test

Ko su kupci crnogorskih nekretnina; Pejanović: 30-40% investitora dolazi iz Turske, Rusije i Srbije

A. Omeragić

26/08/2024

11:01

Tržište nekretnina u Crnoj Gori već godinama bilježi stabilan rast, ali rastući troškovi života i potencijalno uvođenje novih poreza prijete da naruše ovu dinamiku. U zemlji koja prolazi kroz period ekonomskih izazova, s inflacijom koja utiče na cijene osnovnih potrepština, situacija na tržištu nekretnina postaje sve složenija. Uz to, nedovoljno razvijena infrastruktura i nejasna pravila poslovanja dodatno opterećuju sektor koji se suočava s nesigurnošću, ali i potencijalnim prilikama za rast.

Tatjana Pejanović, vlasnica Agencije za nekretnine “Team Real Estate”, naglašava da su cijene nekretnina u Crnoj Gori u posljednjih nekoliko godina značajno porasle, posebno u urbanim i priobalnim područjima. „U Podgorici, na primjer, povećana potražnja za stambenim jedinicama i komercijalnim prostorima je dovela do značajnog rasta cijena“, objašnjava Pejanović, dodajući da su primorske destinacije poput Budve, Tivta i Kotora takođe zabilježile sličan trend zahvaljujući turističkom interesu i atraktivnoj ponudi.

No, ovaj rast nije bez izazova. „Nedostatak jasno definisanih zakona i regulativa, kao i nepostojanje standardizacije u sektoru, otežavaju poslovanje agencija i stvaraju pravnu nesigurnost“, ističe Pejanović. Ova situacija otežava postavljanje profesionalnih normi i procedura, što dodatno komplikuje poslovanje u sektoru nekretnina.

Jedan od ključnih faktora koji bi mogao značajno uticati na tržište nekretnina u bliskoj budućnosti je uvođenje novih poreza. „Viši porezi mogu obeshrabriti potencijalne kupce, posebno one koji kupuju nekretnine kao investiciju“, upozorava Pejanović, naglašavajući da bi to moglo dovesti do usporavanja potražnje ili njenog pada, posebno među domaćim kupcima koji već sada osjećaju pritisak rastućih životnih troškova.

S druge strane, strani investitori i dalje pokazuju značajan interes za crnogorske nekretnine, čineći 30-40% ukupnih transakcija.

„Najveći investitori dolaze iz Turske, Rusije, Srbije, ali i zemalja zapadne Evrope poput Njemačke i Velike Britanije“, navodi Pejanović. Ovaj interes stranih kupaca, prema njenim riječima, značajno podstiče rast cijena nekretnina, posebno u turistički atraktivnim područjima, ali i u urbanim centrima poput Podgorice, gdje raste potražnja za stambenim i komercijalnim prostorima. Ova činjenica ukazuje na to da, uprkos ekonomskim izazovima, Crna Gora ostaje atraktivna destinacija za strane kapitalne ulagače, što dodatno podstiče rast cijena nekretnina, posebno u turistički atraktivnim područjima.

Turizam, kao jedan od glavnih pokretača ekonomije, ima veliki uticaj na potražnju za nekretninama, naročito u priobalnim regijama.

„Porast broja turista direktno utiče na povećanje interesovanja za nekretninama koje se mogu koristiti za turističke svrhe, kao i za one koje pružaju priliku za dugoročne investicije u sektoru turizma“, kaže Pejanović. Popularne su nekretnine poput apartmana i luksuznih vila, posebno među stranim kupcima koji traže luksuzne objekte za odmor ili dugoročne investicije.

Međutim, nedostatak adekvatne infrastrukture i birokratske prepreke predstavljaju značajne izazove za dalji razvoj tržišta.

„Nepostojanje jedinstvenog zakona koji precizno reguliše sektor nekretnina dovodi do neusklađenosti u poslovanju među agencijama i otežava postavljanje profesionalnih normi i procedura“, upozorava Pejanović. Takođe, dodaje da su neophodna dodatna ulaganja u infrastrukturu, naročito u manje razvijenim oblastima, kako bi se podržao rast tržišta i povećala atraktivnost određenih lokacija.

Gledajući u budućnost, Pejanović vjeruje da su prognoze za tržište nekretnina u Crnoj Gori optimistične, ali pod uslovom da se riješe trenutni izazovi.

„Očekujemo da će tržište nastaviti da raste, posebno s najavljenim ulaskom Crne Gore u Evropsku uniju“, kaže ona, dodajući da bi članstvo u EU moglo donijeti veću ekonomsku stabilnost i povoljnije investicione uslove, što bi dodatno podstaklo tržište nekretnina.

U svjetlu ekonomskih promjena i rastućih troškova života, tržište nekretnina u Crnoj Gori suočava se s ključnim pitanjem: kako održati rast i privući nove investicije u uvjetima sveprisutne nesigurnosti? „Odgovor će, čini se, zavisiti od sposobnosti države da prilagodi svoje zakonodavne okvire i investicione politike kako bi stvorila povoljnije uslove za domaće i strane ulagače“, zaključuje Pejanović.

Izvor (naslovna fotografija):

Ustupljena fotografija

Ostavite komentar

Komentari (0)