test

Novaković-Đurović: Spajić i Mandić ugrožavaju evropski put i ugled Crne Gore

Standard

01/07/2024

12:42

Visokorangirani činovnik Evropske unije gospodin Šarl Mišel je trebalo u srijedu da bude u Crnoj Gori, da pozdravi vjerovatno dobijanje pozitivnog IBARA, da Crnoj Gori pruži podršku u evropskom putu, ali su ga Andrija Mandić i Milojko Spajić u tome spriječili, poručila je poslanica URE Ana Novaković-Đurović.

Ona smatra da je posjeta Mišela otkazana zbog izglasane Rezolucije o Jasenovcu, a suštinski i zbog poteza Vlade i parlamentarne većine, kojom rukovode Mandić i Spajić.

“Takođe, zbog građana da najavim da je ova sjednica zakazana za srijedu u deset sati i 20 minuta, pa pozivamo predsjednika Skupštine Andriju Mandića da tu sjednicu, što mu je i obaveza otvori i da, nažalost, građani Crne Gore svjedoče ovom skandaloznom ugrožavanju i unutrašnje i spoljne politike Crne Gore”, poručila je Novaković-Đurović na konferenciji za medije.

Dodala je da će oni u srijedu prisustvovati sjednici te se dodatno izjasniti u odnosu na ono što su potezi ove vlade i parlamentarne većine.

“Ova odluka gospodina Mišela jeste, kao i IBAR, politička odluka Evropske unije i vrlo jasna poruka da ne možete Evropskoj uniji zamazati oči nekim spiskom zakona, dobijanjem određenih štrikova, a da paralelno radite sve da zbog unutrašnje političke trgovine narušavate regionalnu saradnju i narušavate spoljnopolitički kurs Crne Gore”, dodala je ona.

Novaković-Đurović je istakla da ova “amaterska vlada i parlamentarna većina, koja evropsku integraciju niti razumije, niti u nju iskreno vjeruje, bila je spremna da pod plaštom IBAR-a pokuša zamazati oči crnogorskoj, međunarodnoj i evropskoj javnosti i da samo dva dana nakon što smo dobili pozitivan izvještaj krene u isplaćivanje političkih dugova koji su se dogovorili prije IBARA. Jeden od njih upravo je bila rezolucija o genocidu u Jasenovcu”.

Prema riječima Novaković-Đurović ova Vlada je za samo nekoliko mjeseci uspjela da dobije tri protestne note- od Bosne i Hercegovine, Hrvatske, i da naruši komunikaciju s Republikom Srbijom.

“Dakle, onaj dio spoljnje politike i regionalne politike, koju je Crna Gora decenijama održavala, bila primjer i stub regionalne saradnje, sad postaje izvor problema i izvor tenzija za region. Nažalost, zbog nedosljedne politike Andrije Mandića i Milojka Spajića, njihove političke trgovine i spremnosti da žrtvuju Evropski put, samo kako bi jedni ostali u foteljama, a drugi zasjeli u fotelje ove vlade”, poručila je ona.

Novaković-Đurović poziva na vanredne parlamentarne izbore, prije nego što, kako je kazala, ova vlada i parlamentarna većina do kraja unize ugled države.

“Očekujemo i od kolega iz parlamentarne opozicije, ali i iz većine i vlade, jasno određenje prema ovakvim postupcima Andrije Mandića i Milojka Spajića. Da vidimo da li svi oni koji sjede u vladi, podržavaju ovakvo postupanje vlade, nakon dobijenog pozitivnog izvištaja, da vidimo ko zaista želi reforme u ovoj državi, ko istinski želi njeno pridruživanje Evropskoj uniji, a ko pokušava da iskoristi Evropsku agendu, a da paralelno potpuno skrene Crnu Goru sa tog puta”, kazala je ona.

Upitana da prokomentariše najavu o mogućem održavanju svesrpskog sabora u Crnoj Gori 12. jula i da li očekuje reakciju Spajića tim povodom, Ana Novaković Đurović je rekla da je to još jedna od aktivnosti koje su potpuno suprotne onome što treba da bude prioritet države, Vlade i parlamentarne većine.

„Prioritet treba da bude sprovođenje reformi, sigurno ne organizovanje nacionalnih sabora i za nas nije iznenađenje, to je jasna politička agenda Mandića, ali se ispostavlja da u njoj ima podršku Spajića“, kazala je Novaković Đurović.

Ona je dodala da je jako važno što će predsjednik Milatović sjutra razgovarati u Briselu sa Mišelom.

„To je potvrda naše teze da EU i njeni zvaničnici vrlo direktno negativno određuju prema Vladi i parlamentarnoj većini, ali je dobro da će se komunikacija sa Crnom Gorom nastaviti i EU time šalje poruku da ona želi Crnu Goru u svom članstvu“, rekla je Novaković Đurovi dodajući da su tom putu prepreka Vlada i parlamentarna većina.

Izvor: Antena M
Izvor (naslovna fotografija):

Antena M

Ostavite komentar

Komentari (0)