test

Milatović: Kriza u Podgorici se može razriješiti dogovorom ili izborima

Standard

17/06/2024

13:02

Kriza u Podgorici se može razriješiti ili dogovorom ili izborima, poručio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović odgovarajući na pitanja novinara nakon konferencije za medije sa bugarskim kolegom.

On je rekao da je odgovornost najveća kod onog koji vrši vlast.

“Kao neko ko je predvodio PES osjećam da stvari ne idu dinamikom koja je bila izborno obećana i koju su građani očekivali. Mislim da je to suština krize vlasti. Uvijek sam pristalica dogovora i rješenja koja to traže. Onaj ko je dobro radio svoj posao sasvim sigurno ne treba da se boji ni izbora. To znači plašiti se od suda građana”, istakao je on.

“ČLANSTVO U EU – AMBICIOZAN ALI REALAN PLAN”

Milatović je tokom konferencije ukazao da je cilj Crne Gore da do 2028. godine postane 28. članica Evropske unije.

On je kazao da je to ambiciozan ali, kako je ocijenio, i realan plan.

“Očekujemo krajem mjeseca zeleno svijetlo EU Savjeta, što bi nam dodatno omogućilo da počnemo sa zatvaramo pregovaračka poglavlja. Smatram da bi do 2026. Crna Gora mogla da završi ono što je do nje”, istakao je Milatović.

Crna Gora je, poručuje, uspješna priča.

“I kao takva je i percipirana od strane Brisela. Promijenio se i način kako Brisel percepira proširenje i mislim da je to dobro. Proces proširenja je i dalje živ, tako da jesam optimista, ali treba ostati do kraja suštinski posvećen reformama – jer to radimo zbog nas samih, a ne zbog drugih”, poručio je Milatović.

On je dodao da su odnosi Crne Gore i Bugarske zasnovani su na bogatim istorijskim vezama.

“Koristim priliku sa izrazim iskrenu zahvalnost za dosadašnju podršku Bugarske našem evropskom putu uz očekivanje da ce ona biti još intenzivnija. Ističem važnost zajedničke saradnje Crne Gore i Bugarske u okviru NATO-a. Važno je istaći da je u Bugarskoj stacioniran najveći kontigent vojske Crne Gore”, istakao je Milatović.

Rekao je da Crna Gora i Bugarska odgovorno i konstruktivno pristupaju pitanjima od regionalnog značaja.

“Samo stabilan i ekonomski prosperitetan region može iskoračiti u evropsku budućnost”, istakao je Milatović.

Kazao je da su razgovarali o ekonomskoj saradnji za čije unapredjenje, kaže, postoji značajan prostor.

“S obzirom na ekspanziju IT sekrora u Bugarskoj, iskazao sam zainterenovanost za razmijenu iskustava u ovoj oblasti. Moramo uložiti dodatne napore na povezivanju naših turističkih relacija. Zahvaljujem Bugarskoj na podršci koju pruža Crnoj Gori tamo gdje nema diplomatska predstavništva”, naveo je on.

Crna Gora je, kaže, zatražila aktivnije prisustvo u okviru inicijative tri mora gdje takođe očekujemo podršku Bugarske.

Radev je rekao da Bugarska cijeni odlične odnose sa Crnom Gorom i dodao da su oni utemeljeni na povjerenju, zajedničkim ciljevima i vrijednostima.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Jakov Milatović

Ostavite komentar

Komentari (0)