test

Pejanović Đurišić: Poruke iz Banjaluke i Beograda pozivaju na širenje tenzija i usporavanje EU integracija

Standard

04/10/2024

11:37

Crnogorsko društvo izloženo je ogromnom pritisku u cilju slabljenja kohezije zasnovane na građanskim, sekularinim i evropskim vrijednostima, a na račun nacionalističkih i populističkih neodgovornih manipulacija kojima se dodatno slabe nedovoljno izgrađene institucije. To je na otvaranju 14. 2BS Foruma poručila predsjednica Atlantskog saveza Crne Gore Milica Pejanović Đurišić.

Pejanović Đurišić smatra da se Crna Gora, kao članica NATO i najozbiljniji kandidat za članstvo u EU, nalazi na kritičnoj tački koja ce odrediti njenu budućnost.

“U zemlji koja je čvrsto opredijeljena za evroatlantski put, ne smije se dozvoliti zanemarivanje izazova koji dolaze spolja i koji veoma lako mogu prerasti u unutrašnje probleme”, smatra Pejanović Đurišić.

Tema ovogodišnjeg Foruma – World in Disorder: Turning Adversity into Opportunity – najbolje oslikava našu stvarnost, kaže Pejanović Đurišić.

“Na globalnom nivou, suočavamo se sa velikim promjenama, uslovljenim kako ratovima koji se vode na evropskom kontinentu i na Bliskom Istoku tako i ostalim brojnim, a manje vidljivim, konfliktima u svijetu, što sve zahtijeva brzo prilagođavanje i čvršću saradnju transatlantskih partnera”, rekla je Pejanović Đurišić.

S druge strane, dodaje ona, već dobro poznati regionalni izazovi ponovo dobijaju na intenzitetu i predstavljaju značajno opterećenje za Zapadni Balkan, usporavajući napredak u evropskim integracijama, pa i ukupan razvoj.

“Evropa se suočava s jednim od najsloženijih perioda u novijoj istoriji. Ruska agresija na Ukrajinu ušla je u treću godinu, a njeni efekti se jednako snažno osjećaju kao i na početku rata. Nećemo prestati da ponavljamo da ovaj sukob nije samo vojna konfrontacija, već predstavlja i direktan izazov posthladnoratovskom međunarodnom poretku i temeljnim principima međunarodnog prava. Ukrajinski otpor zato je postao simbol globalne borbe za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta svake nezavisne države na svijetu, ali i odbranu demokratskih vrijednosti od totalitarnih tendencija”, istakla je Pejanović Đurišić.

Smatra da propaganda i dezinformacione kampanje, koje iz Moskve često dolaze preko Beograda i Banjaluke, ciljaju na destabilizaciju regiona, raspirivanje međuetničkih tenzija i usporavanje evropskih integracija. S druge strane, smatra da kineski ekonomski uticaj ostaje dio geopolitičkog pritiska koji dodatno komplikuje regionalnu dinamiku.

“Za Crnu Goru, ove tendencije znače da moramo biti oprezniji nego ikad. Kao članica NATO-a i najozbiljniji kandidat za članstvo u EU, naša zemlja se nalazi na kritičnoj tački koja ce odrediti njenu budućnost. U zemlji koja je čvrsto opredijeljena za evroatlantski put, ne smije se dozvoliti zanemarivanje izazova koji dolaze spolja i koji veoma lako mogu prerasti u unutrašnje probleme”, navodi Pejanović Đurišić.

Politička polarizacija, etnonacionalizam i ranjivost na strani maligni uticaj predstavljaju, prema njenim riječima, mnogo ozbiljnije prijetnje našem demokratskom razvoju i napretku ka punoj integraciji u evropske strukture nego što su sa domaćih najviših adresa spremni da to prepoznaju i saglasno tome izvrše potrebna prilagođavanja javnih politika.

“Ne treba posebno ilustrovati činjenicu da je crnogorsko društvo izloženo ogromnom pritisku u cilju slabljenja kohezije zasnovane na građanskim, sekularinim, evropskim vrijednostima, a na račun nacionalističkih i populističkih neodgovornih manipulacija kojima se dodatno slabe nedovoljno izgrađene institucije, čime se posljedično ugrožava stabilnost sistema u svim njegovim segmentima”, ocijenila je Pejanović Đurišić.

Prema mišljenju Pejanović Đurišić, ovi izazovi nijesu nepremostivi, već predstavljaju priliku da se ojačaju institucije, unaprijede procesi i pokaže otpornost našeg građanskog društva.

“Put ka EU, iako izazovan, mora da ostane strateški cilj i ključni faktor unutrašnje kohezije i stabilnosti. Atlantski savez Crne Gore, kao jedan od vodećih zagovornika evroatlantskih vrijednosti u zemlji, nastaviće da bude partner svima koji rade na jačanju ovih procesa. U tom smislu se nadam da i iskazana podrška Vlade Crne Gore ne samo Forumu već i održavanju strateškog dijaloga nakon Foruma znači spremnost da se prevaziđe zastoj u promovisanju i usvajanju evroatlantskih vrijednosti i principa”, zaključila je Pejanović Đurišić, dodajući da 2BS Forum igra neprocjenjivu ulogu u jačanju partnerstva između Crne Gore i međunarodnih institucija, poput NATO-a i Evropske unije, te u promovisanju interesa Crne Gore na međunarodnoj sceni.

Izvor (naslovna fotografija):

Atlanski savez CG

Ostavite komentar

Komentari (0)