test

SZO zabrinuta zbog širenja ptičjeg gripa tipa H5N1: Ima „izrazito visoku“ stopu smrtnosti kod ljudi

Standard

18/04/2024

21:02

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) izrazila je zabrinutost zbog širenja ptičjeg gripa tipa H5N1, koji ima 'izrazito visoku' stopu smrtnosti kod ljudi.Epidemija koja je počela 2020. godine do sada je prouzrokovala smrt više desetina miliona peradi, a nedavno je širenje virusa na nekoliko vrsta sisara, uključujući goveda u SAD, povećalo rizik prenošenja na ljude, navela je SZO, prenosi N1.

Mislim da ovo ostaje veliki problem, rekao je vodeći stručnjak SZO Džeremi Farar novinarima u Ženevi i istakao da su se prošlog mjeseca popisu zaraženih vrsta pridružile krave i koze, što je za stručnjake neočekivan razvoj situacije, jer se smatralo da one nisu osjetljive na ovu vrstu gripa, prenosi Hina.

Američke vlasti izvijestile su ovog mjeseca da se jedna osoba u Teksasu oporavlja od ptičjeg gripa nakon što je bila u kontaktu sa kravama, pri čemu je 16 stada u šest država zaraženo nakon izlaganja divljim pticama.

Varijanta H5N1 postala je globalna životinjska pandemija. Naravno, velika je zabrinutost zbog inficiranja pataka i kokošaka, a zatim sve više sisara. Taj virus sada evoluira i razvija sposobnost da zarazi ljude, a zatim i kritičnu sposobnost da pređe s čovjeka na čovjeka, kazao je Farar.

Izvor: N1

Ostavite komentar

Komentari (0)