test

PO PRINCIPU TI MENI – JA TEBI: Kako partije parlamentarne većine ucjenjuju jedna drugu pred najavljenu sjednicu Skupštine

I. Đoković

26/06/2024

09:11

Sjednica Skupštine Crne Gore nakon više odlaganja konačno bi trebalo da bude održana 28. juna. Iako je predsjednik Parlamenta Andrija Mandić uputio zvanično obrazloženje da se sjednica ne može održati jer poslanici nijesu u zemlji ,nezvanična saznanja portala Standard ukazuju da se ozbiljna previranja dešavaju u parlamentarnoj većini, gdje svaka partija gura neku svoju agendu na dnevni red sjednice.

Na sajtu Skupštine Crne Gore zvanično je objavljeno da će se poslanici okupiti 28. juna kako bi raspravljali o sudstvu i tužilaštvu, i to šest sati kako je predviđeno.

Zanimljivo ova rasprava dolazi samo nekoliko dana nakon što je predsjednik Parlamenta Andrija Mandić u Višem sudu na suđenju na kom je optužen za pokušaj državnog udara 2016. godine prijetio i sudu i tužilaštvu, pa bi tako poslanici iz redova Nove srpske demokratije i Demokratske narodne partije imali dovoljno vremena da iskoriste Skupštinu kako bi nastavili sa slanjem sličnih poruka, kao što je to već učinio Mandić u Višem sudu.

Kako je presuda u predmetu državni udar zakazana za 12.jul čini se da će šestosatna rasprava biti iskorištena upravo u ove svrhe.

No, i drugi činioci parlamentarne većine imaju agendu, pa je osim ove na dnevnom redu i tačka o izborima i imenovanjima.

Nezvanična saznanja Standarda pokazuju da bi se u okviru ove tačke moglo desiti da poslanici raspravljaju i odlučuju o smjeni ministra pravde Andreja Milovića, uprkos činjenici da je za tako nešto potrebna dopuna dnevog reda.

No, kako se i do sad u zadnji čas na kolegijumima Skupštine dogovorao i prepravljao dnevni red, nije isključeno da će Mandić u četvrtak poslati dopunu, kako bi se i ova tačka našla pred poslanicima i na taj način udovoljilo Pokretu Evropa sad.

Cijeli proces u posljednjih par dana se rrti oko ”ti meni-ja tebi” pa partije parlamentarne većine pokušavaju da dobiju što više mogu.

Mandić prostor da priprijeti tužilaštvu i da blickrigom provuče Rezoluciju o Jasenovcu, a Pokret Evropa sad brzu smjenu ministra pravde Milovića bez njegovog učešća u raspravi na plenumu.

Najava Mandića da neće dozvoliti učešće Milovića na sjednici tokom rasprave o njegovoj smjeni pokazuje da predsjednik Parlamenta udovoljava željama PES-a, kojima bi udovoljio do kraja, ako bi već u petak rasprava i glasanje o smjeni ministra pravde bilo održano.

Zauzvrat, on bi dobio glasove podrške za Rezoluciju o Jasenovcu i prostor da priprijeti tužilaštvu u susret izricanju presude u predmetu držani udar.

Ukoliko bi sve ove ucjene i dogovori prošli otvorio se bi se prostor za brzi dogovor i za rekonstrukciju Vlade na čijem najskorijem rješenju insistiraju predstavnici prosrpskih partija, kako bi se zatvorio ovaj krug pritisaka na premijera Milojka Spajića, a otvorili neki novi prostori za djelovanje po pitanju najavljenih izmjena Ustava.

Izvor (naslovna fotografija):

Skupština Crne Gore

Ostavite komentar

Komentari (0)