test

ITALIJA FERIBOTOM I DALJE DALEKO: Uprkos najavama VLADE, od trajektne linije do Ankone i Barija u 2024. neće biti ništa?

I. Đoković

05/04/2024

07:03

Na nedavno održanom sastanku premijera Milojka Spajića sa prvim čovjekom italijanske firme prvog čovjeka kompanije Adria Ferries Albertom Rosijem, najavljeno je da će u 2024. doći do ponovnog otvaranja feribot linije između Bara, Ankone i Barija. No, kako portal Standard saznaje iz Ministarstva saobaćaja i pomorstva tako nešto još nije izvjesno, jer saradnja sa italijanskom firmom još nije uspostavljena i ne zna se da li će uopšte i biti.

U maju mjesecu prošle godine bivši premijer Dritan Abazović pompezno je najavio da će za tu već sada proteklu turističku sezonu ponovo biti otvorena pomorska linija između Crne Gore i Italije, tj. Bara i Barija.

Trajekt na relaciji Bar – Bari počeće da saobraća sredinom ili krajem juna, najavio je premijer Dritan Abazović, navodeći da je cilj da kupimo sopstveni feribot koji će ploviti 365 dana godišnje i koji će imati jasne termine kada funkcioniše.

  • “Čak i da ne bude pun, da bude poluprazan on mora da održava liniju. Jednom kad se ljudi naviknu da linija postoji i da je konstantna, počeće dodatno da je koriste”, naveo je Abazović.

No, od izjave da za proteklu godinu već postoji aranžman sa Italijanima kao i od obećanja da će trajekt između Italije i Crne Gore funkcionisati opet od ljeta 2023. godine nije ostalo ništa.

Iako je nešto slično najavljeno od strane premijera Milojka Spajića koji se skoro seo sa predstavnicima Italijanske firme ”Adria Ferries” prema infromacijama koje je portal Standard dobio od resornog ministarstva od toga neće biti ništa, makar ne u 2024. godini.

Iz Ministarstva saobraćaja su Standardu saopštili da je nedavno održan sastanak sa predstavnicima italijanske brodarske kompanije Adria Ferries, koja je tom prilikom iskazala svoju zainteresovanost za eventualno uspostavljanje međunarodnih pomorskih linija koje bi povezivale Bar sa Ankonom i Barijem, te pojasnili da bi potencijalni poslovni aranžman bi, vjerovatno, podrazumijevao određeni vid poslovno-tehničke saradnje između navedene kompanije i brodarskog društva AD “Barska plovidba”.

Ipak da je sve još u fazi pregovora i daleko od realizacije potvrđuje odgovor Ministarstva saobraćaja u kom navode da je preuranjeno govoriti o konkretnim modelima saradnje, konkretnom brodu koju bi saobraćao na navedenim linijama.

” Imajući u vidu da je ovo tek prvi sastanak koji je održan na tu temu nije moguće još uvijek potvrditi da će doći do uspostavljanja konkretne saradnje, odnosno pomorske linije”, saopštili su iz MSP.

Kompanija sa kojom država trenutno pregovara o trajketnoj linij između Crne Gore i Italije “Adria Ferris” je vlasnik više ferry brodova, koji obavljaju prevoz putnika i roba na trajektnim linijama u Jadranu.

Italijanska kompanija u vlasništvu Alberta Rosija sa 67% vlasništva i Banka Intesa Sanpaolo sa 33%, prošle godine je ostvarila promet od 68,2 miliona eura i izvršila isplatu dividendu od 18 miliona eura.

Izvor (naslovna fotografija):

Ilustracija

Ostavite komentar

Komentari (0)