test

Spajić i Injac najavili projekat rekonstrukcije Bulevara Vojislavljevića, a priprema je urađena još u mandatu Ivana Vukovića

Standard

18/09/2024

13:27

Predsjednik Vlade Milojko Spajić juče je otvorio konferenciju za medije informacijom da „predstavlja projekat Bulevara Vojislavljevića“ u Podgorici koji je „čekao dugo vremena“ jer su za to postojali „razni razlozi“.

Predizborna je kampanja pa se premijer bavi temom koja je prevashodno gradska. Iako je za rekonstrukciju zadužena Uprava za saobraćaj, Bulevar Vojislavljevića, premda važan za tranzitni saobraćaj, nema više onaj značaj koji je imao prije puštanja jugozapadne obilaznice. No, i ako bismo preko ovoga prešli postavlja se pitanje: šta se to sada dogodilo da predsjednik Vlade odjednom usred predizborne kampanje promoviše ovaj projekat? I šta konkretno projekat sadrži?

Direktor Uprave za saobraćaj Radomir Vuksanović nahvalio je projekat rekavši da su postojali „brojni problemi“, i da sada „možemo da raspišemo tender“. Još je rekao da će imati „sve instalacije“ i „rasvjetu i obostrano zelenilo“, što je otprilike kao kad bi prodavac auta isticao kako vozilo ima i volan, i točkove, čak i sjedište za vozača.

Hvalila se i odlazeća gradonačelnica Olivera Injac prošle sedmice kada je sa Vuksanovićem potpisivala Sporazum o sufinansiranju radova. Ni tada nijesu javnosti predočeni detalji. Gradonačelnica je objasnila da je „mnogo radila“ dok nije sve završila, ali je javnost i tada ostala uskraćena za informaciju šta je to konkretno urađeno u mandatu ove vlasti, odnosno šta konkretno je gradonačelničino „mnogo“ i koji su to „brojni problemi“ koje direktor Uprave pominje.

Sve projektne pretpostavke, uključujući i Elaborat o eksproprijaciji, završene su prije nego što je Olivera Injac preuzela dužnost odnosno u mandatu Ivana Vukovića. Jedino što je moguće da je ostalo je revizija.

I konačno, direktor Uprave za saobraćaj kaže da će Bulevar biti izgrađen „do mosta“ preko Morače. Ne treba biti ne znam kakav stručnjak, svaki vozač zna da je upravo most usko grlo. Iz ranijih objava i komunikacije gradske uprave jasno je da najveći dio cijene projekta čine eksproprijacija i proširenje mosta preko Morača ili gradnja drugog mosta uz postojeći. Sada saznajemo da mosta nema. I video animacija Uprave za saobraćaj neprirodno i počinje i završava malo prije rijeke, taman da se ne vidi da novog mosta neće biti.

Ne stoji ni tvrdnja odlazeće gradonačelnice da je Podgorica „ušla u lijepu fazu realizacije“ projekta.

Tek predstoje raspisivanje tendera, pa okončanje tenderske procedure, pa ostale formalno-pravne pretpostavke i najvažnije i ono što bi moglo odnijeti najviše vremena – eksproprijacija. Niko nije rekao kada će gradnja početi.

Ostavite komentar

Komentari (1)

Dana

18 Sep. at 17:09

Kad Spajić završi projekte koje je najavljivao od 2021. i poslije, neka se javi da radi pvaj projekat