test

KRIVOKAPIĆ ZA STANDARD: Crna Gora će ovako ili onako biti unešena u EU – prevara kao sa takozvanim Temeljnim ugovorom ne može proći dva puta

I. Đoković

14/06/2024

08:23

IBAR je značajan korak ali kao mnogi drugi ispiti kad položite morate ići dalje da bi zavrsili fakultet, tako da IBAR jeste važan za zatvaranje poglavlja, ali podsjećam to smo suštinski mogli uraditi prije dvije godine u julu mjesecu, kaže u razgovoru za portal Standard nekadašnji predsjednik Skupštine Crne Gore i ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić: On podsjeća da sve što tad nije trebalo da se desi je takozvani Temeljni ugovor koji je imao za cilj da Crnu Goru izbaci sa njenog evropskog puta.

Krivokapić kaže da je Visoki predstavnik za vanjsku i bezbjednosnu poliriku i potpredsjednik Evropske komisije Joseph Borelj organizovao po prvi put van Brisela Savjet za proširenje u Podgorici i spreman bio sa predsjedavajućim EU okupiti premijere regiona i više ministara vanjskih poslova da bi Crnu Goru lansirao ka dobijanju IBAR-a u decembru 2022 godine.

“Kreatori “ Odvojenog Balkana “ tad su aktivirali taster premijera i kroz takozvani Temeljni ugovor makli Crnu Goru iz voza za EU na stanicu “ Odvojeni Balkan “. Umjesto 27. članice EU, najamnici Beograda su nam doveli 27 popova ilegalnim letom ispod radara u policijsku bazu na krađu neotuđive kulturne baštine Crne Gore”, objašnjava Krivokapić.

Prema riječima Krivokapića, EU sada ima više iskustva sa takvim marionetskim vlastima u Crnoj Gori i neće nasjesti da takva prevara kakva se trenutno opet vrti u Crnoj Gori preko Srebrenice , Jasenovca i sličnih… ponovo prođe.

“Crna Gora će ovako ili onako biti unešena u EU iako neki kopaju iz Vlade aktivno , ćuteći, a neki iz straha zbog presuda”, rekao je Krivokapić i dodao da se mi zapravo krećemo naprijed suštinski uprkos nama, jer su dvije prevare previše, kao sto je to urađeno sa takozvanim Temeljnim ugovorom.

Na pitanje Standarda koliku opasnost poruke sa svesrpskog sabora predstavljaju za Crnu Goru i koliko smo blizu opasnosti od te desnice Krivokapić objašnjava da kad se vlada korucpijom i autokratijom onda morate da izvozite problem, morate da palite u regionu kako bi sakrivali veliku pljačku Srbije.

“”Velika pljačka naroda” kako je u svoju knjigu naslovio Dinkić kad je opisivao Miloševića,  sada treba da dobije drugi tom “ Najveća pljačka naroda  “ sa poglavljem o porobljavanju i pohari Crne Gore.(EPCG drži bord direktora u Beogradu da bi nastavili ono što je i Zdravko Krivokapić nazvao pljačkom Crne Gore….)”, objašnjava Krivokapić i dodaje da kad to radite onda mora da izvozite nestabilnost u region i da se busate u junačke, ustvari, sramotne grudi . Sa već rasporedjenom najamničkom -takozvanom 30 avgustovskom mrežom opasnost prema Crnoj Gori je realna.

“To je obilje prijetnji za Crnu Goru, no ja spadam u one koji istorijski-iskustveno već znaju da se takvo zlo mora dovoljno prikazati, dovoljno mučnine izazvati da bi se liječilo. Na sto godina Ustavnosti 2005. sam rekao da se Crna Gora može samo demokratijom odbraniti. Jer u Crnoj Gori ako loše vladate dominantna alternativa nije opozicija, no velikosrpstvo”, jasan je Krivokapić

To, kako kaže mora biti prepoznato na relevantnim adresama i kad dobijemo IBAR, sljedeća faza će biti novo sazrenje crnogorskog društva, jer mislim koncept građanske države koji smo pisali u Ustavu je bez alternative za Evropu, a kamoli za Crnu Goru.

