test

Skoro sve partije podržavaju inicijativu da svi lokalni izbori budu istog dana

Standard

27/10/2024

19:42

Značajno manja izlaznost birača na nedavnim izborima u Podgorici, još nezavršeni u Šavniku i česta politička previranja u pojedinim opštinama ponovo su pokrenula pitanje izmjena izbornih zakona. Ministarstvo javne uprave je, još u maju, uputilo Skupštini inicijativu da se izbori u svim opštinama održavaju istog dana. Na potezu je skupštinski Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu koji za to rješenje ima podršku gotovo svih partija.

Nakon završetka rada na Nacrtu zakona o lokalnoj samoupravi, ministarstvo javne uprave, iniciralo je ka Skupštini dva važna reformska iskoraka – neposredan izbor predsjednika opština i održavanje svih lokalnih izbora u jednom danu, navodi ministar Maraš Dukaj.

„Predložili smo jasne linije obaveza i odgovornosti lokalnih vlasti, ali i centralnih organa. Uvešćemo i mogućnost gradskih opština. Afirmisali smo međuopštinsku saradnju i proces evropskih integracija u kojem opštine imaju važnu ulogu. Takođe, unaprijeđeni koncept mjesnih zajednica, kao i mehanizmi učešća građana u ostvarivanju lokalne samouprave biće snažan impuls ostvarivanju Ustavom zajemčenog prava lokalne samouprave“, kazao je Dukaj.

Sa inicijativom su u načelu saglasni poslanici vlasti i opozicije. Za Gradsku ističu da se time štedi novac građana, ali da je potreban konsenzus.

„U cilju sveopšte racionalizacije kada je u pitanju naš politički sistem razmišljamo po prvi put otvoreno o opciji održavanja izbora u jednom danu. Ispred DPS mogu reći da smo spremni da sjednemo i da porazgovaramo o njoj“, kazao je poslanik DPS-a, Mihailo Anđušić.

Boris Mugoša iz SD-a navodi da je neophodno dogovoriti i kako u tom slučaju prevazići krizu vlasti.

„I da se dogovorimo i oko toga da sve lokalne izbore održimo u jednom danu i naravno da pronađemo način, ukoliko dođe do krize vlasti u četvorogodišnjem periodu, kako da se to prevaziđe i kako ne bi imali ogroman broj lokalnih izbora u Crnoj Gori“, navodi Mugoša.

Održavanje lokalnih izbora u jednom danu dovelo bi do smanjenja tenzija i spriječilo izborni turizam prisutan iz godine u godinu, smatraju u vladajućem SNP-u.

„Imamo najočigledniji primjer Šavnika, gdje ne možemo da okončamo izborni proces, tj da ga započnemo. Imamo situaciju da se ljudi nalaze na vlasti duže od četiri godine. Iz tog razloga smatramo da je to pravo rješenje odnosno dobar model i vjerujem da će predstavnici vlasti i opozicije u tom dijelu imati zajednički stav“, smatra poslanik SNP-a, Bogdan Božović.

Radulović: Zakon da propiše trajanje mandata

Advokat Veselin Radulović smatra da su izbori u jednom danu dobar model, ali dodaje da zakon mora propisati trajanje mandata u jednoj opštini.

„Da bi se izbjegle eventualne situacije ako se skrati mandat u nekoj opštini, što se dosta često dešava, da taj novi mandat koji je počeo traje do isteka ovog prvog mandata koji je počeo, dakle da bi se naredni izbori održavali u isto vrijeme kad i u drugim opštinama“, istakao je Radulović.

Ukoliko bi inicijativa za Izmjenu zakona o izboru odbornika i poslanika, imala podršku većine poslanika, politička scena bi se stabilizovala i smanjio pritisak koji izborni procesi vrše na društvo i političke aktere, saglasni su sagovornici Gradske televizije.

Izvor: Gradska TV
Izvor (naslovna fotografija):

Gradski.me

Ostavite komentar

Komentari (0)