test

CIJENE HRANE U SVIJETU PADAJU, A U CG RASTU: Povećanje plata i penzija inflacija “pojede” rastom potrošačke korpe

I. Đoković

22/02/2024

10:31

Povećanje minimalne penzije na 450 eura donijelo je novi rast cijena hrane u tragovinama. I dok cijene hrane u svijetu padaju više mjeseci uzastopno, a trenutno su na nivou od prije tri godine, kod nas i dalje nesmetano rastu, i za sada prate skoro svako povećanje plate i penzije, pa se postavlja pitanje koliko se zapravo kupovna moć građana povećava kad u državi imamo konstantan rast cijene potrošačke korpe, koja ''pojede'' povećanje plate ili penzije.

Sa povećanjem iznosa minimalne penzije, građani su dobili novo povećenja cijene pojedinih namirnica u trgovinama. Cijene hrane u svijetu padaju više mjeseci uzastopno, a trenutno su na nivou od prije tri godine.

Cijene hrane globalno dostigle su najniže vrijednosti u posljednje tri godine. Preciznije na nivou su prije početka rata u Ukrajini, stoji u analizi Ujedinjenih nacija.

Cijena korpe na globalnom nivou u januaru spustile su se nivo od prije tri godine, pod pritiskom pojeftinjenja žitarica i mesa. Samo u odnosu na januar 2023. godine niže su za preko 10 odsto. Pojeftinjenje žitarica uslijedilo je zbog pojačanog izvoza i ponude iz država južne hemisfere. Na početku 2024. godine sedmi mjesec uzastopno padaju i cijene mesa, takođe pod uticajem vodećih izvoznika. Niže su i cijene u odnosu na početak prošle godine biljnih ulja skoro 13, odnosno mlijeka i prerađevina gotovo 18 odsto.

Kod nas ne dešava se ni približno isto. Cijene u trgovinama svakodnevno se mijenjaju, a nakon povećanja minimalne penzije na 450 eura dobili smo nova uvećanja cijena namirnica u trgovinama.

U poređenju sa 2019. godinom pogledom na katalog cijena u trgovinama može se vidjeti da u Crnoj Gori cijene nijesu ni približno vraćene na nivo prije rata u Ukrajini, već naprotiv višestruko su veće sa tendencijom i daljeg rasta.

Cijene namirnica iz 2019. godine, Foto: Društvena mreža X

Jasno je da svako povećanje plate ili penzije prati novi rast cijena namirnica.

Poređenjem cijena iz decembra 2023. godine i februara 2024. godine vidi se da su u nepuna dva mjeseca cijene pojedinih niamirnica uvećana za par procenata, što je prema ocjeni analitičara posljedica uvećanja minimalne penzije na 450 eura.

Foto: Društvena mreža X

Do analitičari ocjenjuju da je to posljedica uvozne zavisnosti i veličine tržišta, država je kao prvu mjeru zaustavljanja rasta cijena ograničila trgovačke marže u veleprodaji i maloprodaji na pet do 15 odsto za dio osnovnih životnih namirnica, prehrambenih proizvoda i sredstava za održavanje higijene, što je predviđeno dokumentom Ministarstva ekonomskog razvoja.

Dokument bi trebao da bude usvojen na sjednici Vlade koja je zakazana za danas u 11.00 sati.

Najava da bi Vlada mogla da usovji ovu mjeru nije dobro prihvaćena među privrednicima.

“Uvjereni smo da ovo nije zvaničan stav Vlade, jer bi to bila pogubna odluka po crnogorske trgovine i privredu”, kazao je Pobjedi predsjednik odbora za trgovinu Privredne komore Crne Gore (PKCG) Jovan Lekić, komentarišući mogućnost da Vlada proširi listu proizvoda kojima bi ograničila maržu.

Lekić je ocijenio da takvu vrstu administrativnih mjera nijesu donosili ni najrigidniji sistemi, koji nijesu bili tržišni.

  • “Za sada nemamo informaciju da li je ta namjera Vlade izvjesna, a ukoliko bude, odbor će svakako zasijedati i raspravljati o tome. Ovakva mjera, kojom se narušava tržišna privreda, morala je biti prokomentarisana sa privrednicima, jer bi se njenom primjenom sistem poslovanja urušio, što bi dovelo do nesagledivih posljedica”, smatra Lekić.
Izvor (naslovna fotografija):

Pixabay

Ostavite komentar

Komentari (0)