“Što ne znači brisanje identiteta nesrpskih naroda koje velikosrpski klerošovinizam propagira već vijek ipo. A nesrbia u Crnoj Gori ima 70 posto ili zavisno od istorijskog konteksta kao na popisu 1991 i preko 90 posto. Ali to suštinski i pesperktivno u EU će sve manje bit tema jer građanski koncept okuplja na gradjanskim i političkim slobodama a vjeru ostavlja u privatnost. Putin je nedavno rekao da su Rusi i Srbi jednovjerni narodi, a moderna -evropska prednost je što Crnogorci su trovjeran narod ( pravoslavni , muslimani , katolici )”, objašnjava Krivokapić.

“Dodajmo i želju Rusije  koja je u ratu da ovaj prostor u ko zna kom pokušaju stavi pod svoju kontrolu preko Srbije sa kleronacionalizmom i vrlo često klerofašizmom koji je lojalniji Rusiji no čak Srbiji. Pogledajte ruski grb na tzv. kruni Joanikija II na Vaskrs ove godine”, pojašnjava Krivokapić.

Povodom nedavno održanih izbora za Evropski parlament Krivokapić za Standard kaže da to što se desilo u Francuskoj je bilo očekivano.

“To stalno miješanje politčkog sistema gdje klasična narodna partija Nikolasa Sarkozija dobije svega sedam posto, a front koji je stalno marširao dobija ovoliko”, rekao je Krivokapić i podsjetio da se Francuska na predsjedničkim izborima mora udružiti protiv tog fronta na razne načine.

Prema riječima Krivokapića taj njihov uspjeh ne znači pobjedu jer računa da je predsjednik Francuske Makron iskoristio taj model iz ranijih predsjedničkih izbora koji su ključni za Francusku , jer je zemlja polupredsjednickog sistema.

“Misllim da je ovo varljiva pobjeda za front, a da će Makron iskoristiti ovo za još jednu svoju pobjedu iz jednog lošeg stanja u kom se trenutno nalazi, kaže on i dodaje da je ukupan utisak taj da je manje skočila radikalna desnica nego što se to očekivalo, oni su jedna difuzna struktura jer njih ujedinjuje nacionalizam i ti nacionalni koncepti, ali ono što je posebno značajno je to da pravi maligni uticaji nijesu dali efekat koji su pokušali da daju”k, jasan je on.

Krivokapić ističe da ono što se desilo u Mađarskoj je jako važno, a to je da je Viktor Orban po prvi put dobio pravog konkurenta u Peteru Madžaru, koji je ni iz čega stvorio partiju i postao prava alternativa Orbanu koji je izbačen iz EPP EPP ( Evropske Narodnjačke Partije ), koja je najveca grupacija u Evropskom parlamentu.

Važno je prema riječima Krivokapiča i konstatovati da je HDZ zabilježio rast za jednu trećinu novih glasova što je najveci rast u EU parlamantu, što ce reci da će uticaj Hrvatske i to ne samo u narodnjačkoj koaliciji biti značajniji.

“Ne treba ni zaboraviti Poljsku Donalda Tuska našeg tradicionalno razumjevajućeg prijatelja tako da i tu imamo ljude koji će moći da podrže Crnu Goru na njenom evropskom putu i ne samo na tom putu već na odbrani od velikosrpstva i svega onoga što se valja na Crnu Goru i u Crnoj Gori” zaključio je Krivokapić.

Izvor (naslovna fotografija):

Ranko Krivokapić

Ostavite komentar

Komentari (1)

Miki

14 Jun. at 23:39

Smradu ! Ukaljao si prezime Krivokapic i potomke Pavla Orlovica.