju izborne volje i tome se mora stati na put. Koliko je odgovornost na onima koji se koriste ovim nedopustivim sredstvima, toliko je i na državi izloženoj tom ‘izbornom inženjeringu’. Državni organi Crne Gore moraju zaštititi regularnost izbora i spriječiti tzv. dvostruke ili trostruke birače iz drugih država da utiču na regularnost izbora,” ocenio je Marković.

Iako je sva prilika da će postati prva sledeća članica, možda odmah iza 2026. godine, Marković je, upitan šta koči Crnu Goru da još značajnije iskorači prema EU, te kako vidi aktuelnu ekonomsku situaciju i stanje Crne Gore na tom planu, naveo da već pune četiri godine imamo “smjenu tzv. oslobodilaca iz 2020.”

“Za četiri godine Crna Gora nije zatvorila nijedno pregovaračko poglavlje sa EU. Prethodna vlast ostavila im je otvorena sva poglavlja i tri privremeno zatvorena. Toliko o njihovoj efikasnosti i iskrenosti kada je reč o posvećenosti članstvu Crne Gore u EU. Kao što znate, Brisel je kao nikada ranije otvorio vrata za nove članice, ali koliko god oni gurali Crnu Goru ka članstvu, mi smo još uporniji da sami sebe zaustavljamo na tom putu, kvareći odnose sa susjedima, prije svega sa Hrvatskom,” ustvrdio je Marković, uz zaključak da je državi potrebna odgovornija vlast, “lišena populizma i dvostrukih standarda.”

“Očekujem da ćemo već tokom naredne godine imati vanredne parlamentarne izbore na kojima će građani izabrati odgovorniju vlast, u kojoj će i Stranka evropskog progresa imati svoje zapaženo mjesto.”

Izvor: Simptom

Ostavite komentar

Komentari (0)