test

ZAŠTO SDT ĆUTI: Trajekt “30.avgust” će državu koštati više od milion eura i neće ploviti do kraja ljetnje sezone?

I. Đoković

30/05/2024

07:38

Trajekt originalnog naziva ''Prizna'' koji je Vlada Dritana Abazovića kupila za 569.000 eura, a koji je preimenovala u ''30.avgust'' stigao je na remont u Hrvatsku. I dok se čeka ispostavljanje konačnog računa za trajekt star 53 godine SDT i dalje ćuti na krivične prijave podnijete povodom sumnjive kupovine ovog plovila.

Nakon što je svečano početkom marta prošle godine trajekt ”30.avgust svečano uplovio u Bokokotorski zaliv, ovo plovilo staro 53 godine pratili su samo problemi.

Nedugo nakon pto je pušten u saobraćaj na trajektu je izbio požar da bi samo mjesec nakon toga otkazao i jedan od motora, kada je postalo jasno da je država dala pola miliona eura za plovilo kome je mjesto bilo na starom gvožđu gdje je prvobitni vlasnik Jadrolinija planirala da ga proda.

No, umjesto na starom gvožđu trajekt ”30.avgust”, je završio u vlasništvu Morskog dobra pod sumnjivim okolnostima.

Iako je prodat za 252.000 eura privatnoj firmi ABM Tours ”30.avgust” je nakon par mjeseci promjenio vlasnika i stigao u Crnu Goru koja ga je kupila za 569.000 eura, zbog čega je i SDT pokrenuo istragu.

No, osim rijetkih saopštenja da je istraga u toku SDT se nije oglasilo sa konkretnim rezultatima istrage.

Da li će se sada kad bude završen remont trajekta ”30. avgust” bude završen i kada ukupna cijena plovila izađe na preko milion crnogorska javnost konačno od SDT-a sazna ko je kriv što je plovilo staro 53 godine plaćeno sada preko milion eura.

A da će remont biti papreno skup potrvdio je koordinator u JP Morsko dobro Saša Mrvaljević.

“Na ovom brodu je planirano da mijenjamo obje rampe, zajedno sa njima promijenićemo kompletan sistem hidraulike. Stari je bio vezan za komandni most, pa je kapetan morao, pored svega ostalog, da podiže i spušta rampe. To će se sada raditi kao na ostalim brodovima pored rampe. Velikih smo problema imali sa izduvnim sistemom, to ćemo kompletno mijenjati, pa će biti eliminisani problemi sa izduvom i izolacijom, a radimo i ostale rutinske, dokovske radnje”, kazao je Mrvaljević za RTHN.

Prve informacije kažu da će remont košta oko od 420.000 eura, iako to nije konačna cifra.

Prema saznanjima portal Standard brodoremont “Punat” na ostrvu Krk u Hrvatskoj, koje je izabrano na tenderu kao najpovoljniji ponuđač za ovaj posao, važi za jedno od najskupljih brodoremonta na ovoj strani Jadrana jer jedino imaju specijalizvanu opremu za izvlačenje ovakvih plovila na suvo, tako da se može očekivati da će troškovi biti i veći.

Ako se po jutru dan poznaje trajekt ”30.avgust” sa svojom starošću od 53 godine možda krije još neke mane koje će se mora sanirati ako se ovo plovilo planira vratiti u flotu Morskog dobra.

A do tad flota će imati jedan brod manje što će svakako činiti štetu Morskom dobru u sezoni jer ”30. avgust” zasigurno narednih dva mjeseca neće ploviti Bokokotorskim zalivom.

Izvor (naslovna fotografija):

Trajekt 30. avgust na suvom doku na Krku

Ostavite komentar

Komentari (0)